Zvi Hendel

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Zvi Hendel
Zvi Hendel ap 004.JPG
Date personale
Născut (68 de ani)[1] Modificați la Wikidata
România Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of Israel.svg Israel Modificați la Wikidata
Ocupație om politic Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Partid politic Partidul Național Religios[*]

Zvi Hendel (în ebraică צבי הנדל) (n. 16 octombrie 1949, România) este un politician israelian originar din România, care a deținut funcția de deputat în Knesset-ul (Parlamentul) statului Israel.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Zvi Hendel s-a născut la data de 16 octombrie 1949 în Transilvania, România. A emigrat împreună cu familia sa în Israel în anul 1959. Studiile academice efectuate sunt incomplete. A activat ca instructor al tineretului în Corpurile de Artilerie de Recunoaștere (Gadna). Ca ofițer rezervist, a servit în unitățile de recunoaștere ale Corpurilor de Artilerie israeliene și a luat parte la Războiul de Yom Kippur.

În anul 1977, s-a mutat împreună cu familia sa în moshav-ul Ganei Tal, din regiunea Gush Katif (aflată în Fâșia Gaza. De profesie este agricultor. A lucrat ca președinte al Consiliului Regional Gush Katif, director-general al Companiei pentru Dezvoltare a Gush Katif, președinte al Consiliului Director al Companiei pentru Dezvoltare al Coastei Negev, membru al Organizației de Populare din Negev, membru al Secretariatului Uniunii Moshavurilor, membru al Consiliului Executiv al Iudeei și Samariei.

La începutul anilor '90, Hendel a fost ales ca președinte al Consiliului Regional Hof Aza. Zvi Hendel a fost ales ca deputat în Knesset din partea Partidului Național Religios, apoi al Ichud Leumi - Mafdal (de extremă dreaptă), în două rânduri: 1996-1999 și 1999-2009.

La finalul primului mandat de deputat, el a părăsit Partidul Național Religios împreună cu Hanan Porat și au format grupul "Emunim", care și-a schimbat curând denumirea în cea de Tkuma. Ca parte a Partidului Tkuma, el s-a alăturat listei de candidați al Uniunii Naționale și a fost ales ca deputat la alegerile parlamentare din anii 1999, 2003 și 2006. În calitate de deputat, a fost membru al Comitetului pentru Locuințe, al Comitetului Economic și al Comitetului Financiar.

O parte semnificativă a carierei sale parlamentare și-a dedicat-o luptei pentru drepturile colonilor evrei din Gush Katif (unde locuia el-însuși) și pentru întărirea coaliției de dreapta din Knesset.

A deținut funcția de ministru adjunct al educației, culturii și sportului în guvernul condus de Ariel Sharon (5 martie 2003 - 6 iunie 2004), până ce Partidul Uniunea Națională a părăsit coaliția guvernamentală la 6 iunie 2004 înainte de votarea planului de decolonizare a teritoriilor palestiniene.

Reprezentant al colonilor evrei din Palestina[modificare | modificare sursă]

Zvi Hendel a fost unul dintre conducătorii coloniilor evreiești din teritoriile palestiniene, susținând categoric menținerea acestora și opunându-se retragerii colonilor evrei din acele teritorii. A publicat articole în ziarele ”Ma`ariv” și ”Nekuda”. El a declarat că retragerea colonilor evrei ca urmare a acțiunilor teroriste ale palestinienilor, i-ar fi „învățat pe palestinieni că terorismul constituie unica modalitate de a înfrânge Israelul și de a-i expulza pe israelieni”.[2]

În anul 2005, Hendel și familia sa au fost evacuați din casele lor împreună cu colonii evrei din Ganei Tal ca rezultat al planului de decolonizare a teritoriilor palestiniene de către Israel. Evacuarea sa și a familiei sale au făcut subiectul filmelor documentare "Katif" și "Last Katif".

În anul 2006, Hendel a elaborat o propunere legislativă care ar fi acordat dreptul de vot dor acelor cetățeni considerați loiali statului democratic și evreiesc Israel și legilor Israelului. Proiectul a căzut la vot cu 45-17.[3]

Zvi Hendel este căsătorit și are patru copii. Pe lângă limba ebraică, vorbește limbile maghiară și idiș. Hendel nu mai vorbește limba română.[4]

Funcții publice în Israel[modificare | modificare sursă]

Zvi Hendel a deținut următoarele funcții publice:

  • deputat în Knesset din partea Partidului Național Religios, apoi al Ichud Leumi - Mafdal (1996-1999 și 1999-2009)
  • ministru adjunct al educației, culturii și sportului (5 martie 2003 - 6 iunie 2004)

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]