Catedrala din Salisbury

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Catedrala Sfânta Fecioară Maria din Salisbury
Cathedral Church of the Blessed Virgin Mary
Salisbury Cathedral.jpg
Catedrala din Salisbury (partea nord-estică)
Informații generale
Confesiune: anglicană
Hram: Sfânta Fecioară Maria
Ctitor:
Tip: catedrală
Anul sfințirii: 1220 - 1320
Website: Web site oficial
Localizare
Țara: Anglia
Date despre construcție
Stil arhitectonic: gotic englez
Arhitect: Episcop Richard Poore, Elias of Dereham

Catedrala Sfânta Fecioară Maria (în engleză Cathedral Church of the Blessed Virgin Mary), iar colocvial Catedrala din Salisbury este un monument istoric și de arhitectură, al cărui construcție a început în anul 1220. Datorită altitudinii joase a zonei, fundația catedralei a fost construită la numai 1,3 m de sol. Continuând construcția, nava, transeptul și corul au fost terminate abia în 1258. Aripa vestică a fost gata în anul 1265, fiind complet terminată abia în jurul anului 1280. Datorită timpului scurt în care a fost construită, catedrala este construită într-un singur stil: stil gotic englez timpuriu. Catedrala se mândrește cu cel mai mare turn din Marea Britanie și cea mai mare mănăstire din Anglia. Cele mai importante elemente componente ale catedralei sunt: deambulatoriul, mănăstirea, clopotnița si turnul (123 m – construcția sa fiind terminată abia in 1320). Deși cea mai fascinantă parte a catedralei este clopotnița, a fost și cea care a cauzat cele mai multe probleme. Împreună cu turnul, ar fi adăugat 6397 de tone la greutatea întregii catedrale. Fără existența unor contraforturi, a arcelor de sprijin si a barelor de oțel, întreaga clădire s-ar fi prăbușit. Cu toate acestea, catedrala din Salisbury este cea mai înaltă clădire dinainte de 1400 care încă stă în picioare. Modificări importante în structura acesteia s-au făcut în 1790, de către arhitectul James Wyatt, incluzând schimbarea iconostasului original și demolarea turnului care adăpostea clopotul, construcție care se alfa la 100 m de catedrală, devenind astfel una dintre cele 3 catedrale ale Angliei, care nu are bătai de clopote, alături de Catedrala Norwich și Catedrala Ely. Picturile din catedrală sunt făcute de către John Constable. Viziunile înfățișate în picturi s-au schimbat foarte puțin de-a lungul timpului. Catedrala este de asemenea și spațiul de desfășurare a acțiunii pentru romanul “The Spire” (“Clopotnița”) scris de William Golding. Vizitatorii pot să facă „Turul Turnului”, unde poate fi vizionat interiorul gol al turnului.

Ceasul[modificare | modificare sursă]

Ceasul datează din 1386 (posibil de mai devreme) și este cel mai vechi ceas care are un mecanism în stare de funcționare. Ceasul nu are față [?] pentru că toate ceasurile de pe vremea aceea sunau orele la clopot. Poziția lui la început era într-un turn cu clopot, care a fost demolat în 1792. A fost restaurat și reparat abia în 1956.

Corul[modificare | modificare sursă]

Corul Catedralei este de asemenea renumit pentru primul triplet de coriști: Matthew, Thomas și Evan Stockwell (1997 – 2003).

Legături externe[modificare | modificare sursă]