Discuție:Traian Udriski

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 1 an de 145.64.253.248 în subiectul Nume

Atenție la afirmații[modificare sursă]

Atenție la afirmațiile de senzație:

Această afirmație este falsă, o combat atât arhivele CNSAS, cât și Irina Burnaia în cartea ei, registrele de înmatriculare (v. sursele) și autonomia insuficientă a lui Klemm Kl 35. Autonomia lui Klemm Kl 35 era de 665 km, în timp ce distanța de la București până „direct la München” este, în linie dreaptă, de 1195 km. Această distanță poate fi acoperită de avionul Beechcraft C18S, care avea o autonomie de 1900 km, avion cu care s-a făcut deplasarea. Avionul Klemm Kl 35 este o avionetă deschisă cu două locuri (elev și instructor), în timp ce Beechcraft C18S este un bimotor cu cabină închisă cu 8 locuri. Cu avionul Beechcraft C18S s-a plecat și, conform înmatriculărilor, acest avion a fost vândut în Elveția (v. înmatricularea „HB”). Plecarea s-a făcut la 3 ianuarie 1948, în aceeași zi cu a regelui Mihai și ideea că s-ar fi putut zbura iarna cu o avionetă deschisă cu două locuri și un copil de doi ani este absurdă. În aceste condiții, afirmația că lui Udriski nu i s-ar fi permis decolarea și ar fi reușit s-o facă pe furiș, „ca să mute avionul în alt hangar” este o poveste bună pentru interviuri. Iar dacă afirmațiile provin din convorbirile lui Mircea Ciobanu (care nu este aviator) acesta a înțeles greșit lucruri amestecate. Întrebare este și dacă Mihai le-a povestit coerent. --Turbojet 5 noiembrie 2016 22:36 (EET)Răspunde

În aviație, prin „as al aviației în război” se înțeleg piloții care au avut cel puțin 5 victorii în luptă confirmate. Traian Udriski nu a luptat în război, între 1940 (România nu intrase încă în război) și 23 august 1944 a fost pilot civil, la LARES, doar a transportat personalități. După 23 august 1944 a fost aghiotant regal, nu a fost pe front. Deci n-are cum avea 5 victorii, n-are cum fi „as”, nicio sursă nu-l menționează astfel. Poate era as în pilotaj, dar nici asta nu este susținut de surse, nu participa la mitinguri aviatice făcând acrobație aeriană. Nu poate fi încadrat în categoria în discuție. --Turbojet 5 noiembrie 2016 22:59 (EET)Răspunde

Nume[modificare sursă]

Decretul regal nr. 2.239 din 21 noiembrie 1944 privind Compunerea Casei Militare a M. S. Regelui, publicat în Monitorul Oficial, anul CXII, nr. 273 din 24 noiembrie 1944, partea I-a, p. 7.595, îl menționează cu numele Traian Udrinski. --Donarius (discuție) 1 iulie 2018 11:19 (EEST)Răspunde

Da, se știe. Acolo este greșeala, typo în Monitor, sau chiar în act. Interesant că această greșeală s-a propagat.
Burnaia, în „Commandante...”, p. 138 scrie „Bref, en 1946, je prends comme mari le colonel de l'Armée de l'Air Trajan Udriski”. Textul (prenumele) e în franceză, dar la nume nu avea cum greși, doar și-l știa. --Turbojet  1 iulie 2018 12:33 (EEST)Răspunde
Numele lui Udriski a mai fost scris "gresit" si în alte ocazii, de exemplu în decretul 1819 din 1944 : Udrischi I. Traian.
Necazul este ca multi români prefera sa-si stâlceasca numele (ca si fostul secretar al regelui, Ioanitiu, care-si zicea Ionnitiu, generalul Cornea care-si zicea Korne, ca sa nu mai vorbim de Styrcea).
Cu stima,
M.145.64.253.248 (discuție) 24 ianuarie 2023 11:22 (EET)Răspunde
În condica de audiente, Emilian Ionescu scrie pentru "zilele de foc" o data Udrisky si de doua ori Udrischi.
Coposu, în Jurnal, scrie când Udriski când Udrischi.
Ionnitiu scrie în Amintiri când Udriski când Udrischi.
Interesant personajul, nimeni nu stie nici când s-a nascut, nici când a murit, nici cum îl cheama...
Cu stima,
M.145.64.253.248 (discuție) 24 ianuarie 2023 11:44 (EET)Răspunde
Sorin Turturică citează un material în care apare data și locul nașterii, vedeți în articol. --Turbojet  24 ianuarie 2023 17:50 (EET)Răspunde
Sa stiti ca am citit materialul, dar tot nu sunt sigur ca e 100% corect. Vedeti dvs, chiar în referinta 3 (interviul Rador, 1997), se spune ca ar fi nascut pe la începutul secolului în Odobesti (ok, e lânga Focsani, si multi declara orasul apropiat în locul satului natal când sunt întrebati "de unde esti tu, ma?"). Interesante informatii, de unde le-ar fi obtinut Octavian Silivestru, daca nu de la el însusi? Referinta 3 este doar un fragment din interviul lui Udriski, combinat cu alte selectiuni. De exemplu, în acel interviu, Udriski precizeaza si cât a costat avionul de la americani: 25000$ o nimica toata. O proprietate în Arlington.
Cartea nu am citit-o, recunosc. Sper sa dea actul de nastere.
Si, apropo, comunistii (Patrascanu, Agiu, Bodnaras, aia de la 23 august), îl scriu/mentioneaza ca Udrițchi, ca asa l-au auzit strigat prin Palat.
Dar sa lasam asta, în articol scrie, citez: La plecare, survenită în 3 ianuarie 1948, în ciuda promisiunilor făcute de guvernul Petru Groza, regelui Mihai nu i s-a permis să ia cu sine avioanele care-i aparțineau.
Afirmatia este oarecum falsa, pentru ca dând un interviu americanilor, pe când lucra la Lear în SUA, Mihai i-ar fi aratat reporterului avionul bimotor (Beechcraft) drept singurul lucru pe care l-au lasat comunistii sa-l ia din tara. Poza articolului îl arata pe Mihai lânga acel Beechcraft (nu se vede decât botul). Când am timp voi scana articolul. Iar un alt document din posesia mea, o telegrama interna a USAAF din Austria confirma traseul de zbor al avionului, ce a primit permisiunea oficiala de a survola Austria în drumul lui spre Elvetia (deci si Ungaria, sub ocupatie rusa).
Avem un zbor de ~2000km, cam cât autonomia bimotorului, prin teritoriul inamic... nu peste Sahara sau Atlantic, unde nu erau radare si nici AA.
Voi modifica textul atunci când voi reusi sa gasesc o forma corecta de citare a ambelor documente.
Cu stima,
M.145.64.253.248 (discuție) 24 ianuarie 2023 18:44 (EET)Răspunde
Cu numele, eu o cred pe Burnaia, ortografia ei. Am cartea. Fiind măritată și pe ea o chema la fel, sper că-și știa numele, doar era avocată.
Dacă la cartea lui Turturică vă referiți, eu o am. La p. 147 este o notă de subsol (referința a doua din articol în acest moment) pe care se bazează afirmațiile sale. În carte nu există niciun facsimil cu vreun act de naștere sau unul de arhivă. Turturică are acces la arhivele militare, deci bănuiesc că fila citată este ceva militar.
Eu în interviuri nu am încredere, mai ales în cei ce le realizează. Ciobanu are o carte cu interviuri ale regelui Mihai, în care acesta se exprimă foarte ambiguu, ceva gen (citez din memorie, am cartea, dar n-o găsesc pe moment) „nu m-au lăsat să-mi iau avionul” (NB. la singular, fără să se precizeze la ce avion se referea), iar Ciobanu a înțeles că Mihai avea un singur avion. Este posibil ca Mihai să fi avut aprobare pentru Klemm, dar nu pentru Beechcraft, de aici confuzia între cei ce zic că avea aprobare și cei ce zic că nu avea, căci un act cu aprobarea există, dar nu știu exact ce cuprinde. Iar Mihai, evident că a declarat reporterului că aprobarea se referea la Beechcraft, îi convenea. Iar la interviul din 1997 Udriski avea și el în jur de 90 de ani...
De la București la München sunt 1200 km în linie dreaptă și sub 1500 km pe traseul București - Belgrad (uzual la traversarea Carpaților) - Zagreb - Viena (ocolind Ungaria), München, o distanță ușor de acoperit de Beechcraft, care avea o autonomie de 1900 km. Dar chiar mă interesează traseul, dacă apare în telegramă complet. Sau, măcar ce apare în telegramă, dacă se referă la Ungaria sau nu.
Desigur, dacă sunt surse mai bune, se pune ce spun acestea. Se poate menționa și ce au declarat unii în interviuri, însă pentru a prezenta poziția lor, nu pentru a stabili adevărul pe baza unor vorbe. În plus, noi nu avem dreptul să interpretăm interviurile (sau altceva), doar să cităm. --Turbojet  24 ianuarie 2023 19:49 (EET)Răspunde
Pâna gasesc telegrama, va spun din memorie câteva chestii ce am retinut - este dat indicativul avionului (probabil YR-MIT, pentru ca asta era Beechcraftul lui Mihai, cumparat la data de 20.10.1946, probabil un auto-cadou aniversar), ziua, tara de origine si tara de destinatie. Nu spune nimic de Ungaria, IIRC, nici de München. Nu e o telegramna "tehnica" cu plan de zbor, ci una de înstiintare.
Avionul a fost trecut în 1950 în proprietatea succesiva a mai multor firme elvetiene, cât timp a avut indicativul HB-GAA (exista pe net si o poza cu Mihai si Ana, dar partea cu -GAA este acoperita de Ana, desi numai acel avion poate fi), apoi a fost vândut în Franta unde probabil a si fost casat/radiat în 1971.
Tail-number 43-35825, în caz ca cineva e interesat sa rascoleasca cele arhive.
Marian145.64.253.248 (discuție) 25 ianuarie 2023 20:28 (EET)Răspunde
În cartea Crown against sickle, ASG Lee scrie la pagina 182, cel mai probabil folosind informatii direct de la fostul rege: The only piece of valuable property that King Michael was permitted to bring out was his aeroplane, which Urdrisky piloted to Switzerland a week after the royal departure.
Am respectat exact ortografia, scrie Urdrisky.
Probabil ca textul articolului poate fi modificat, acum ca avem o sursa autorizata (avem mai multe, dar Lee nu poate fi contestat în acest punct - exista 2-3 articole în presa straina din anii 50 care confirma, exista poze cu avionul si Mihai - pentru ca este o carte scrisa în favoarea fostului rege)
Marian
145.64.253.248 (discuție) 20 martie 2023 12:34 (EET)Răspunde
Am modificat înca o data articolul, pentru a elimina confuziile de pâna acum. Mihai nu putea cumpara dupa 23 august, un avion pe care-l avea în proprietate înca din 1939 (data de 1943 este gresita) si pe care-si facuse "ucenicia".
Apoi, nu-l cumparase de la englezi, ci de la americani, pentru ca ei erau proprietarii avionului. Este adevarat ca avionul fusese împrumutat RAF pe durata razboiului, însa englezii îl înapoiasera reprezentantei diplomatice americane din Bucuresti.
Marian
145.64.253.248 (discuție) 21 martie 2023 13:34 (EET)Răspunde