Dropbox

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Dropbox
Autor inițialDrew Houston[*][[Drew Houston (American computer scientist)|​]]
Arash Ferdowsi[*][[Arash Ferdowsi (American businessman)|​]]  Modificați la Wikidata
DezvoltatorDropbox, Inc.
Versiune inițialăSeptembrie 2008
Ultima versiune356.2[1]  Modificați la Wikidata ()
Stare de dezvoltareActiv
Scris înPython[2]
Go[3]
Sistem de operareMicrosoft Windows, Mac OS X, Linux, iOS, Android, Symbian, BlackBerry OS, MeeGo Haarmattan
PlatformăiOS
Microsoft Windows  Modificați la Wikidata
Disponibil în
TipGăzduire de fișiere și backup online
LicențăSoftware proprietar (Windows & Mac clients and Linux Dropbox daemon), Combined GPLv2/Proprietar[4] (Linux Nautilus)
Poziție Alexa 93 (august 2014)[5]
Prezență online
dropbox.com

Dropbox este un serviciu de găzduire (hosting) a fișierelor operat de Dropbox, Inc., având sediul în San Francisco, California. Dropbox este un serviciu de cloud care oferă spațiu de stocare al datelor, servicii de sincronizare a datelor și software de tip client. Dropbox permite utilizatorului să-și creeze un dosar special pe fiecare dintre calculatoarele lui, pe care Dropbox le sincronizează, astfel încât se creează impresia că același dosar (cu aceleași fișiere) apare pe fiecare dintre calculatoarele utilizatorului. Fișierele salvate în acest dosar sunt accesibile și printr-o interfață web, dar și prin intermediul aplicațiilor de pe telefoanele mobile.

Dropbox, Inc., a fost înființată în anul 2007 de Drew Houston și Arash Ferdowsi, ca o companie start-up.[6]

Dropbox are software client pentru diferite sisteme de operare cum ar fi Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS, BlackBerry, dar și Symbian, Windows Phone și MeeGo.

Model de afaceri[modificare | modificare sursă]

Dropbox implementează modelul de afaceri numit freemium. Utilizatorii își pot crea un cont gratuit cu care pot stoca o cantitate limitată de date, dar pentru a putea stoca mai multe date trebuie să plătească un abonament. [7]

Clientul desktop poate stoca fișiere de orice dimensiune. Fișierele încărcate prin intermediul interfeței web sunt limitate la 10GB per fișier. [8]

În anul 2014, Dropbox avea aproximativ 200 de milioane de clienți, de zece ori mai mult față de anul 2010.[9] În anul 2011, valoarea companiei Dropbox era estimată la 4 miliarde de dolari, iar în 2014, valoarea acesteia era estimată la 10 miliarde de dolari.[9]

Concurența[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ iOS Version History 356.2; Nov 27, 2023 (în engleză), , accesat în  
  2. ^ „6 Lessons From Dropbox – One Million Files Saved Every 15 Minutes”. Accesat în . 
  3. ^ „Open Sourcing Our Go Libraries”. Accesat în . 
  4. ^ „Dropbox.com Site Info”. Alexa Internet. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ „About Dropbox”. Dropbox, Inc. Accesat în . Dropbox was founded by Drew Houston and Arash Ferdowsi in 2007, and received seed funding from Y Combinator. 
  6. ^ Gannes, Liz (). „Case Studies in Freemium: Pandora, Dropbox, Evernote, Automattic and MailChimp”. GigaOm. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „Is there a limit or maximum to how big my files can be?”. Dropbox FAQ. Dropbox, Inc. Files uploaded to Dropbox via the desktop application have no file size limit. There is, however, a 10 GB cap on files transferred via the website. 
  8. ^ a b Serviciul de cloud Dropbox, care are 200 de milioane de clienți, a fost evaluat la 10 miliarde de dolari, 20 ianuarie 2014, Adrian Seceleanu, Ziarul financiar, accesat la 12 octombrie 2014

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Dropbox