Apollonia Hirscher

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Apollonia Hirscher
Date personale
Decedată Modificați la Wikidata
Brașov, Regatul Ungariei Răsăritene Modificați la Wikidata
Ocupațienegustoare Modificați la Wikidata

Apollonia Hirscher (d. 31 decembrie 1547, Brașov) a fost o negustoare din Brașov. După moartea soțului ei, judele Lukas Hirscher, ea i-a preluat afacerea, ale cărei relații comerciale se întindeau până în Austria și Turcia, gestionându-și afacerile cu succes până la moartea ei. A donat de mai multe ori bani orașului în diverse scopuri, iar Casa Negustorilor a fost, de asemenea, una dintre donațiile ei. Ea a fost unul dintre cei mai bogați și mai influenți cetățeni ai Brașovului într-o perioadă în care afacerile și politica erau dreptul exclusiv al bărbaților.

Viața[modificare | modificare sursă]

Data și locul nașterii sale sunt necunoscute. După moartea soțului ei, ea a preluat afacerile lui. Pe lângă veniturile din comerț, ea deținea mai multe case în centrul Brașovului pe care le-a moștenit de la soțul ei. Casa Hirscher de pe strada Porții (în prezent Republicii) a fost a treia cea mai scumpă casă din oraș.

A donat de multe ori orașului și celor aflați în nevoie. În 1545, a înființat o fundație de caritate pentru a-i ajuta pe cei săraci. Cel mai mare act în favoarea orașului a fost înființarea Casei Negustorilor și finanțarea construcției acesteia.

Legenda legată de Apollonia Hirscher[modificare | modificare sursă]

Conform unei legende, singura fiică a Apolloniei Hirscher, Barbara, [1] s-a îmbolnăvit, a murit și a fost îngropată cu bijuteriile ei. În timpul nopții, hoții au încercat să jefuiască bijuteriile din cripta familiei, făcând-o pe fată să-și revină și să se grăbească acasă la mama ei. Se spune că Apollonia ar fi construit Casa Negustorilor pentru a comemora evenimentul norocos. [2]

Moștenire[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Nussbächer, Gernot (). Johannes Benkner. Bukarest: Kriterion. p. 39. 
  2. ^ Orbán Balázs (). „XVIII. Brassó belvárosa: Bazár, szinház és Honterus születés háza”. A Székelyföld leírása. VI. Barczaság. Pest: Ráth Mór. 
  3. ^ Pavalache, Dan (). Cronică ilustrată de Brașov (în román). Vidombák: Haco International. p. 488. ISBN 9789737706355. 
  4. ^ „Apollonia-Hirscher-Preis”. Forum Kronstadt. Accesat în . 
  5. ^ „Scurt istoric – Banca de Cultură Apollonia Brașov”. Accesat în .