Elena Solovei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Elena Solovei
Елена Соловей
Date personale
Născută (77 de ani) Modificați la Wikidata
Neustrelitz, Republica Democrată Germană, Zona de ocupație sovietică Modificați la Wikidata
CetățenieUniunea Sovietică Uniunea Sovietică
Rusia Rusia
Statele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
Ocupațieactriță de teatru
actriță de film
actor voce
pedagog
Limbi vorbitelimba engleză
limba rusă[1] Modificați la Wikidata
Alma materInstitutul de Cinematografie Gherasimov
Ani de activitate1966 – prezent
Alte premii
Artist al Poporului al RSFS Rusă[*]
Artist Emerit al RSFSR[*] Modificați la Wikidata

Elena Solovei (numele original: în rusă Еле́на Я́ковлевна Солове́й, transliterat: Elena Iakovlevna Solovei; (n. , Neustrelitz, Republica Democrată Germană, Zona de ocupație sovietică) este o actriță de teatru, film și pedagog sovieto-ruso-americană. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Bucurii neașteptate (1972), Sclava iubirii (1975), Piesă neterminată pentru pianină mecanică (1977) și Fapt (1980).

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la 24 februarie 1947 în Neustrelitz în familia lui Iakov Abramovici Solovei (1917-2003), originar din Kuleșovk (districtul Klimovici), ofițer artilerist[2], participant la Războiul Sovieto-Finlandez și la Marele Război pentru Apărarea Patriei și o asistentă medicală din prima linie, sublocotenent Zinaida Ivanovna Șmatova (n. 1922-), originară din Novotulka (raionul Hvorostiansk), titular al Ordinului Steaua Roșie[3], în garnizoana militară sovietică Neustrelitz (Zona de ocupație sovietică a Germaniei), unde s-au cunoscut în 1946. Până la vârsta de patru ani a locuit în Germania, când tatăl a fost mutat cu serviciul în Siberia la Krasnoiarsk iar în 1959 ajungând la Moscova.

Îi plăcea arta, muzica, filmele și teatrul și a urmat pe lângă liceul, o școală de muzică și prin tot ce făcea, și-a urmat visul de a deveni actriță. După liceu, a urmat cursurile Institutul de Cinematografie Gherasimov pe care le-a absolvit în 1970, în clasa de actorie al lui Boris Babocikin. Încă din timpul studenției în anii 1960, Elena Solovei a înceut să joace în filme, la început de scurt metraje, primul rol amplu primindu-l în 1969 din filmul Regele cerb de regizorul Pavel Arsenov. În 1970 a fost invitată să joace în trupa de la Malîi teatr din Moscova, fiind distribuită în rolul Ninei din piesa de teatru Pescărușul de Anton Cehov. Cunoscându-l pe actorul leningrădean Iuri Pugaci, s-au căsătorit și s-au mutat la Leningrad unde Elena a lucrat în studioul Lenfilm.

La sfârșitul verii anului 1991 Elena emigrează cu întreaga familie, soțul, doi copii, Irina și Pavel Pugaci în Statele Unite, stabilindu-se la New Jersey. A lucrat la postul „Radio Rusia” din New York, a jucat în piese de teatru în zona rusă de la Brighton Beach, în 2007 a jucat în rolul secundar Kalina din filmul Noaptea ne aparține alături de Joaquin Phoenix, un thriller despre mafia rusă.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Titluri în limba română parțial luate din Lumea filmului Dicționar de cineaști[4]

Premii[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ ru „Информация из учётной карточки награждённого”. Accesat în . 
  3. ^ ru „Информация из учётной карточки награждённого Шматова Зинаида Ивановна”. Accesat în . 
  4. ^ Corciovescu, Cristina; Rîpeanu, Bujor T., Lumea filmului Dicționar de cineaști, București, 2005: Editura Curtea Veche, p. p. 507  (Titluri în limba română)
  5. ^ ru Елена Соловей в kino-teatr.ru

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Corciovescu, Cristina; Rîpeanu, Bujor T., Lumea filmului Dicționar de cineaști, București, 2005: Editura Curtea Veche, p. 597, ISBN 973-669-148-9 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]