Al Madina (ziar)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Al Madina (ziar)
Informații generale
Data fondării  Modificați la Wikidata
Limbălimba arabă  Modificați la Wikidata
SediuJeddah, Arabia Saudită
Prezență online
site web oficial
cont Twitter

Al Madina (în arabă المدينة‎, lit. „Orașul”) este un ziar în limba arabă publicat în Djedda, Arabia Saudită. Ziarul este unul dintre cele mai vechi ziare publicate în țară.[1][2]

Istorie[modificare | modificare sursă]

Al Madina a fost înființat sub numele de Al Madinah al Manawarah (în română, Orașul radios) de către unchii lui Hisham Hafiz, Othman și Ali Hafiz,[3] ca un ziar săptămânal.[4] Primul număr a apărut pe 8 aprilie 1937.[5] Mai târziu, a devenit bisăptămânal.

Publicarea ziarului a fost oprită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost reluată după război.[3][6] Ziarul a fost redenumit Al Madinah în 1958,[3][7] și sediul său a fost mutat la Djedda la începutul anilor 1960.[5] Are birouri în Dubai și Cairo, pe lângă cele 18 sucursale din Arabia Saudite.[8]

La începutul anilor 2000, Al Madina avea un tiraj de 46.370 de exemplare[9]; în 2001, ziarul s-a vândut în 60.000 de exemplare.[10] Tirajul estimat al ziarului în 2003 a fost de 46.000 de exemplare.[2]

Abordare și conținut politic[modificare | modificare sursă]

Fiecare număr al Al Madina începe cu invocarea numelui lui Allah.[7] Este unul dintre ziarele pro-guvernamentale din țară.[11] Cu toate acestea, Al Madina publică și informații critice în știri locale non-politice, cum ar fi probleme sociale, de sănătate și educaționale și are editoriali relativ critici, în ciuda reținerii în raportarea sau comentarea politicii naționale.[12] Câteva rubrici moderniste sau reformiste au fost publicate în ziar. De exemplu, scriind în aprilie 2010, Basma bint Saud a spus că nu a putut găsi o bază coranică sau altă bază istorică islamică pentru o instituție de stat care să se angajeze să promoveze virtutea și să prevină viciul și că arestările și bătăile polițiștilor religioși contribuie la crearea incorectă a impresiilor despre islam.[13]

La 2 august 2017, ziarul a criticat multe state arabe, despre care se spune că mențin relațiile cu Israelul, dar le neagă, [deși] aceste legături cu greu pot fi negate, având în vedere existența ambasadelor și a vizitelor reciproce vizibile. A continuat să cheme națiunile arabe să pună capăt ipocriziei lor, în care „mențin relațiile” cu Israelul, dar „nu vor să știe nimeni despre ele”.[14][15]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Saudi Arabia. Media market description” (PDF). World Association of Newspapers. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  2. ^ a b William A. Rugh (). Arab Mass Media: Newspapers, Radio, and Television in Arab Politics. Greenwood Publishing Group. p. 59. ISBN 978-0-275-98212-6. 
  3. ^ a b c David E. Long (). Culture and customs of Saudi ArabiaNecesită înregistrare gratuită. Greenwood Publishing Group. p. 84. ISBN 978-0313320217. 
  4. ^ Aarti Nagraj (). „Revealed: 10 Oldest Newspapers in the GCC”. Gulf Business. Arhivat din original la . Accesat în . 
  5. ^ a b „Company History”. Al Madina Printing and Publishing Company. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ Abdulrahman S. Shobaili (). An historical and analytical study of broadcasting and press in Saudi Arabia (Teză). Ohio State University. Arhivat din original la . 
  7. ^ a b William Ochsenwald (august 1981). „Saudi Arabia and The Islamic Revival”. International Journal of Middle East Studies. 13 (3): 280. doi:10.1017/S0020743800053423. JSTOR 162837. 
  8. ^ Hisham Zahid (mai 2006). „ProCurve Networking by HP is good news for prominent Saudi media group” (PDF). ProCurve Networking. Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  9. ^ „Saudi Arabia Press”. Press Reference. Accesat în . 
  10. ^ „World Press Trends” (PDF). World Association of Newspapers. Paris. . Accesat în . 
  11. ^ „The Saudi Press: Profiles of individual papers”. Wikileaks. Accesat în . 
  12. ^ „Saudi Arabia”. Arab Press Network. Arhivat din original la . Accesat în . 
  13. ^ „Saudi Arabia. Looser Rein, Uncertain Gain” (PDF). Human Rights Watch. . Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  14. ^ „Saudi Columnist Slams Arab States' Hypocrisy on Israel Ties”. Algemeiner.com. 
  15. ^ „Saudi Writer: Arab States Should Stop Hiding Their Relations With Israel”. MEMRI.