Bazinga rieki

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bazinga rieki
Clasificare științifică
SupradomeniuBiota
SupraregnEukaryota
RegnAnimalia
SubregnEumetazoa
ÎncrengăturăCnidaria
SubîncrengăturăMedusozoa
ClasăScyphozoa
SubclasăDiscomedusae
OrdinRhizostomeae
SubordinPtychophorae
FamilieBazingidae
GenBazinga
Nume binomial
Bazinga rieki[1]
Gershwin, 2013

Bazinga rieki este o specie de meduză, singura cunoscută din genul Bazinga, întâlnită pe coasta centrală de est a Australiei[2].

Biologii marini Lisa-Ann Gershwin și Peter Davie au descris meduza în iunie 2013 pe baza holotipului care a fost colectat din apa puțin adâncă a Râului Brunswick din nordul New South Wales în timpul fluxului. Epitetul specific se referă la Denis Riek, care a fotografiat un exemplar în nordul New South Wales, ceea ce dus la descoperirea sa.

Bazinga rieki nu putea fi plasată în nici o familie sau subordin de meduze rizostome, așadar a fost creată o nouă familie, Bazingidae. Aceasta reprezintă un nou subordin al Rhizostomae, numit Ptychophorae[2]. Bazinga rieki are un corp gros, rotund, translucid și incolor, a cărui suprafață superioară este acoperită cu negi mici cu galben în centru.

Faldurile musculare subumbrelare sunt maro-aurii, culoarea lor fiind derivată din zooxantele. Cu un diametru de sub 2 centimetri[2], cam cât o boabă de strugure[3], este mult mai mic decât orice altă meduză rizostomă. Are un stomac mare circular, care ocupă peste jumătate din organism și este vizibil de dedesubt. Are o ropalie cu glugă, spre deosebire de orice alte meduze rizostome.

Numele genului, Bazinga, are două referințe culturale. În primul rând, ca o expresie colocvială utilizată de către personajul fictiv Dr. Sheldon Cooper în programul de televiziune Teoria Big Bang atunci când își păcălește prietenii, deoarece dimensiunea sa mică a dus la interpretarea greșită ca pui al altei specii, precum meduza similară Catostylus mosaicus. În al doilea rând, termenul bazinga se referă și la o harpă cu șapte coarde, iar canalele drepte radiale ale aceastei noi specii amintesc de astfel de coarde[2].

Note[modificare | modificare sursă]