Ilie Nozdrin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ilie Nozdrin
Date personale
Născut (92 de ani) Modificați la Wikidata
Q18401734⁠(d), Orlovsky District⁠(d), RSFS Rusă, URSS Modificați la Wikidata
Cetățenie Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste
 Rusia Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba rusă Modificați la Wikidata
Funcția episcopală
PremiiOrdinul Sf. Serafim din Sarov[*]
Ordinul Sfântul Serghie de Radonej, gradul I[*]
Ordinul de Onoare
Ordinul Sfântului Serghei de Radonej[*]
Q97616251[*]
Prezență online

Schiarhimandritul Ilie Nozdrin (născut cu numele de Alexei Afanasevici Nozdrin, rusă Алексей Афанасьевич Ноздрин; n. 8 martie 1932, satul Stanovoi Kolodez, raionul de Oriol) - este unul din cei mai renumiți duhovnici ortodocși ai Bisericii Ortodoxe Ruse, făcînd parte din obștea renumitei mănăstiri Optina. Shiarhim. Ilie Nozdrin este, totodată, și duhovnicul Patriarhului Kiril al Moscovei și al Întregii Rusii.

După ce și-a satisfăcut serviciul militar, a studiat la Colegiul tehnic de mecanică din Serpukhovo (între 19551958).

Imediat după absolvirea colegiului, a fost repartizat în orașul Kamișin, din regiunea Volgograd, pentru a lucra la construcția combinatului de producție a bumbacului. Este admis apoi la Seminarul din Saratov și, după închiderea acestuia, își continuă studiile la Seminarul din Sankt-Petersburg. Tot la Sankt-Petersburg se decide să intre în monahism, primind numele de Ilie.

Timp de zece ani Părintele Ilie Nozdrin s-a nevoit la Mănăstirea Peșterilor din Pskov (Pskovo-Peciorskii). Apoi, în primăvara anului 1978, s-a mutat la Mănăstirea Sf. Pantelimon de la Sfântul Munte Athos.

În 1989 Părintele Ilie revine în Rusia și este primit în obștea Mănăstirii Optina, care tocmai începea să se refacă. Aici este tuns în schima mare, primind numele de Ilie. Schiarhimandritul Ilie Nozdrin se nevoiește în prezent la Peredelkino, în cadrul mănăstirii din localitate.

Legături externe[modificare | modificare sursă]