Discuție:Cetatea Trascăului

Conținutul paginii nu este suportat în alte limbi.
Adăugare subiect
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ultimul comentariu: acum 13 ani de Brgh în subiectul Numele cetății
Articolul Cetatea Trascăului este un subiect de care se ocupă Proiectul Monumente istorice, un spațiu de organizare pentru dezvoltarea articolelor despre monumentele istorice din România Dacă doriți să participați la acest proiect, vă rugăm să vă înscrieți aici.
ÎnceputAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa Început pe scala de calitate.
MareAcest articol a fost evaluat ca făcând parte din grupa mare pe scala de importanță.

Numele cetății[modificare sursă]

Numele cetății este Cetatea Trascăului. Acest nume a fost singurul nume dat acestei cetăți până în a doua jumătate a sec. XX când satului Sângiorgiu Trascăului / Torockószentgyörgy (lângă care se află cetatea) i s-a schimbat numele în Colțești, prilej cu care unii au preferat să schimbe și numele cetății. (În privința contextului istoric în care Cetatea Trascaului a primit și numele de Cetatea Colțești, e de amintit ca în aceeași perioadă Clujul a devenit Napoca iar cele mai multe toponimelor ardelene cu etimologie maghiară sau necunoscută au devenit toponime pur românești, aproape toate primind terminația "-ești" care nu e proprie toponimelor românești de la nord de Carpați ; câteva exemple luate doar din sud-estul județului Cluj: Crăești, Borzești, Petrești, Săndulești, Cornești, Moldovenești, Plăiești etc.)
Revenind la numele cetății, e de remarcat faptul ca numele Cetatea Trascăului e folosit nu doar în documentele din sec. XIV-XVIII, ci și în istoriografia românească recentă (iar când spun "istoriografie românească" nu mă refer la lucrări de vulgarizare științifică, ci la lucrari serioase precum Castelarea carpatică a lui Adrian Andrei Rusu și ale altor istorici din cadrul Institutului de istorie din Cluj). De remarcat de asemenea ca pe indicatoarele turistice din regiune (inclusiv pe cele aflate în preajma cetății) este marcată denumirea de Cetatea Trascăului. Brgh (discuție) 22 aprilie 2011 23:34 (EEST)Răspunde