Flux luminos

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pentru alte utilizări ale termenului flux vezi articolul Flux (dezambiguizare).

În fotometrie, fluxul luminos sau puterea luminoasă este măsura puterii percepute a luminii. Se diferențiază de fluxul radiant, măsura puterii totală a luminii emise, în sensul că fluxul luminos este definit pentru a reflecta sensibilitatea diferită a ochiului uman la diferite lungimi de undă ale luminii.

Unități de măsură[modificare | modificare sursă]

Unitatea SI de flux luminos este lumenul (lm). Un lumen este definit ca fluxul luminos al luminii produse de o sursă de lumină care emite 1 cd de intensitate luminoasă pe un unghi solid de un steradian. În alte sisteme de unități, fluxul luminos poate avea unități de putere.

Curba de sensibilitate spectrală[modificare | modificare sursă]

Fluxul luminos redă sensibilitatea ochiului prin ponderarea puterii la fiecare lungime de undă cu funcția de luminozitate, care reprezintă răspunsul ochiului la diferite lungimi de undă. Fluxul luminos este o sumă ponderată a puterii la toate lungimile de undă în banda vizibilă. Lumina din afara spectrului vizibil nu e luată în considerare. Raportul dintre fluxul luminos total și fluxul radiant este numit eficacitate luminoasă.

Utilizare[modificare | modificare sursă]

Fluxul luminos este adesea folosit ca o măsură obiectivă a puterii utile emise de o sursă de lumină, și apare de obicei pe ambalajele pentru becuri, deși nu este întotdeauna vizibil. Fluxul luminos este util când compară eficacitatea luminoasă a becurilor cu incandescență și a celor fluorescente compacte.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]