Jennifer Lopez

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jennifer Lynn Lopez

Jennifer Lopez în 2019
Date personale
Nume la naștereJennifer Lynn Lopez Modificați la Wikidata
Născută (54 de ani)
The Bronx, New York City, New York, SUA[1][3] Modificați la Wikidata
PărințiDavid Lopez[*][[David Lopez |​]][4][5]
Guadalupe Rodriguez[*][[Guadalupe Rodriguez |​]][4] Modificați la Wikidata
Frați și suroriLynda Lopez[*][[Lynda Lopez (jurnalistă americană)|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuMarc Anthony (–iunie 2014)
Cris Judd[*][[Cris Judd (American actor and choreographer)|​]] (–ianuarie 2003)
Ojani Noa[*][[Ojani Noa (actor)|​]] (februarie 1997–ianuarie 1998)
Ben Affleck (din )[6] Modificați la Wikidata
Număr de copii2[7] Modificați la Wikidata
CopiiEmme Anthony[*]
Maximilian David Anthony[*][[Maximilian David Anthony (son of Marc Anthony and Jennifer Lopez)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
EtnieStateside Puerto Ricans[*][[Stateside Puerto Ricans (Puerto Ricans in the United States)|​]] Modificați la Wikidata
OcupațieActriță, cântăreață, producătoare muzicală, producătoare de film, coregraf, dansatoare, textieră, fotomodel, designer de modă, bussiness woman, activist
Locul desfășurării activitățiiLos Angeles[8][9] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[10][11]
limba spaniolă Modificați la Wikidata
Avere400.000.000 de dolar americani Modificați la Wikidata
Alte numeJ.Lo, Pop Goddess, Diva del Bronx, Jenny from the block, Jenny
Gen muzicalDance, Electro, Club, Pop
Tipul de vocemezzo-soprană  Modificați la Wikidata
Instrument(e)Voce, Pian
Ani de activitate1986-prezent
Case de discuriEpic Records, Work Records
PremiiBillboard Music Award for Icon[*][[Billboard Music Award for Icon (music Award)|​]] ()
Crystal Award[*][[Crystal Award |​]] ()
Stea pe Hollywood Walk of Fame[*] ()
Time 100[*] ()[2]
GLAAD Vanguard Award[*][[GLAAD Vanguard Award (annual award presented by the Gay & Lesbian Alliance Against Defamation at the GLAAD Media Awards)|​]] ()  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăJennifer Lopez discography[*][[Jennifer Lopez discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură
Prezență online

Jennifer Lopez (n. , The Bronx, New York City, New York, SUA) este o actriță, cântăreață, dansatoare, designer, producator și femeie de afaceri americană de origine portoricană.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Visa încă din copilărie să devină artistă, astfel că a început să cânte de la o vârstă fragedă. De-a lungul timpului, a jucat în multe filme. Dar succesul a fost de partea ei abia în anul 1997, când a jucat rolul binecunoscutei și regretatei Selena, în filmul cu același nume. A urmat apoi încă un succes cu filmul "Anaconda", și, în timp, a devenit una dintre cele mai căutate actrițe de la Hollywood.

Pe la sfârșitul anilor '90, și-a început cariera muzicală. Un debut cu succes, în care primul album al lui Jennifer s-a intitulat "On the 6" și conținea hituri precum "If you had my love" sau "Waiting for tonight". Pentru acest album, Jennifer a obținut discul de platină, datorită volumului de vânzări.

A urmat un duet cu Marc Anthony, "No me ames", care i-a adus o nominalizare la premiile Grammy și un premiu Billboard Latin Music Awards.

Au urmat albume de succes, precum "J.Lo" (cu hituri precum "Ain't it funny" sau "Love don't cost a thing"), "This is me... then" (cu hituri precum "Jenny from the block").

A făcut o pauză de câțiva ani pentru a se ocupa de cariera de actriță, iar în 2005 a revenit cu un nou album, "Rebirth", cu hituri ca "Get right" sau "Hold you down".

Jennifer Lopez s-a născut pe data de 24 iulie 1969 într-unul dintre cele mai mari cartiere din New York, Bronx, într-o familie de portoricani. Nu a fost crescută într-o familie de muzicieni, ca multi artiști, ci mama era educatoare la o grădiniță, iar tatăl era specialist în calculatoare. Jennifer a crescut alături de cele două surori, Lynda și Leslie. Jennifer a avut înclinații spre muzică încă de mică când a început să cânte în școlile catolice.

Pentru a-și plăti cursurile de canto și dans aceasta lucra ziua dând lecții de coregrafie și noaptea dansând în cluburile din Manhattan. După participările la castinguri a fost cooptată să apară în videoclipurile cântăreților rap și mai apoi a devenit dansatoare pentru formația New Kids on the Block. A fost respinsă de două ori însă reușește să obțină un rol în serialul "In Living Color" și la scurt timp face parte din trupa de dansatori a lui Janet Jackson lângă care apare în videoclipul piesei "That's the Way Love Goes".

Jennifer Lopez s-a făcut remarcată interpretând mai multe roluri în serialele "South Central", "Second Chances" și "Hotel Malibu", iar debutul în cinematografie a venit odată cu filmul "Nurses on the Line: The Crash of Fight".

În 1995 apare în drama "My Family" și filmul de acțiune "Money Train". Lopez a jucat în producțiile lui Francis Ford Coppola din anul 1996, comedia "Jack", alături de Robin Williams și thriller-ul din 1997, "Blood and Wine", alături de Jack Nicholson.

Cel mai cunosut rol al său rămâne însă cel interpretat în filmul documentar "Selena" care i-a adus în 1996 o nominalizare în cadrul Premiilor Globul de Aur pentru "Cea mai bună actriță - Muzical sau Comedie". Astfel devine prima actriță de origine latină care a primit un onorariu de 1 milion de dolari pentru interpretarea dintr-un film.

Laudele primite și pentru filmele "El Cantante" din cadrul Festivalului Internațional de Film de la Toronto și "Bordertown" la festivalul de la Bruxelles, nu au putut împiedica însă criticile aduse pentru rolurile interpretate în "Out of Sight", "The Cell", "An Unfinished Life" și "Shall We Dance?", cea mai mare dezamăgire și cele mai multe critici fiind aduse de producția "Gigli".

Pe lista de apariții în cinematografie se mai găsesc și "The Wedding Planner", "Maid in Manhattan", "Monster-In-Law" și "Enough". În luna aprilie a anului 2004, Lopez a jucat în sitcomul "Will și Grace", în finalul celui de-al șaselea sezon interpretându-se pe sine. Apariția acesteia în serial a obținut o audiență care nu mai fusese atinsă de la apariția lui Elton John în 2002.

În luna mai a anului 2006, Jennifer se ocupă de selectarea concurenților în cadrul emisiunii "Dance Life" difuzată de MTV, având mai multe apariții de-a lungul emisiunii. Primește rolul de mentor în emisiunea " American Idol" pe data de 10 aprilie 2007, iar în octombrie 2007 este producătorul executiv al miniseriei numite după albumul său, "Como Ama Una Mujer". Jennifer Lopez este cea mai bine plătită actriță de origine hispanică din lume, încasând pentru un rol în film peste 15 milioane de dolari.

Filmele în care a jucat au avut încasări record, precum "Maid in Manhattan" cu 94.001.225 $ și "Shall We Dance" cu 170.128.460 în box-office-ul internațional. On the 6 (1999)

În muzică Jennifer s-a lansat oficial pe 1 iunie 1999 cu albumul de debut "On the 6" și a ajuns în Top 10 în Billboard 200. Hitul "If You Had My Love" a poziționat-o pe primul loc în top timp de 32 de săptămâni, lucru ce nu l-a putut realiza niciun alt artist până atunci. Urmează "Waiting for Tonight" care îi aduce cântăreței premiul MTV pentru "Best Dance Video" și o nominalizare la Grammy. Duetul cu Mark Anthony, "No Me Ames" aduce două nominalizări la premiile Latin Grammy.

Pe album se găsește un alt featuring cu Big Pun și Fat Joe pentru piesa "Feelin' So Good". Toate cele patru piese dispun de câte un videoclip, iar cel de-al cincilea este unul inedit ce a fost filmat la "Women's World Cup" pe 10 iulie 1999. J. Lo (2001)

Ce-l de-al doilea album intitulat simplu "J.Lo" este lansat pe 23 ianuarie 2001 și debutează pe locul întâi în Billboard 200. Apariția în același timp a filmului "The Wedding Planner" o face pe Jennifer Lopez prima cântăreață-actriță din lume care are un album și un film pe locul întâi în aceeași săptămână.

Hitul "Love Don't Cost a Thing" este primul single care ajunge pe locul întâi în Marea Britanie, fiind sursa de inspirație pentru filmul cu același nume. "Play", "I'm real" și "Ain't It Funny" sunt următoarele piese ce beneficiază de videoclipuri și urcă repede în topuri.

Pe 5 februarie 2002, Jennifer Lopez lansează un album complet remixat, primul album-remixat din istorie care a ajuns pe locul întâi și al patrulea din toate timpurile ca număr de vânzări după Michael Jackson, Beatles și Madonna. Ca și cel precedent, "J to tha L-O!: The Remixes" debutează pe locul întâi în Billboard 200. Sunt filmate două videoclipuri în colaborare cu rapper-ul Ja Rule, "Ain't It Funny" și "I'm Real", cel din urmă câștigând premiul MTV pentru Best Hip-Hop Remix. This Is Me... Then (2002)

"This Is Me... Then" este lansat pe 26 noiembrie 2002 și ocupă locul doi în Billboard 200. Primul clip la piesa "Jenny From The Block" cu Jadakiss și Styles P. Reprezintă o a doua încercare a cântăreței de a prezenta publiclui adevărata personalitate a ei, dincolo de zvonurile că este cea mai pretențioasă vedetă din lume. În videoclip apare fostul ei logodnic Ben Affleck, relație ce a durat din 2002 până în 2004.

Se filmează clipuri și pentru "All I Have" în colaborare cu LL Cool J, "I'm Glad" și balada "Baby I Love You", dedicată lui Ben. Interesul fanilor pentru Jennifer Lopez s-a dovedit și de compania Yahoo care a emis un comunicat precizând că cele mai căutate cuvinte pe internet în anul 2002 au fost, desigur, Jennifer Lopez. Rebirth și Como Amo Una Mujer (2005-2007)

Albumul "Rebirth" este lansat pe 1 martie 2005, după o absență de un an din lumea muzicii. Deși după debut ajunge direct pe locul 2 în top Billboard200, albumul pierde repede poziții în top. Hitul "Get Right" ajunge în Top 15 în SUA și este al doilea single al divei ce primește discul de platină.

De asemenea, "Get Right" este și cel de-al doilea hit ce ajunge pe locul întâi în topurile din Marea Britanie. Al doilea single "Hold you Down", în colaborare cu Fat Joe, urcă pe poziția 64 în US Hot 100. În Anglia, reușește să atingă locul 6, iar în Australia accede în top20.

Lansarea videoclipului pentru "Cherry Pie" este anulată din cauza vânzărilor slabe ale albumului și depășirii bugetului de promovare.

Albumul "Rebirth" primește discul de platină în SUA. Cântăreața latino-americană colaborează cu LL Cool J pentru single-ul "Control Myself", care ajunge pe locul 4 în US Billboard Hot 100. Este primul hit al cântăreței din ultimii trei ani ajuns în Top 10 în SUA.

În luna martie a anului 2007, Jennifer Lopez își lansează primul album înregistrat integral în limba spaniolă. Producătorul albumului a fost chiar soțul ei, cântărețul Mark Anthony. Albumul ocupă a 10-a poziție în Billboard 200 și locul 1 în US Top Latin Albums pentru 4 săptămâni consecutive și în US Latin Pop Albums pentru 7 săptămâni.

În iulie 2007 revista Billboard anunță un concert mondial susținut de J.Lo și Mark Anthony - Juntos en concierto. Concertul a reprezentat un mix între muzica recent lansată, hituri vechi și muzica spaniolă. "Que Hiciste" a fost hitul principal al albumului. Videoclipul acestei piese a fost primul videoclip în limba spaniolă care a reușit să ajungă numărul 1 în MTV's Total Request Live.

Faimoasa cântăreață a câștigat premiul American Music pentru "Cel mai bun artist latin" în 2007. Brave și Love? (2007-2010)

După 6 luni de la albumul precedent, pe 9 octombrie 2007, cântăreața își lansează al 5-lera album, intitulat "Brave". Pentru acesta, Jennifer a colaborat cu diverși producători cum ar fi Midi Mafia, J.R. Rotem, Lynn și Wade și Ryan Tedder.

Jennifer Lopez în 2012

Un fragment din melodia "Mile in These Shoes" este folosit de ABC în promo-ul pentru al 4-lea sezon al serialului "Neveste Disperate".

"Do it well" a fost hitul principal al albumului și pătrunde în Top 20 în numeroase țări.

Pitbull a declarat la MTV Video Music Awards că a înregistrat o melodie împreună cu faimoasa cântăreață (melodie ce nu va fi inclusă în noul album) și videoclipul este deja filmat.

Următorul album al divei se numește "Love?" și va fi pus în vânzare în luna ianuarie a anului 2010.

Jennifer Lopez s-a căsătorit pentru prima oară în 22 februarie 1997 cu Ojani Onoa de care divorțează în luna ianuarie a anului 1998, la nici 12 luni după ce și-au unit destinele. La puțin timp aceasta își găsește consolarea în brațele megastarului P. Diddy lângă care nu stă decât un an. Despărțirea vine imediat după un incident care se lasă cu focuri de arme într-un club.

Pe 13 septembrie 2003 era plănuită nunta cu actorul Ben Affleck de care se desparte în prima lună a anului 2004.

În prezent cântăreața este căsătorită cu cântărețul Marc Anthony cu care are doi copii, gemenii Emme și Max. Afaceri

Jennifer Lopez își lansează propia linie de haine în 2003 - "JLO by Jennifer Lopez", aceasta incluzând diverse tipuri de haine pentru femei tinere și accesorii. La sfârșitul lui 2007 diva retrage linia "JLO" pentru a lansa "JustSweet" special pentru copii.

Din cauza utilizării intensive a blănii în crearea hainelor, Jennifer a atras nemulțumirea celor care susțin drepturile animalelor.

În 2002 a deschis în California un restaurant cubanez, numit "Madre's".

Jennifer intră în industria parfumurilor cu Glow by J.Lo. Acesta este urmat de altele : Still, Miami Glow by J.Lo, Live by Jennifer Lopez, Love at first Glow by J.Lo, Live Luxe, Glow after Dark. De asemenea în linia Glow, diva a introdus și loțiuni de corp și creme bronzante.

Cântăreața-actriță deține compania de film și televiziune Nuyorican Productions.

În 2007 Jennifer a primit premiul Amnesty International ce recunoștea munca divei ca producător și star al filmului Bordertown, film ce avea ca subiect crima a sute de femei din orașul Border din Juares, Mexico.

Cântăreața și actrița latină este, de asemenea, implicată și în promovarea vaccinurilor pentru tuse compulisvă. Lucrează alături de Soubds of Pertussis și March Of Dimes pentru a atrage atenția asupra bolii și pentru a încuraja vaccinarea copiilor.

Cariera în cinematografie și televiziune[modificare | modificare sursă]

Lopez a apărut în câteva seriale televizate de comedie precum South Central, Second Chances, și Hotel Malibu, iar debutul în cinematografie l-a făcut prin intermediul filmului Nurses on the Line: The Crash of Flight 7. Lopez s-a făcut remarcată prin rolul obținut în drama anului 1995, Familia mea și cel din filmul de acțiune Răpirea trenului cu bani. Lopez a jucat în producțiile lui Francis Ford Coppola din anul 1996, comedia Jack, alături de Robin Williams și trilerul din 1997 Sânge și vin, alături de Jack Nicholson. Lopez a interpretat rolul principal în filmul Selena, pentru care a obținut o nominalizare în cadrul premiilor Globul de Aur la categoria "Cea mai bună actriță - Muzical sau Comedie" în 1998. Ea a devenit astfel prima actriță de origine latină care a primit un onorariu de 1 milion de dolari pentru interpretarea dintr-un film. Unele dintre alte interpretări aclamate de către critici au fost: Pasiune periculoasă, Conexiune inversă, Un alt început și Să dansăm?. Două filme produse de către Lopez au fost bine-primite la unele festivale de film: El Cantante la Festivalul Internațional de Film de la Toronto, iar Orașul tăcerii la festivalul de la Bruxelles. Alte filme care au obținut succes moderat în care Lopez a jucat au fost: Eu cu cine mă mărit, Camerista, Soacra mea e o scorpie și Destul!. Totuși, producția Gigli s-a dovedit a fi o dezamăgire pentru critici și public.

În luna aprilie a anului 2004, Lopez a jucat în sitcomul Will și Grace, de-a lungul finalului celui de-al șaselea sezon interpretându-se pe sine. Datorită apariției sale, serialul a obținut o audiență covărșitoare, care nu mai fusese atinsă de la apariția lui Elton John din 2002, iar Lopez a apărut și în primul episod din sezonul șapte. În luna mai a anului 2006, MTV a început difuzarea emisiunii DanceLife. Emisiunea prezintă viețile a șase concurenți care se luptă pentru a obține un contract în lumea dansatorilor profesioniști. Lopez, a avut un rol activ în selectarea participanților, iar de-a lungul emisiunii ea a avut mai multe apariții.

Lopez a avut o apariție în rolul de mentor în cadrul emisiunii American Idol pe data de 10 aprilie 2007.

Lopez este producătorul executiv al miniseriei numite după albumul său, "Como Ama Una Mujer". Aceasta a avut premiera la data de 30 octombrie 2007.

Averea și recorduri de vânzări[modificare | modificare sursă]

Jennifer Lopez este cea mai bine plătită actriță de origine hispanică din lume, încasând pentru un rol în film peste 15 milioane de dolari. Filmele în care a jucat au avut încasări record, precum Maid in Manhattan cu 94.001.225 $ și Shall We Dance cu 170.128.460 în box-office-ul internațional.

Jennifer Lopez a vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. Revista Forbes a estimat averea divei la 325 milioane de dolari, aceasta ocupând poziția a 7-a în topul celor mai bogate femei din industria muzicii.

Cariera în muzică[modificare | modificare sursă]

On the 6 (1999)[modificare | modificare sursă]

În vara anului 1998 a fost lansat filmul Out of Sight, producție în care alături de Lopez a fost distribuit actorul George Clooney. Pelicula s-a bucurat de succes, acumulând aproape optzeci de milioane de dolari americani din încasări, fiind și aclamat de critica de specialitate. Prestația sa din film a fost apreciată, primind o sumedenie de nominalizări la o serie de ceremonii, dar și un trofeu ALMA. În același an, artista și-a folosit vocea în filmul animat Antz, care a devenit un nou succes. În același timp, artista a început o relație cu interpretul de muzică hip hop Sean Combs, însă aceasta nu a fost confirmată decât un an mai târziu, pentru ca în anul 2000 să se despartă în urma unui scandal în care a fost implicat Combos. Mai mult, în 1999, Lopez și-a lansat primul album din carieră, intitulat On the 6, titlu ce face referire la linia de metrou 6 din New York, pe care cântăreața obișnuia să o folosească la începutul carierei sale. Albumul de debut al divei On the 6 a fost lansat pe 1 iunie 1999 și a ajuns în Top 10 în Billboard 200. Mega hitul If You Had My Love încă de la momentul lansării s-a menținut pe poziția întâi timp de 32 de săptămâni, lucru nemaiîntâlnit la un alt artist până în 2003. Un alt cântec Waiting for Tonight a câștigat premiul MTV Best Dance Video a primit și nominalizare la Grammy. Albumul conține și un duet în limba spaniolă No Me Ames cu actualul său soț, cântărețul Marc Anthony care a primit 2 nominalizări la premiile Latin Grammy. Alt featuring al divei a fost cu hip-hop-erii Big Pun și Fat Joe pentru piesa Feelin'So Good. Cel de-al patrulea videoclip Let's Get Loud s-a filmat la Women's World Cup pe 10 iulie 1999, unde Jennifer a cântat live și a primit o altă nominalizare la premiile Grammy.

J. Lo (2001)[modificare | modificare sursă]

Cel de-al doilea album al divei J.Lo a fost lansat pe 23 ianuarie 2001 și a debutat pe locul întâi în Billboard 200. La scurt timp a fost lansat filmul The Wedding Planner care a ajuns pe locul 1, astfel Jennifer Lopez devenea prima cântăreață-actriță din lume care avea un album și un film pe locul 1 în aceeași săptămână. Hitul Love Don't Cost a Thing a fost primul său single care a ajuns în Marea Britanie pe locul 1. Acesta a fost și sursa de inspirație pentru filmul cu același nume Love Don't Cost a Thing cu Nick Cannon soțul rivalei lui Jennifer Lopez Mariah Carrey. Nick Cannon a apărut și în filmul Shall We Dance având rolul unui asistent de detectiv. Deși prezența sa pe platou a fost de două zile acesta a declarat că au fost cele mai frumoase zile din viața lui deoarece a putut să lucreze cu o femeie extrem de frumoasă și talentată precum Jennifer. Surprinzător este faptul că în ciuda rivalității celor două dive, acestea împart același manager Benny Medina și aceeași asistenți personali la diferite festivități sau ceremonii. Următoarele clipuri au fost Play, I'm Real și Ain't It Funny care au ajuns imediat în top.

J to tha L-O!: The Remixes (2002)[modificare | modificare sursă]

După mega succesul albumului J.Lo, Jennifer a decis să lanseze un album complet remixat și anume J to the LO ! The Remixes apărut pe 5 februarie 2002. Albumul a debutat pe locul 1 în Billboard 200 devenind astfel primul album-remixat din istorie care a ajuns pe locul întâi și al patrulea din toate timpurile ca număr de vânzări după Michael Jackson, Beatles și Madonna. Alte două videoclipuri au apărut Ain't It Funny cu Ja Rule și cu prezența în clip a unei alte cântărețe Ashanty și I'm Real tot cu Ja Rule unde Jennifer a și câștigat premiul MTV Best Hip-Hop Remix în 2002.

This Is Me... Then (2002)[modificare | modificare sursă]

Pe 26 noiembrie 2002 Jennifer Lopez a lansat cel de-al treilea album numit This Is Me... Then care a urcat pe locul doi în Billboard 200 și a conținut patru single-uri : Jenny From The Block cu Jadakiss și Styles P, All I Have cu LL Cool J, I'm Glad și Baby I Love You. Povestea clipului Jenny From The Block a fost a doua încercare după I'm Real de a prezenta publicului adevărata personalitate a lui Jennifer Lopez, deoarece ziarele, televiziunile și revistele din întreaga lume o prezentau pe J.Lo ca fiind cea mai pretențioasă vedetă din lume, având un anturaj care însumau peste 20 de bodyguarzi, 10 asistente personale, make-up artiști, bucătari, hair-stiliști, cărători de bagaje, maseuri etc. Versurile melodiei se traduc prin: ,, Nu vă lăsați influențați de banii pe care îi am, eu rămân, eu rămân Jenny cea din Bloc, Am avut puțin, acum am foarte mult, însă niciodată nu voi uita de unde am plecat. Din videoclip a făcut parte și fostul ei logodnic Ben Affleck deoarece relația lor din 2002-2004 a fost cea mai mediatizată din lume, fiind prezentată constant pe prima pagină a tabloidelor. Interesul fanilor pentru Jennifer Lopez s-a dovedit și de compania Yahoo care a emis un comunicat precizând că cele mai căutate cuvinte pe internet în anul 2002 au fost, desigur, Jennifer Lopez.

2002 — 2005: Noi materiale discografie[modificare | modificare sursă]

În luna iulie a anului 2002, Lopez și Judd au anunțat public decizia de a-și încheia mariajul, din informațiile publicate de presă reieșind faptul că despărțirea a avut loc amiabil, fiind consimțită de ambele părți.[16] În aceeași perioadă, artista a început o relație cu actorul american Ben Affleck, pe care l-a cunoscut înainte de a începe filmările pentru pelicula Gigli, unde cei doi au fost distribuiți în rolurile principale. Cei doi și-au anunțat logodna în mod oficial în luna noiembrie a aceluiași an, fapt ce a coincis cu lansarea celui de-al treilea album de studio al cântăreței, This Is Me... Then. Considerat cel mai personal album al lui Lopez din întreaga sa carieră,[17] acesta a fost precedat de promovarea discului single „Jenny From the Block”, prin intermediul căruia solista dorea să transmită publicului faptul că succesul și faima nu au schimbat-o. Înregistrarea s-a bucurat de succes, devenind un nou șlagăr la nivel global, ajutând materialul de proveniență să obțină clasări similare și vânzări semnificative. În acest sens, This Is Me... Then a debutat pe locul șase în Billboard 200, comercializându-se în peste 314.000 de exemplare în prima săptămână de disponibilitate, avansând ulterior până pe treapta secundă. Campania de promovare a materialului a continuat prin extragerea pe disc single a altor trei cântece: „All I Have” (în colaborare cu LL Cool J), „I'm Glad” și „Baby I Love U”. Dintre acestea cel mai mare succes a fost experimentat de „All I Have”, care a câștigat locul întâi în Billboard Hot 100, devenind ultima înregistrare a artistei ce reușește această performanță, în timp ce „I'm Glad” a câștigat un disc de aur în Australia, iar cel din urma a câștigat locul al treilea în Regatul Unit. Albumul s-a comercializat în peste șase milioane la nivel mondial și în aproximativ două milioane și jumătate în Statele Unite ale Americii, unde a fost recompensat cu dublu disc de platină. În cea de-a doua jumătate a anului 2003, a fost lansat filmul Gigli, pelicula marcând prima apariție cinematografică a lui Lopez de la succesul experimentat de Maid in Manhattan. Filmul a fost catalogat un eșec comercial, ocupând locul opt în Statele Unite ale Americii și acumulând puțin peste șapte milioane de dolari din încasări la nivel mondial. Mai mult, producția a fost blamată de critica de specialitate, publicația Time oferindu-i nota 0, fiind primul film din istorie care obține o astfel de catalogare. În urma insuccesului experimentat atât în rândul publicului, dar și ca urmare a valului de recenzii negative, filmul a fost nominalizat la nouă premii Zmeura de Aur,[18] câștigând șase dintre acestea — și totodată pe cele mai importante — inclusiv trofeul la categoria „Cea mai slabă actriță”, exclusiv pentru prestația lui Lopez.[19]

Căsătoria dintre Affleck și Lopez urma să se materializeze pe data de 14 septembrie 2003 în Santa Barbara, însă ceremonia a fost anulată în ultimele momente, pentru ca la scurt timp, în ianuarie 2004, cuplul să își anunțe public decizia de a-și dizolva logodna și de a păși pe drumuri separate. La scurt timp, a fost lansat filmul Jersey Girl, din distribuția căruia făcea parte și Affleck. Asemeni precedentei colaborări dintre cei doi, producția a devenit un nou eșec comercial, depășindu-și cu puțin bugetul de producție, primind la rândul său o serie de nominalizări la Zmeura de Aur. În vara aceluiași an, artista s-a căsătorit în secret cu interpretul de muzică latino Marc Anthony, cu care colaborase anterior. La finele anului 2004, un nou film ce o prezenta pe Lopez a fost difuzat de cinematografe, Shall We Dance?, care a devenit unul dintre cele mai mari succese ale actriței, adunând peste 170 de milioane de dolari americani din încasări. Promovarea pentru cel de-al patrulea album de studio al lui Lopez a început în prima parte a anul 2005, fiind lansat în avans cântecul „Get Right”. Acesta a devenit un succes la nivel global, ocupând poziții notabile în majoritatea țărilor unde a activat, câștigând prima poziție în Regatul Unit și o serie de alte teritorii. Materialul de proveniență, intitulat Rebirth, a debutat pe locul doi în Billboard 200, comercializându-se în peste 261.000 de exemplare în primele șapte zile de disponibilitate. Cel de-al doilea extras pe single al albumului, „Hold You Down”, nu s-a bucurat de succesul sperat, ocupând poziții de top 10 doar în Regatul Unit. Albumul s-a comercializat în peste trei milioane de exemplare la nivel global, primind numeroase discuri de aură și platină. Un an mai târziu, artista a mai apărut în alte două filme Monster-in-Law și An Unfinished Life. În timp ce primul s-a dovedit a fi un succes în rândul publicului, depășindu-și bugetul de trei ori, cel de-al doilea a înregistrat încasări slabe, neintrând în primele zece poziții ale clasamentului Box Office din S.U.A..

2009 — prezent: Revenirea în atenția publicului și «Love?»[modificare | modificare sursă]

La scurt timp după insuccesul albumului Brave, Lopez a început să lucreze la un nou material de studio, începând că compună înregistrări încă din perioada sa de sarcină. Albumul, la care și-au adus contribuția producători precum Danja, Darkchild, Jim Jonsin Terius „The-Dream” Nash sau Tricky Stewart, era programat inițial pentru luna ianuarie a anului 2010. Anunțat inițial drept un album de compilație, mai multe informații au fost confirmate odată cu lansarea cântecului promoțional „Fresh Out the Oven”, o colaborare cu interpretul de muzică rap Pitbull. Compoziția s-a bucurat de succes în rândul ierarhiilor de muzică dance ale revistei Billboard, facilitând promovarea primului extras pe single al albumului, „Louboutins”. În ciuda numeroaselor interpretări live, înregistrarea nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor, nereușind să intre în ierarhia americană Billboard Hot 100. Astfel, la scurt timp a fost anunțat faptul că solista și casa de discuri Epic Records — sub egida căreia și-a lansat toate celelalte materiale discografice — și-au încetat colaborarea, Lopez asigurând totodată publicul că va continua să prmoveze albumul. Intitulat Love?, albumul a fost amânat până la semnarea unui nou contract cu o casă de discuri. În aceeași perioadă, a avut loc lansarea filmului Plan de rezervă, peliculă în care artista a interpretat unul dintre rolurile principale. În ciuda recenziilor preponderent negative, proiectul s-a bucurat de atenție din partea publicului acumulând peste 77 de milioane de dolari din vânzarea de bilete, fiind și unul dintre cele mai bine vândute filme pe DVD.

După semnarea unui contract cu casa de discuri Def Jam Recordings — confirmat pe data de 19 martie 2010 — Lopez s-a întors în studioul de înregistrări pentru a continua lucrul la materialul Love?. În acest sens, au fost aduși noi producători pentru a completa albumul, printre aceștia numărându-se Kuk Harrell, StarGate, RedOne sau Taio Cruz. În luna iunie a aceluiași an, artista a revenit în centrul atenției după ce în presă au apărut o serie de informații conform cărora urma să se alăture juriului emisiunii-concurs American Idol. Astfel de speculații au apărut și cu privire la spectacolul The X Factor, însă în septembrie 2010 a fost confirmată colaborarea lui Lopez cu American Idol. Primul extras pe single de pe noua versiune a materialului Love?, intitulat „On the Floor”, a avut premiera pe data de 18 ianuarie 2011, fiind lansat în format digital la nivel global la o lună distanță. Cântecul s-a bucurat de succes, devenind unul dintre cele mai cunoscute șlagăre ale lui Lopez la nivel mondial, ocupând locul întâi în majoritatea teritoriilor unde a activat (inclusiv Australia, Canada, Franța, Germania sau Regatul Unit), ocupând și poziția a treia în Billboard Hot 100, devenind prima reușită de top 10 a solistei în acest clasament din anul 2006. Al șaptelea album de studio al lui Lopez a fost lansat în perioada aprilie—mai 2011, bucurându-se de poziții înalte în majoritatea ierarhiilor unde a activat, comercializându-se în peste 155.000 de exemplare la nivel mondial în prima săptămână de disponibilitate, 83.000 de unități fiind distribuite doar în S.U.A.. Promovarea a continuat prin lansarea altor două extrase pe single — „I'm Into You” (în colaborare cu Lil Wayne) și „Papi” — care au activat notabil într-o serie de clasamente. Mai mult, solista și-a exprimat dorința de a iniția un turneu pentru a continua promovarea albumului Love?.

Pe data de 15 iulie 2011, Lopez și Marc Anthony și-au anunțat divorțul prin intermediul unui reprezentant comun, încheindu-și astfel mariajul de șapte ani, din informațiile furnizate revistei US Weekly cei doi declarând că acesta „este un moment dureros pentru toți cei implicați” și „apreciază respectul pentru intimitatea lor în aceste momente”. În aceeași perioadă, artista a început filmările pentru producție What to Expect When You're Expecting, care este programată să fie difuzată de cinematografe începând cu mai 2012.

Turnee[modificare | modificare sursă]

În turneul Dance Again World Tour (2012)

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Relații[modificare | modificare sursă]

Ojani Noa[modificare | modificare sursă]

Sean Combs[modificare | modificare sursă]

Cris Judd[modificare | modificare sursă]

Ben Affleck[modificare | modificare sursă]

Marc Anthony[modificare | modificare sursă]

Casper Smart[modificare | modificare sursă]

Dansator și coregraf în trupa de dans a artistei.

Afaceri[modificare | modificare sursă]

Avere[modificare | modificare sursă]

Revista Forbes Magazine a estimat averea lui Jennifer Lopez la 500 milioane de dolari.

Scientologie[modificare | modificare sursă]

Viața de familie[modificare | modificare sursă]

Apărarea drepturilor omului[modificare | modificare sursă]

Discografie[modificare | modificare sursă]

Albume de studio[modificare | modificare sursă]

  • On the 6 - 1999
  • J.LO - 2001
  • This Is Me...Then - 2002
  • J to Tha L-O!:The Remixes - 2002
  • Rebirth - 2005
  • Como ama una mujer - 2007
  • Brave - 2007
  • Love? - 2011
  • A.K.A - 2014

DVD-uri[modificare | modificare sursă]

Single-uri clasate pe primele poziții în topurile de specialitate[modificare | modificare sursă]

Premii[modificare | modificare sursă]

1998-Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (comedie/muzical)Selena-Nominalizare

Filmografie[modificare | modificare sursă]

An Titlul român Titlul original Rol
1986 My Little Girl Myra
1993 La datorie Nurses on the Line: The Crash of Flight 7 Rosie Romero
1995 Trei generații My Family/
Mi Familia
María Sánchez
Trenul cu bani Money Train Grace Santiago
1996 Sânge și vin Blood and Wine Gabriela
"Gabby"
Jack Jack Miss Márquez
1997 Ocol primejdios U Turn Grace McKenna
Selena Selena Selena
Quintanilla
Anaconda Anaconda Terri Flores
1998 Furnicuțe Antz Azteca
Pasiune
periculoasă
Out of Sight Karen Sisco
2000 Conexiune
inversă
The Cell Catharine Deane
2001 Eu cu cine mă mărit? The Wedding Planner Mary Fiore
Ochi de înger Angel Eyes Sharon Pogue
2002 Destul! Enough Slim
Camerista Maid in Manhattan Marisa Ventura
2003 Gigli Gigli Ricki
2004 Fetița din Jersey Jersey Girl Gertrude
Steiney
Dansăm? Shall We Dance? Paulina
2005 Soacra mea e o scorpie Monster-in-Law Charlotte
"Charlie"
Cantilini
Un alt început An
Unfinished
Life
Jean Gilkyson
2006 Orașul tăcerii Bordertown Lauren Adrian
Cântărețul de salsa El Cantante Puchi
2007 Reggaeton:
Ritmuri de foc
Feel the Noise J.Lo
2010 Plan de rezervă The Back-Up Plan Zoe
Double or Nothing
The Governess
2011 Amnezie cu surprize,
(prelucrare din anul 2011)
Overboard Joanna Stayton/
Annie Proffitt

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Jennifer López”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ https://time.com/collection/most-influential-people-2018/5217628/jennifer-lopez/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
  4. ^ a b Genealogics 
  5. ^ https://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-12210781/Jennifer-Lopez-53-shares-RARE-photo-father-David-Lopez-81.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  6. ^ https://www.eonline.com/news/1338320/jennifer-lopez-shares-first-photos-from-wedding-to-ben-affleck-we-did-it?, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  7. ^ https://www.imdb.com/name/nm0000182/bio?ref_=nm_ov_bio_sm  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  8. ^ „Jennifer López”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  9. ^ Nuyorican Productions[*][[Nuyorican Productions (US film and television studio of actress/singer Jennifer Lopez)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor); Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor);
  10. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  11. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  12. ^ „Jennifer López”, Jennifer Lopez (în iloko), Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  13. ^ Jennifer Lopez, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  14. ^ Jennifer Lopez,FemBio-Datenbank[*][[FemBio-Datenbank (database of women's biographies)|​]] 
  15. ^ Jennifer Lopez, Brockhaus Enzyklopädie 
  16. ^ en People. „J.Lo, Cris Judd File for Divorce Arhivat în , la Wayback Machine.”. Accesat la data de 26 august 2011.
  17. ^ en Slant Magazine. Recenzia albumului Love?. Accesat la data de 26 august 2011.
  18. ^ en Razzies.com. „GIGLI’s a Really Big Hit …with RAZZIE® Voters!”. Accesat la data de 25 august 2011.
  19. ^ en CBS News. „Ben-Jen Bomb 'Gigli' Really Razzed”. Accesat la data de 25 august 2011.

Legături externe[modificare | modificare sursă]