Guinevere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Guinevere, pictură de Henry Justice Ford (c.1910)

Guinevere a fost soția legendarului rege Arthur. Conform tradiției literare și folclorice, a avut o relație sentimentală cu cavalerul Lancelot. Această poveste de dragoste este descrisă în poemul epic a lui Chrétien de Troyes intitulat Lancelot, le Chevalier de la Charrette și, considerată un act de trădare față de Arthur, a condus la decăderea regatului.

Conform legendelor din ciclul "Cavalerii Mesei Rotunde", Guinevere era o femeie frumoasă, cu trăsături fine, părul negru, ochii verzi. Cavalerul Lancelot și regina Guinevere devin amanți și trăiesc împreună o scurtă poveste de iubire, care se înscrie în tradiția acelei "dragoste de curte" specifică evului mediu. Regele Arthur o condamnă pe regină la ardere pe rug. Lacelot fuge pentru a scăpa de răzbunarea regelui, dar se întoarce în ziua execuției pentru a o salva pe regină.

Finalul idilei dintre Lancelot și Guinevere rămâne necunoscut. De asemenea acest cuplu este menționat de Dante Alighieri în opera sa "Divina Comedie" .În versurile 73-142 din cântul v secvența unde Francesca da Rimini îi povestește lui Dante cum a început idila sa cu Paolo Malatesta în timp ce citeau povestea lui Lancelot și Guinevere.