Fiji Times

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Fiji Times
Informații generale
Țara Fiji  Modificați la Wikidata
Formatcompact[*][[compact (newspaper physical format)|​]]  Modificați la Wikidata
Data fondării  Modificați la Wikidata
Limbălimba engleză[1]  Modificați la Wikidata
SediuSuva, Diviziunea Centrală, Fiji
ISSN1563-5724
Prezență online
site web oficial
cont Twitter

Fiji Times este un cotidian în limba engleză publicat în Suva, Fiji. Înființat la Levuka la 4 septembrie 1869 de George Littleton Griffiths (1844 - 1908), este cel mai vechi ziar din Fiji care încă funcționează.

Fiji Times este deținut de Motibhai Group of Companies,[2] care l-a achiziționat de la News Corp al lui Rupert Murdoch la 22 septembrie 2010.[3] Consiliul de administrație Fiji Times Limited este prezidat de Kirit Patel (din 2010) și îi include pe Rajesh Patel,[4] director rezident numit în 2010 și pe Jinesh Patel,[5] directorul de marketing al grupului de companii Motibhai.

Fostul editor Evan Hannah a fost îndepărtat cu forța din Fiji în 2008, deoarece a fost acuzat de guvernul interimar că s-a implicat în politica din Fiji. Acest lucru s-a întâmplat înaintea vânzării de către News Corp către Grupul de companii Motibhai.

Este publicată și o ediție online care conține știri locale, sport și vreme.

Lovituri de stat și cenzura[modificare | modificare sursă]

Administrația Rabuka a cenzurat Fiji Times o vreme în urma primei lovituri de stat din 14 mai 1987. În semn de protest, ziarul a publicat o ediție cu spații goale mari, unde ar fi fost plasate articole cenzurate de militari.

Fiji Times a anunțat, la 5 decembrie 2006, ca urmare a răsturnării guvernului civil de către armată, că a suspendat publicarea, în loc să fie supus cenzurii guvernamentale.[6] În acea seară, ofițerii militari au vizitat sediul ziarului pentru a interzice publicarea oricărei „propagande” în sprijinul guvernului înlăturat al premierului Laisenia Qarase. Cu toate acestea, ediția online a continuat să fie publicată. Chiar înainte de amiaza zilei de 6 decembrie, armata a acordat permisiunea ca Times să reia publicarea fără cenzură.[7]

The Times a raportat, la 9 decembrie, că doi membri ai publicului au fost reținuți și chestionați de către armată cu privire la scrisorile pe care le-au scris redactorului Times în cursul săptămânii și au primit un „avertisment verbal”.[8]

Cu toate acestea, din decembrie 2006 până în aprilie 2009, The Times a putut publica continuu articole critice față de guvernul interimar. Acesta din urmă și-a exprimat nemulțumirea, dar nu a impus cenzura. În urma crizei constituționale din 2009, toată media din Fiji au fost cenzurate, inclusiv Fiji Times. Cenzorii erau prezenți în sediile ziarelor. Redactorul șef al ziarului, Netani Rika, a declarat pentru Radio Noua Zeelandă International că "jurnaliștii săi continuă să acopere în detaliu fiecare articol, ca și cum ar lucra într-o țară democratică fără restricții."[9] Site-ul Fiji Times a fost, de asemenea, cenzurat începând cu aprilie 2009.

Critici[modificare | modificare sursă]

Partidul Laburist din Fiji a fost cândva extrem de critic față de Fiji Times, acuzându-l de prejudecăți politice. În iulie 2008, partidul a publicat un raport care susține că Fiji Times a colaborat cu alții într-un efort deliberat de a îndepărta guvernul condus de laburiști din 1999-2000.[10]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ The ISSN portal 
  2. ^ „Motibhai Group Companies”, Motibhai, Suva, arhivat din original la , accesat în  
  3. ^ „Fiji Times”, Motibhai, Suva, arhivat din original la , accesat în  
  4. ^ „Profile”, LinkedIn, accesat în  
  5. ^ „Contact Page”, Motibhai, Suva, arhivat din original la , accesat în  
  6. ^ „Fiji Times shuts under censorship threat”. Fiji Times. Wellington. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Fiji Times allowed to resume publication”. Fiji Times Online. Suva. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ „Fiji Times contributors warned by army”. Fiji Times. Suva. . Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „At whim of censors, Fiji Times strives to maintain journalism standards”. Radio New Zealand International. Wellington. . 
  10. ^ „FLP Activities report 2008”. Fiji Labour Party. . Arhivat din original la . Accesat în .