Boierii Inglezi

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Anume pe timpul boierilor Inglezi satul Tătărești raionul Strășeni și-a dus faima departe de hotarele țării. Familia Inglezi se trage din baronetul Gulliame de Bravene din Anglia, care s-a stabilit în anul 1492, la Veneția, dând naștere neamului baronilor de Bravene-Inglezi. Mutându-se la Argostoli, pe insula Kefalonia, care era o colonie venețiană, acolo în anul 1799 se naște Dumitru Spiridon Inglezi, după care în același an emigrează în Odessa. Iar 1807 boierul Inglezi se căsătorește cu Ecaterina fata lui Zoe Cuțoiani, un macedon român. Acesta a avut câțva copii printre care Alexandru Inglezi (1826-1903) un băiat care i-a purtat numele de Dumitru (1829-1904), a avut și o fată pe nume Maria.Fiul său Alexandru Inglezi a fost un ofițer de husari, s-a căsătorit la Odessa la 20 aprilie 1855 cu fata renumitului moșier basarabean Ion Keșco, fiu de stolnic moldovean. Această căsătorie a fost silită cu forța de către tatăl Victoriei Keșco deoarece tatăl ei a văzut o oportunitate imensă în căsătoria tinerilor.

  ( După culegerea ,,Fapte trecute și basarabeni uitați , Gh. Bezviconi ,, Profiluri de ieri și de azi p.104.)
La 21 septembrie 1846/1849 moșia Tătărești este cumpărată de frații Inglezi Dumitru și Alexandru de la Ștefan Rosetti cu 124 de familii și 24 de burlaci.

Conacul Inglezi[modificare | modificare sursă]

Prin decada a treia a sec.XIX , același arhitect, care a zidit palatul boierilor Varfolomeu și Catedrala ,,Nașterea Domnului'' din Chișinău, a clădit numai din cărămidă roșie o frumoasă casă în Tătărești, cu multe coloane și o moșie bogată.Din spusele bătrânilor, casa era cu fața la vale, lungimea aproximativ 20 metri, lățimea 10-12 metri, cu ferestre( aproximativ 12 ferestre) în jurul ferestrei-ghips. Erau aproximativ 6 camere, în față aproximativ 2-3 uși de-a lungul casei, coridor lung, scările în față joase, fața casei era cu prispă și coloane (4-5) rotunde de piatră albă. De la casă era trotuar, din ambele părți erau sădiți brazi, pini, flori și liliac până la fântâna în formă de roată. Mai era o fântână în spatele casei (la colțul cafenelei de astăzi). Curtea era îngrădită de jur împrejur cu gard de salcâm boieresc, avea 2 porți(astăzi la Corpăcean Tudor, alta, la Vasile Turbabă). Teritoriul curții era de 1 ha . Beciurile (2) boierilor Inglezi erau construite în cărămidă roșie, ele există și în prezent ( lângă V. Mîrzencu și Vasile Canțîr)

Moșia boierilor[modificare | modificare sursă]

Moșia se întindea pe 100 ha de pământ, avea o renumită livadă fructiferă mărită și mai mult de moșierii Inglezi.

În partea stângă a depozitului de chimicale de azi era livada lor de abricoși ș.a., iar la deal erau drumurile cu nuci ( plantați tot de ei, care există și până în prezent.) De asemenea, renumite erau viile din Tătărești.

Medaliile[modificare | modificare sursă]

,, Istoricul Zașciuc amintește și plantațiile de tutun ale lui Inglezi Cancacuzino, Leonard și Dicescu. Tutunul lui Inglezi a obținut la o expoziție agricolă internațională Marea medalie de aur. La expoziția din Londra, Alexandru Inglezi a obținut mai multe premii, printre care mica medalie de aur – pentru vinurile din Tătărești și marea medalie de bronz – pentru tutun.”( După culegerea ,,Fapte trecute și basarabeni uitați '', Gh. Bezviconi ,, Profiluri de ieri și de azi'' p.104.)

Curtea Boierească[modificare | modificare sursă]

În prezent casa boierului Inglezi nu mai există pentru că a fost demolată și cărămida fiind de o calitate înaltă a fost folosită pentru construcția Spitalul Raional Strășeni. Astfel s-a pierdut o valoare inestimabilă, Curtea Boierească.Dacă acest evenimet nefericit nu ar fi avut loc poate că astăzi satul Tătărești ar fi avut un centru turistic, Muzeul satului Tătărești.