Analiza fundamentală

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Analiza fundamentală constituie un studiu al raportărilor financiare, al managementului și poziției pe piață a unei companii sau al indicatorilor economici ai unei tari sau regiuni.

In esenta, Analiza Fundamentala reprezinta analiza factorilor reali (denumiti fundamentali) care influenteaza pretul unui instrument financiar.

De exemplu, in cazul analizei fundamentale a valutelor, se analizeaza evolutiile indicatorilor macroeconomici ai tarilor (PIB, Somaj, productie industriala, nivel datorie, dobanda de referinta, etc...) cu scopul de a identifica un posibil nivel corect al perechiei valutare analizate.

In cazul Indicilor bursieri, al actiunilor sau al obligatiunilor, se analizeaza situatia bilantiera a societatii in cauza (profit, active, cifra de afaceri, datorie, etc) pentru a se vedea un pret corect sau riscul asociat.

In cazul derivatelor financiare pe materii prime (aur, petrol, gaze naturale, etc..), analiza fundamentala studiaza evolutia cererii si a principalilor cumparatori, evolutia proiectelor de exploatare sau diferite politici macroeconomice.

In general, analiza fundamentala este de doua tipuri: comparativa sau model economic. Analiza fundamentala comparativa se concentreaza in a compara entitatea analizata cu alte entitati similare (daca este cazul) si incearca sa obtina concluzii strict din aceste comparatii. Analiza fundamentala tip model economic incearca sa realizeze un model matematic care sa tina cont de indicatorii economici analizati in incercarea de a stabili un "pret corect" al instrumentului analizat.Alte resurse[modificare | modificare sursă]

http://www.investopedia.com/ http://www.admiralmarkets.ro/education/faq/general-faq Analiza fundamentala