Artist al Poporului din Albania

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Artist al Poporului din Albania a fost un titlu onorific pentru decorarea interpreților de artă remarcabili ai poporului  Republicii Socialiste Albania, oameni ale căror merite au fost excepționale în sfera de dezvoltare a spectacolelor de artă (teatru, muzică, cinema și artă).

Istoric[modificare | modificare sursă]

Acest titlu a fost creat prin lege în 1960 și a fost modificat în 1980. Motivele acordării titlului onorific în Albania erau prevăzute în Legea nr. 3171 din 26 octombrie 1960:

„Pentru a încuraja creativitatea artiștilor pentru dezvoltarea în continuare a artei noastre prin crearea de opere de înaltă valoare artistică, care reflectă trecutul eroic al poporului nostru, victoriile sale istorice, lucrarea sa glorioasă de construire a socialismului și a ajuta la educarea comunistă a maselor, a creat onorurile în sectorul artelor.”

Titlul nu a mai fost dat în Albania după ce legea a fost modificată în 1996. Echivalentul a devenit titlul „Mare Maestru al Muncii”, care a fost, de asemenea, înlocuit după 2001 cu titlul „Mare Maestru” prin modificarea legii din 1996.[1][2][3]

Între beneficiarii titlului se află mulți dintre cei mai apreciați compozitori, dansatori, cântăreți, regizori și actori de film și de teatru.

În mod normal, o persoană era desemnată „Artist al Poporului” după vârsta de 40 de ani, cu excepția făcută pentru artiștii de balet.

Teatru și cinematografie[modificare | modificare sursă]

Actori[modificare | modificare sursă]

Cineaști[modificare | modificare sursă]

Muzică[modificare | modificare sursă]

Cântăreți[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ sq „QBZ - Qendra e Botimeve Zyrtare”. www.qbz.gov.al. 
  2. ^ sq President.al © Republika e Shqipërisë Arhivat în , la Wayback Machine.
  3. ^ sq Republikes, Presidenti i. „Website Zyrtar”. www.president.al. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în .