Aimee Mullins

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Aimee Mullins

Aimee Mullins (n. 1976, Allentown, Pennsylvania) este o atletă și activistă în domeniul sportului și al noii generații protetice cunoscută datorită realizărilor sportive în ciuda condiției medicale (amputarea ambelor picioare).

Viața și realizările[modificare | modificare sursă]

Aimee Mullins s-a născut cu hemimelie fibulară[1] (lipsa fibulei) și a trebuit să i se amputeze ambele picioare sub genunchi la vârsta de un an. Aceasta este absolventă a Liceului Parkland din Allentown și a Universității din Georgetown, Washington, D.C. În timpul studiilor universitare, a participat la competiții sportive ce nu erau dedicate persoanelor cu dizabilități fizice sau mentale. În 1996 a participat la Jocurile Paralimpice de la Atlanta, la probele de 100 de metri (17,01 s) și sărituri în lungime (3,14 m).[2] Tot în timpul facultății, Mullins a obținut o bursă prin intermediul căreia a urmat o stagiatură la Pentagon (Departamentul (echivalent cu Ministerul) Apărării SUA). Totodată, Aimee Mullins ține conferințe motivaționale.

Cariera în domeniul modei[modificare | modificare sursă]

În 1999, Aimee Mullins a participat la prezentarea de modă a designerului britanic Alexander McQueen, în Londra, având proteze din lemn de frasin cu cizme integrate,[3] fără ca publicul care nu o cunoștea să își dea seama că aceasta purta proteze. Datorită protezelor, aceasta își poate modifica înălțimea între 172 cm și 185 cm.[3] A fost declarată una dintre cele mai frumoase 50 de persoane de către revista People [4] A apărut și pe coperta revistei Dazed & Confused în 1998 și în campania aniversară a lui Kenneth Cole (2010) și face parte din L'Oréal fashion Beauty Team împreună cu Jennifer Lopez și Gwen Stefani (din 2011).

Cariera cinematografică[modificare | modificare sursă]

În 2002, aceasta jucat rolul femeii-ghepard în Cremaster 3. În 2006, a apărut în filmul World Trade Center, jucând rolul unui reporter. A mai apărut în filmul de televiziune Cei cinci purceluși (după romanul omonim al Agathei Christie). A apărut în emisiunea satirică The Colbert Report în data de 15 aprilie 2010, în care a declarat că deține 12 perechi de proteze, unele fiind de muzeu.[5]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Aimee Mullins privește cum un sportiv cu picioarele amputate se cațără pe un zid la MIT Media Lab's h2.0 symposium 9 mai 2007

Cărți[modificare | modificare sursă]

Aimee figurează în următoarele cărți:

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ dexonline, dexonline.ro 
  2. ^ Paralympic.org official records site results
  3. ^ a b Aimee Mullins: Modul în care picioarele mele îmi dau super-puteri conferință TED - Feb 2009
  4. ^ http://www.people.com/people/archive/article/0,,20128166,00.html
  5. ^ Colbert Report: 15 aprilie 2010 - Aimee Mullins - Full Episode

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Aimee Mullins