Biserica de lemn din Valea Lungă, Hunedoara

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Biserica de lemn din Valea Lungă)
Biserica de lemn „Buna Vestire” din Valea Lungă, comuna Ilia, județul Hunedoara, foto: septembrie 2009.

Biserica de lemn din Valea Lungă, comuna Ilia, județul Hunedoara a fost ridicată în secolul XVII. Are hramulBuna Vestire” (25 Martie) și nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice.

Istoric[modificare | modificare sursă]

Biserica satului Valea Lungă, închinată ,,Cuvioasei Parascheva”, a fost ridicată în cursul secolului al XVII-lea, vechime sugerată de planul său arhaic, anume un dreptunghi, cu terminațiile altarului și ale pronaosului nedecroșate, poligonale cu trei laturi; datarea este întărită de menționarea lăcașului atât în tabelele conscripțiilor din anii 1733, 1750, 1761-1762, 1805 și 1829-1831, cât și pe harta iosefină a Transilvaniei (1769-1773).

Pronaosul este suprapus de un turn-clopotniță cu foișor deschis și coif octogonal evazat, învelit în tablă; la acoperișul propriu-zis s-a folosit țiglă. În anul 1786, lăcașul a fost supus unei ample renovări, cu caracter de rectitorire. Fie cu acel prilej, fie la scurt timp după, suprafața interioară a bârnelor a fost împodobită pictural de zugravul Urean cel Tânăr; pisania fragmentară (,,... s-au zugrăvit această sfântă biserică pentru banii ce s-au aflat în biserică ceva. În anul acesta trăia Cozmă Toderilă, Cozmă, Toder, Ion, Petru, Petruțu, Blaj; și eu, zugrav Urean cel Tânăr.”)[1] și legendele reprezentărilor iconografice fac trimitere la grafia vechilor manuscrise. Decorul degradat al pereților a fost mascat, în 1899, sub un strat de tencuială improprie, regăsită și la exteriorul lăcașului; în dreptul intrării sudice și-a făcut apariția un pridvor deschis din scânduri. În anul 1930, la nivelul bolții naosului, rămasă aparentă, s-a executat, peste pictura originară, o zugrăveală decorativă; medalioanele iconografice de pe pereții aceleiași încăperi aparțin unei etape ulterioare. Ultimele reparații s-au desfășurat în anii 2007-2008.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dobrei, Florin: Bisericile ortodoxe hunedorene, Editura Eftimie Murgu, Reșița, 2010.
  • Cristache-Panait, Ioana: Arhitectura de lemn din județul Hunedoara, București 2000.
  • Greceanu, Eugenia (). „Tehnică și măiestrie în arhitectura de lemn a județului Hunedoara”. Monumente Istorice și de Artă. 1983 (I): 59–65. 

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Florin Dobrei, pag.389

Imagini[modificare | modificare sursă]


Vezi și[modificare | modificare sursă]