Cei șapte texani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Cei 7 Texani au fost un grup de de prizonieri care au evadat din Unitatea John Connally, din apropierea orasului Kenedy, Texas, la data de 13 decembrie 2000. Au fost prinsi putin mai tarziu, in perioada 21-23 ianuarie 2001, in urma programului de televiziune din SUA "America's Most Wanted".

Membrii[modificare | modificare sursă]

• Joseph Cristopher Garcia (nascut 6 Noiembrie, 1971 in San Antonio, Texas), avea 21 de ani la momentul evadarii

• Randy Ethan Halprin (nascut 13 Septembrie, 1977 in McKinney, Texas), avea 23 de ani la momentul evadarii

• Larry James Harper (nascut 10 Septembrie, 1963 in Danville, Illinois) - decedat 22 Ianuarie 2001 in Woodland Park, Colorado), avea 37 de ani la momentul evadarii, 37 de ani la momentul cand s-a sinucis si nu a fost prins in viata de catre politisti.

• Patrick Henry Murphy Jr. (nascut 3 Octombrie, 1961 in Dallas, Texas), avea 39 de ani la momentul evadarii

• Donald Keith Newbury (nascut 18 Mai, 1962 in Albuquerque, New Mexico), avea 38 de ani la momentul evadarii

• George Angel Rivas Jr. (nascut 6 Mai, 1970 in El Paso, Texas - decedat 29 Februarie 2012 la Huntsville, Texas), avea 30 de ani la momentul evadarii si 41 de ani in momentul in care a fost executat prin injectie letala. A fost liderul grupului.

• Michael Anthony Rodriguez (nascut 29 Octombrie, 1962 in San Antonio, Texas - decedat 14 August 2008 la Huntsville, Texas), avea 38 de ani la momentul evadarii si 45 de ani cand a fost executat.

Evadarea propriu-zisa[modificare | modificare sursă]

Pe 13 Decembrie 2000, cei sapte prizonieri au derulat o schema elaborata si au scapat din inchisoarea de stat de maxima siguranta, aflata in sudul statului Texas. La momentul evadarii, George Rivas (30 de ani) ispasea 18 pedepse consecutive a cate 15 ani de inchisoare. Michael Anthony Rodriguez (38 de ani) ispasea 99 de ani de inchisoare in timp ce Larry James Harper (37 de ani) si Patrick Henry Murphy, Jr. (37 de ani) ispaseau 50 de ani de inchisoare. Donald Keith Newbury, membrul cu cele mai multe capete de acuzatie ispasea 99 de ani, iar cel mai tanar membru, Randy Halprin (23 de ani) ispasea 30 de ani de inchisoare pentru ranirea unui copil. Folosind cateva siretlicuri bine ticluite, cei sapte condamnati au asaltat si privat de libertate 9 supraveghetori civili, 4 ofiteri de corectie si 3 prizonieri neimplicati, la aproximativ 11:20 AM. Evadarea a avut loc in timpul celei mai relaxate perioade ale zilei, atunci cand supravegherea anumitor locatii era diminuata. Majoritatea violentelor au fost puse in aplicare in urmatorul fel: unul din puscariasi chema pe cineva, iar altul lovea persoana nesuspicioasa in cap, din spate. Odata ce victima cadea, detinutii ii luau hainele, o legau, ii puneau calus si o duceau in camera generatoarelor, in spatele unei usi incuiate. 11 angajati ai inchisorii si 3 detinuti neimplicati au avut parte de acest tratament. Apoi, 3 dintre membrii grupului si-au croit drum catre poarta din spate a inchisorii, fiind deghizati in haine civile. Au pretins ca sunt acolo pentru a instala monitoare video. Unul dintre gardienii care erau atunci de serviciu, a fost indus in eroare, iar cei 3 au dat buzna in turnul de paza si au furat diferite arme. Intre timp, ceilalti 4 infractori au stat in spate, efectuand apeluri catre celelalte turnuri de paza ale inchisorii pentru a-i distrage pe gardieni. Apoi au furat camionul de mentenanta al inchisorii conducand spre poarta din spate a inchisorii si inducand in eroare gardienii au reusit sa ii faca pe acestia sa le deschida poarta, pornind in tromba si indepartandu-se de penitenciar.

De la evadare la crima[modificare | modificare sursă]

Camionul alb de mentenanta al inchisorii cu care evadasera cei 7 a fost gasit intr-un loc de parcare al Wal-Mart in Kenedy, Texas. Mai intai, cei 7 texani s-au dus in San Antonio, Texas chiar dupa ce au evadat. Realizand ca fug fara a avea niciun ban la ei, au jefuit un Radio Shack in Pearland, Texas in Greater Houston ziua urmatoare, pe 14 Decembrie. Au hotarat sa jefuiasca un magazin cu articole de sport Oshman, in apropiere de Irving, Texas. Pe 24 Decembrie 2000, au jefuit magazinul, au legat si redus la tacere tot personalul magazinului si au furat cel putin 40 de seturi de munitie. Un angajat care se afla in afara programului si se afla in afara magazinului a observat ce se petrecea inauntru si a sunat la politie. Ofiterul de politie Aubrey Hawkins a raspuns apelului si a ajuns cateva minute mai tarziu la locul jafului, unde a picat intr-o ambuscada. Autopsia care i s-a facut putin mai tarziu indica faptul ca a fost impuscat de 11 ori. Hawkins moare la Parkland Memorial Spital in Dallas la putin timp dupa ce ajunge. Dupa ce ofiterul Hawkins a murit, s-a pus la bataie o suma de 100.000$ pentru orice indiciu care putea conduce la grupul de criminali. Ulteiror, suma a fost ridicata la 500.000$ inainte ca grupul sa fie prins.

Prinderea si condamnarea[modificare | modificare sursă]

Dupa ce cei 7 texani au aparut la televizor, pe postul America's Most Wanted, pe 20 Ianuarie 2001, cativa oameni au sunat confirmand faptul ca i-au vazut pe criminali la motelul Coachlight si la parcul de rulote in Woodland Park, Colorado. Initial incercau sa para misionari, ascultand muzica crestina, ajungand la urechile vecinilor. FBI-ul impreuna cu SWAT-ul din Denver i-au gasit pe Garcia, Rodriguez si Rivas intr-un jeep Cherokee in parcul de rulote. Agentii federali i-au urmait pana la o benzinarie si i-au arestat. Apoi au fost gasiti Halprin si Harper tot in parcul de rulote. Halprin s-a predat pasnic, dar Harper a fost gasit mort; s-a impuscat in piept cu un pistol. Cei patru membrii care au supravietuit au fost luat in custodia federalilor. Pe 23 Ianuarie, FBI a primit informatia unde se ascundeau ultimii doi. Ei se ascundeau intr-un Holiday Inn in Colorado Springs, Colorado. Un acord s-a iscat intre cei doi, Newbury si Murphy, permitandu-le sa apara live la TV inaitne ca ei sa fie arestati. In orele urmatoare ale zilei de 24 Ianuarie, un reporter local al KKTV, Eric Singer a fost luat in hotel unde i-a intervievat pe cei doi cu telefonul. Amandoi au denuntat sistemul criminal din Texas, Newbury adaugand "Sistemul este la fel de corup ca noi." In 2008, autoritatile i-au indicat pe Patsy Gomez si Raul Rodriguez, tatal lui Michael Rodriguez pentru conspiratie la ajutarea celor 7 texani. George Rivas a fost condamnat la moarte dupa ce a fost extradat inapoi in Texas. Ulterior, ceilalti 5 membrii ai grupului au fost condamnati de asemenea la moarte la fel ca Rivas. Rodriguez a anuntat ca el si-ar dori sa renunte la orice cale speciala de atac a sentintei. El a fost supus unui control psihiatric in Ianuarie 2007, la ordinul instantei pentru a fi evaluat daca a avut discernamant in momentul comiterii crimei. Raspunsul evaluarii psihiatrice a fost ca el a avut discernamant si a fost competent din punct de vedere mental. A fost executat pe 14 August 2008, fiind primul membru executat. Rodriguez a fost condamnatul cu numarul TDCJ#999413 iar condamnarea sa la moarte a avut numarul TDCJ 698074. Rivas, TDCJ#999394 a fost executat pe 29 Februarie 2012 la 6:22 pm. In martie 2012, membrii ramasi in viata au fost mutati la inchisoarea Polunsky aflata in West Livingston. Cei patru isi asteapta executiile.

* Garcia este condamnatul TDCJ numarul 00999411

* Halprin este condamnatul TDCJ numarul 00999453

* Murphy este condamnatul TDCJ numarul 00999461

* Newbury este condamnatul TDCJ numarul 00999403

Note[modificare | modificare sursă]

www.descopera.ro/cultura/7244176-top-10-evadari-uluitoare-din-inchisori Descopera.ro, Barbu Victor, 24 Februarie 2014