Leonid Carp

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Pentru alte persoane cu numele de familie respectiv, vedeți Carp (nume).
Leonid Carp
Date personale
PoreclăUțu
Născut (27 de ani)
Tulcea
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiecanoist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PoreclăUțu
Țară România
Sportcaiac canoe
Probecanoe sprint
ClubCSA Steaua
AntrenorFlorin Popescu
Medalii
Campionatul European de Canoe Sprint
Argint Račice 2015 C4-1000 m

Leonid Valentin Carp (n. 31 octombrie 1996, Tulcea) este un canoist român, campion european la tineret în 2014, vice-campion european la seniori în 2015.

Carieră[modificare | modificare sursă]

A crescut în Dunavățu de Jos, în județul Tulcea.[1] Din copilărie a fost atras de apă, tatăl său fiind pescar. La vârsta de 12 ani s-a apucat de canoe la CSM Danubiu sub îndrumarea Eugeniei Neagu și lui Marian Boca. În 2012 s-a transferat la CSA Steaua, unde s-a antrenat și cu lotul național.[2]

La Campionatul European de tineret (U23) din 2014 de la Mantes-la-Jolie a cucerit trei medalii de aur: la canoe simplu (C1), la canoe dublu (C2) și la canoe în patru (C4), tot pe 1000 m. În anul următor, și la vârsta de 18 ani, a obținut prima sa medalie într-o competiție majoră la seniori, argintul la C4 din cadrul Campionatului European de la Račice.[3]

În anul 2016 s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară din 2016 atât la C1-1000 m, cât și la C2-1000 m, din cadrul regatei preolimpice de la Duisburg.[4] Totuși, întregul lot de kaiac-canoe a României a fost depistat pozitiv cu substanța interzisă meldonium.[5] Leonid Carp și colegul său de barcă C-2, Ștefan Strat, au fost descalificați.[6]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Mirela Basescu (). „Urmașul lui Patzaichin. ProSport îți spune povestea canoistului care a cucerit 18 medalii de aur în 2014 și e considerat un adevărat fenomen. Carp: "Tata mă punea în ciocul bărcii și mă uitam cum scoate peștele din plasă". ProSport. 
  2. ^ „Pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016, Steaua ne ia campionii de la canoia de patru”. orasul-tulcea.ro. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Mirela Basescu (). „Prima medalie europeană în 2015 pentru Leonid Carp, Pariul ProSport: argint la canoe 4, în proba de 1.000 m”. ProSport. 
  4. ^ „Kaiac-canoe: Leonid Carp și Andrei Ștefan Strat au calificat barca de C2 1000 m la JO 2016”. Agerpres. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „ȘOC ÎN SPORTUL ROMÂNESC! Tot lotul României de kaiac canoe a fost depistat pozitiv cu meldonium”. Gazeta Sporturilor. . 
  6. ^ „Canotorii Oleg Tarnovschi și Oleg Nuța s-au calificat la Olimpiada de la Rio de Janeiro”. publika.md. . Arhivat din original la . Accesat în .