Biserica Sfântul Spiridon Nou

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Imagine din 1860
Imagine recentă. Turnurile gotice au fost modificate în stil bizantin

Biserica Sfântul Spiridon Nou este cea mai mare biserică ortodoxă din București.

Istoric[modificare | modificare sursă]

"Dar fiindcă Dumnezeu a trimis pe Fiul Său și a locuit cu oamenii, tot creștinul este dator a zidi casa lui Dumnezeu, pe pământ. Pentru aceasta și robul lui Dumnezeu, domnitorul Țării Românești, Scarlat Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, vrând a mări numele lui Dumnezeu, cel în Treime închinat si slăvit, a zidit din temelie acest templu, în cinstea Sfântului Ierarh Spiridon, Arhiepiscopul Trimitundei, făcătorul de minuni. Această întreprindere s-a început în al doilea an al domniei sale, la anul 1767 și s-a sfârșit în a doua sa domnie, la anul 1768, 30 septembrie. Iar ca să poată fi suficientă in toata frumusețea și buna credintă, s-a înzestrat cu fonduri si legate statornicești de către Domnul Alexandru Ghica, fiul Domnului Grigorie Ghica, întâiul ctitor." - Piatra pisaniei de la intrare, un adevărat certificat de naștere al bisericii.

Pe locul acestei biserici se afla, până la 1852, o mănăstire domnească despre care nu se cunosc prea multe amănunte. Între anii 1852 și 1858 se construiește aici această catedrală, care va fi sfințită la 8 noiembrie 1860.

Biserica suferă stricăciuni de-a lungul timpului, fiind grav deteriorată în urma cutremurului din 1940 și în urma bombardamentelor din 1944. În timpul ÎPS Justinian au fost executate lucrări de restaurare. În anul 1954, după terminarea lucrărilor de restaurare, a fost sfințită de ÎPS Justinian al României si ÎPS Chiril al Bulgariei și rânduită a fi Paraclis Patriarhal (locul unde au loc hirotoniile episcopilor vicari, intronizările, vizitele la nivel înalt bisericesc, sfințirea Sfântului Mir).

În urma cutremurului din 1977, dar mai ales în urma lucrării de construcție a metroului bucurestean, biserica suferă mari pagube și în plus regimul comunist o trece pe lista bisericilor ce aveau sa fie dărâmate. Biserica este și de această dată salvată de ÎPS Teoctist (hirotonit chiar aici, la 5 martie 1950), care rânduiește ca biserica să fie reparată și înfrumusețată, sfințirea făcându-se în anul 1990.

Localizare și caracteristici[modificare | modificare sursă]

Se află pe Calea Șerban Vodă, în zona Piața Unirii.

Biserica este construită după un plan arhitectural deosebit, cu o turlă centrală si două turnuri in față. Are 41 de metri în lungime, 14 de metri în lățime și 38 de metri în înălțime. Stilul construcției este eclectic-istorist, cu elemente neoromanice, neogotice și de artă moldovenească. În interior sunt de semnalat coloane de marmură, vitralii colorate artistic, cu scene biblice si sfinți, executate la Viena. În picturile executate de Gheorghe Tattarescu în 1862 se pot observa influențe ale Renașterii.

Galerie[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]