Gerard d'Albon

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Gerard d'Albon (1911-1993) a fost profesor universitar dr. ing. la Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Iași. De asemenea, a fost conducător de doctorat cercetător științific și inventator.

Studii[modificare | modificare sursă]

După terminarea studiilor medii la Liceul din Roman, s-a înscris la Institutul Electrotehnic de pe lângă Facultatea de Științe a Universității din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1938, obținând titlul de inginer electrfician.[1] În anul 1939 a obținut titlul de doctor inginer în urma susținerii tezei de doctorat cu titlul: Permeabilitatea păturilor subțiri de fier în înaltă frecvență și în măsurători statice.

Activitate didactică[modificare | modificare sursă]

Și-a început activitatea didactică în anul 1939 ca asistent universitar, apoi șef de lucrări în Laboratorul de Electrotehnică al Facultății de Electrotehnică a Școlii Politehnice "Gh. Asachi".

Între anii 1942-1948 a funcționat în calitate de conferențiar la disciplina Mașini cu aburi și apoi, din 1948 până în 1961, ca profesor la aceeași disciplină, la Facultatea de Mecanică. Începând din anul 1961 a fost profesor la disciplina de Termotehnică și mașini termice și șef al Catedrei termotehnică. Ca titular al disciplinei menționate mai sus, a organizat laboratorul de mașini și turbine cu aburi și a publicat în anul 1949 vol. I al cursului de Mașini și turbine cu aburi.

În perioadas 1972-1976 a funcționat ca profesor la Universitatea din Alger și director al Institutului de Energie solară din Alger (1972).[2]

Activitate științifică[modificare | modificare sursă]

Activitatea științifică a profesorului Gerard d'Albon a fost orientată pe probleme fundamentale ale industriei constructoare de mașini, fiind desfășurată în următoarele domenii:

a) Cercetări originale. În acest sector a elaborat un număr de 32 lucrări științifice în domeniul permeabilității electrice în înaltă frecvență, al schimbătorilor de căldură și al mașinilor unipolare. Lucrările din ultimul domeniu au fost reproduse în revista Technical Information Service, United States Atomic Energy Comission, SUA.

b) Activitatea de invenție și brevetare s-a concretizat prin obținerea a 3 brevete de invenție și a 2 certificate de autor. Printre aceste invenții trebuie evidențiată în mod deosebit, dată fiind importanța ei, Instalația pentru încercarea structurilor.

c) Activitatea de conducere a doctoratelor. În acest domeniu a îndrumat în calitate de conducător științific la specialitatea Termotehnică și mașini termice activitatea de pregătire în vederea obținerii titlului de doctor inginer a 9 cadre didactice mai tinere din Institutul Politehnic din Iași.

Familie[modificare | modificare sursă]

Tatăl lui Gerard d'Albon a fost Georges d'Albon, inginer cadastral la Iași, iar mama, Ada Culianu, fiică a profesorului universitar Neculai Culianu. A avut doi frați: André - inspector financiar și Ion - secretar de legație la Berlin.[3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ N. Irimiciuc, Prof. dr. ing. Gerard d'Albon, În vol. Gelu Ianuș, Dumitru Olaru, Facultatea de Mecanică din Iași la 70 ani. Iași, 2018, p. 140
  2. ^ Gerard d'Albon inginer electrician. În: ziarul "Evenimentul Regional al Moldovei", 18.04.2015, ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/g-rard-da-albon-inginer-electrician-81318.html
  3. ^ D'Albon:noblețe franceză la Iași. În: Ziarul financiar, 22.06.2007