Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Luncani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Poziționare
Localitatesat Luncani; comuna Luna
Țara România
Adresa278
Edificare
Data finalizăriisec. XVIII
Clasificare
Cod LMICJ-II-m-B-07695
Cod RAN58348.03

Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil este un monument istoric aflat pe teritoriul satului Luncani; comuna Luna.[1]

Istoric și trăsături[modificare | modificare sursă]

Biserica a fost construită din piatră și var în anul 1795, la marginea satului, de către nobilul maghiar József Kemény, pentru iobagii români de pe moșia acestuia. A fost inițial biserică greco-catolică, până la interzicerea cultului de către comuniști.

Se remarcă ancadramentele, sculptate fiecare dintr-o singură bucată de piatră, ale ușii și ferestrelor. Biserica are formă de navă, cu turnul în partea de apus, iar pe latura de sud are un antreu închis, numit de localnici „comarnic”. prin care se face accesul în biserică. Iconostasul bisericii este din piatră zidită, cu 3 intrări. Biserica nu este pictată. La început a fost acoperită cu șindrilă, înlocuită apoi cu țiglă[2].

După construirea unei noi biserici din cărămidă, cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“, a cărei piatră de temelie a fost pusă de mitropolitul Bartolomeu Anania la data de 24.06.1995, biserica veche e folosită drept capelă pentru cimitirul aflat lângă biserică.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „copie arhivă” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ Parohia Luncani – Protopopiatul Ortodox Turda 

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Imagini din exterior[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons