Codexul Bruce

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Codex Bruce)

Codexul Bruce (de asemenea numit Codex Brucianus) este un manuscript gnostic dobândit de British Museum. În 1769, James Bruce a achiziționat codexul în Egiptul de Sus. Acesta a fost transferat la muzeu cu o serie de alte texte Orientale în 1842. În prezent se află în Bodleian Library (Bruce 96), unde a fost dus în 1848.

Conținutul[modificare | modificare sursă]

Codexul Bruce în posesia Muzeului Britanic era asamblat într-o ordine aleatorie, unele pagini fiind cu susul în jos, deoarece nimeni implicat nu vorbea Coptă. A fost editat în anul 1893 de către Carl Schmidt, care l-a tradus de asemenea în limba germană. Violet Macdermot l-a tradus în limba engleză numindu-l Cărțile lui Jeu și Textul fără titlu în Codexul Bruce în anul 1978.

Schmidt a identificat două texte în Codex, ambele texte misterioase gnostice; el a concluzionat că primul este identic cu Cărțile lui Jeu menționate în Pistis Sophia; celălalt nu avea titlu. El a asociat două fragmente mici din acesta (un imn și un pasaj de proză) cu cea de-a doua Carte a lui Jeu, care este incompletă.

Legături externe[modificare | modificare sursă]