Maria Oltea

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Doamna Oltea)
Maria Oltea
Date personale
Născută1405 Modificați la Wikidata
Decedată (60 de ani) Modificați la Wikidata
Căsătorită cuBogdan al II-lea al Moldovei Modificați la Wikidata
CopiiȘtefan cel Mare Modificați la Wikidata

Maria Oltea (n. 1405-1407 – d. 1464[1][2][3][4][5][6][7]) cunoscută și sub numele de Doamna Oltea a fost mama lui Ștefan cel Mare, fiind înmormântată la Mănăstirea Probota. Nu se știe cu certitudine dacă a fost sau nu oficial soția domnitorului Bogdan al II-lea, tatăl lui Ștefan. În lucrarea Princeps Omni Laude Maior. O istorie a lui Ștefan cel Mare istoricul Ștefan Gorovei scrie că „este foarte probabil că Oltea nu a fost soție legiuită a lui Bogdan al II-lea și, prin urmare, nici doamnă a Moldovei”.[8] De asemenea, în lucrarea „România cum era pînă la 1918”, Nicolae Iorga o descrie pe mama lui Ștefan Cel Mare astfel: „n-a fost soție de domn, dar din iubirea ei cu un domn viteaz a dat naștere, într-un ceas fericit, lui Ștefan Vodă cel Mare, mîntuitorul”. Anumite izvoare istorice presupun că toți cei cinci copii ai Mariei Oltea provin dintr-o relație precendentă celei avute cu domnitorul Bogdan al II-lea.[1]

Moartea[modificare | modificare sursă]

Reușind să fugă din Moldova în 1451 pentru a-și salva viața[2], după ce Bogdan al II-lea a fost omorât, Maria Oltea s-a călugărit. A decedat în 4 noiembrie 1464, la vârsta de 54-57 de ani. Maria a fost îngropată în județul Suceava, la Mânăstirea Probota.[1] Piatra ei funerară a fost descoperită de arheologi la începutul secolului XX, având inscripționat mesajul „Roaba lui Dumnezeu Oltea, mama domnului Ștefan Voievod, a murit la anul 6973 (1464), noiembrie 4”.[2]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Cezar Pădurariu. „Tot ce nu știați despre mama lui Ștefan cel Mare. Istoricii îl consideră bastard pe domnitorul sfânt, cu cinci frați vitregi”. Accesat în . 
  2. ^ a b c „Cine a fost mama lui Ștefan cel Mare?”. Accesat în . 
  3. ^ „Cine a fost mama lui Ștefan cel Mare?”. Accesat în . 
  4. ^ Eșanu Andrei, Eșanu Valentina (). Ziarul Accente, Chișinău, 4 martie 2004. 
  5. ^ „Maria-Oltea – mama lui Ștefan cel Mare (între legendă și realitate istorică)”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Costin Anghel Mihai Știrbu. „Doamna fără titlu domnesc”. Accesat în . 
  7. ^ „Cine a fost mama lui Stefan cel Mare”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Cosmin Pătrașcu Zamfirache. „Copilăria neștiută a lui Ștefan cel Mare. Traumele care i-au marcat toată viața”. Accesat în .