Danny Trejo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Danny Trejo

Danny Trejo în 2009
Date personale
Nume la naștereDan Trejo
Născut (79 de ani)
Echo Park, Los Angeles, California, SUA
Căsătorit cuDebbie Shreve (1997-2009)
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
OcupațieActor
Limbi vorbitelimba engleză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuSan Fernando Valley  Modificați la Wikidata
Alma materJohn H. Francis Polytechnic High School[*][[John H. Francis Polytechnic High School (high school in California, United States)|​]]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1977–prezent
Înălțime1,67 m  Modificați la Wikidata
Prezență online

Dan „Danny” Trejo (pronunție în spaniolă: /ˈtɾexo/; n. 16 mai 1944, Echo Park, Los Angeles, California)[2][3] este un actor american de film, cel mai cunoscut pentru numeroasele sale roluri de personaje negative, de mexicani și de americani nativi.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Danny Trejo în 2007

Danny Trejo s-a născut într-o familie de americani mexicani[4] din Los Angeles. Tatăl său, Dan Trejo, era muncitor în construcții.[5][6] Mama sa este Alice Rivera. Este văr de al doilea cu regizorul american Robert Rodriguez cu care a colaborat de-a lungul carierei sale actoricești.[7][8]

Ca adolescent, Danny a comis pe străzi numeroase infracțiuni mărunte și în cele din urmă a devenit dependent de heroină. A fost arestat de mai multe ori și judecat ca infractor minor. Străzile l-au ajutat să-și dezvolte talentul său pentru box, ajungând să se gândească să facă carieră profesională în acest domeniu. Dar planurile sale în acest sens au fost distruse de perioadele lungi de detenție. A petrecut 11 ani în închisoare pentru jaf și posesie de droguri. În timp ce era în închisoare, Trejo a devenit campion de box în competiția organizată de penitenciarele de stat. În același timp, Danny a intrat în programul de reabilitare în 12-pași, reușind să scape de dependența față de droguri.

În prezent, Danny declară că joaca de-a infractorii în rândul tinerilor trebuie evitată pentru că este doar o metodă rapidă și sigură de a ajunge în închisoare sau la cimitir.

Carieră[modificare | modificare sursă]

A debutat în film în 1985, în rolul unui boxer din pelicula Runaway Train regizată de Andrei Koncealovski.[9]

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe și note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ Beale, Lewis (). „He ain't that bad”. Daily News. New York. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Bowles, Scott (). 'Machete' star Danny Trejo is an illustrated man, in many ways”. USA Today. Accesat în . 
  4. ^ Amy Nicholson. „Danny Trejo Talks 'Predators,' 'Machete' and The Jonas Brothers”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ Danny Trejo Biography (1944–)
  6. ^ Danny Trejo Biography – Yahoo! Movies
  7. ^ Strauss, Bob (). „ROBERT RODRIGUEZ WEARS A HOST OF HATS, STAYS AWAY FROM TINSELTOWN AND EMBRACES DIGITAL PHOTOGRAPHY WITH GRITTY END TO `MARIACHI' TRILOGY”. Daily News (Los Angeles, CA). Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Barlow, Helen (). „Robert Rodriguez and Danny Trejo cutting a short story long”. The New Zealand Herald. Accesat în . 
  9. ^ Bowles, Scott (3 septembrie 2010). "'Machete' star Danny Trejo is an illustrated man, in many ways". USA Today. Retrieved 4 noiembrie 2011.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Danny Trejo