Jean Grey

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jean Grey

Jean Grey ca Phoenix pe coperta revistei X-Men: The End - Dreamers and Demons #3, 2004
Informații despre publicare
Publicat deMarvel Comics
Prima aparițieThe X-Men #1 (septembrie 1963)
Creat deStan Lee și Jack Kirby
Informații despre personaj
Nume adevăratJean Elaine Grey
SpecieOm mutant
AliațiX-Men
ParteneriCyclops
Numit șiMarvel Girl, Phoenix sau Dark Phoenix

Jean Elaine Grey este o supereroină de benzi desenate, creată în 1963 de Jack Kirby și Stan Lee pentru Marvel Comics. Este cunoscută și sub numele de Marvel Girl, Phoenix și Dark Phoenix, fiind unul dintre cei cinci membri originali ai X-Men.

Posedând puteri telepatice și telekinetice, Jean Grey a fost descrisă ca fiind una dintre cele mai notabile eroine create de Marvel.[1][2][3]

Famke Janssen a interpretat personajul adult în filmele X-Men produse de 20th Century Fox, în timp ce Sophie Turner a interpretat-o ca adolescentă și tânără adultă.

Caracterizare[modificare | modificare sursă]

Jean Elaine Grey este a doua fiică a lui John și Elaine Grey. Ea are o soră mai mare, Sara Grey-Bailey. John Grey a fost profesor la Bard College din nordul statului New York. Reprezentările copilăriei lui Jean și relațiile ei cu familia au arătat o viață de familie stabilă și plină de iubire.

Famke Janssen interpretează rolul lui Jean Grey în primele filme X-Men.

Puterile lui Jean Grey s-au manifestat pentru prima dată atunci când și-a văzut prietenul din copilărie lovit de o mașină. Evenimentul tragic o aduce în comă, ea fiind readusă la conștiență atunci când părinții ei cer ajutorul puternicului telepat mutant, Charles Xavier.[4] Xavier îi blochează telepatia până când este suficient de mare pentru a o putea controla, lăsându-i acces doar la puterile sale telekinetice.[5] Xavier o recrutează mai târziu, în adolescență, pentru a face parte din echipa sa X-Men ca „Marvel Girl”, singura fată a echipei.[6] După mai multe misiuni cu X-Men, Xavier înlătură blocajele mentale ale lui Jean, iar ea este capabilă să-și folosească și să-și controleze puterile telepatice.

Jean este o figură grijulie și binevoitoare, dar trebuie să se confrunte și cu faptul că este un mutant de nivel Omega, și manifestarea fizică a Forței cosmice Phoenix.

Jean experimentează o transformare în Phoenix în povestea X-Men „The Dark Phoenix Saga”. Ea a înfruntat moartea de numeroase ori în istoria seriei. Prima ei moarte a fost sub înfățișarea ei ca Marvel Girl, când a murit și a „renăscut” ca Phoenix. Această transformare a dus la a doua ei moarte, o sinucidere.

Jean este, de asemenea, o figură importantă în viața altor personaje din Universul Marvel, mai ales a celor din X-Men, inclusiv a soțului ei, Cyclops, a mentorului și figurii paterne Charles Xavier, a iubirii sale neîmpărtășite, Wolverine, a celei mai bune prietene, Storm, și a copiilor săi genetici: Rachel Summers, Cable, Stryfe și X-Man.

Publicații[modificare | modificare sursă]

Creată de scriitorul Stan Lee și de artistul și co-scriitorul Jack Kirby, Jean Grey a apărut pentru prima dată ca Marvel Girl în The X-Men #1 (septembrie 1963). Singurul membru feminin al echipei originale, Marvel Girl a reprezentat un personaj principal al seriei pe toată durata publicării sale. Inițial posedând abilitatea de telekinezie, personajului i-a fost acordată mai târziu puterea telepatiei,[7] care avea să fie reconfigurată ani mai târziu ca fiind o abilitate mutantă suprimată.[8]

Sub semnătura lui Chris Claremont și sub grafica lui Dave Cockrum și apoi a lui John Byrne, la sfârșitul anilor 1970, Jean Grey a suferit o transformare semnificativă de la cel mai slab membru al X-Men la cel mai puternic.[9]

Firul poveștii în care Jean Grey a murit ca Marvel Girl și a renăscut ca Phoenix (The Uncanny X-Men #101-108, 1976-1977) a fost numit retroactiv de către fani „Saga Phoenix”, iar firul poveștii în care Jean Grey a fost coruptă și a murit ca Dark Phoenix (The Uncanny X-Men #129-138, 1980) a fost numit „Saga Dark Phoenix”. Această intrigă este una dintre cele mai cunoscute și mai referențiate povești de benzi desenate americane, fiind considerată un clasic, inclusiv sacrificiul sinucigaș al lui Jean Grey.[10][11][12]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Looking For A Role Model? These 195+ Marvel Female Characters Are Truly Heroic”. Scary Mommy (în engleză). Accesat în . 
  2. ^ Garcia, Mayra (). „Marvel: The 10 Strongest Female Villains”. CBR (în engleză). Accesat în . 
  3. ^ James, Jordan St (). „10 Most Powerful Marvel Mutants”. Collider (în engleză). Accesat în . 
  4. ^ Fabian Nicieza (w), Andy Kubert (p), Matt Ryan (i). "The Ties That Bind" X-Men #30 (March 1994), Marvel Comics
  5. ^ Roy Thomas (w), Don Heck (p), George Tuska (i). "If I Should Die...!" X-Men #42 (March 1968), Marvel Comics
  6. ^ Stan Lee (w), Jack Kirby (p), Paul Reinman (i). "X-Men" The X-Men #1 (September 1963), Marvel Comics
  7. ^ Roy Thomas (w), George Tuska (p), John Tartaglione (i). "X-Men" X-Men #43 (April 1968), Marvel Comics
  8. ^ Chris Claremont (w), John Buscema (p), Klaus Janson (i). "Phoenix" Bizarre Adventures #27 (July 1981), Marvel Comics
  9. ^ Chris Claremont (w), Dave Cockrum (p), Bob Layton (i). "Phoenix Unleashed!" The X-Men #105 (June 1977), Marvel Comics
  10. ^ Graupman, Michael (). „Assemble, true believers: Legendary X-Men comic book writer Chris Claremont emerges at Dragon's Lair”. CultureMap Austin. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Rahan, Kaleon (). „Showdown Supreme”. The Star. Arhivat din original la . Accesat în . 
  12. ^ Whittaker, Richard (). „Chris Claremont: Dead Should Mean Dead—'X-Men' mastermind talks the Phoenix and the flame”. The Austin Chronicle. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]