Ziua internațională a limbii romani

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

În fiecare an, pe data de 5 noiembrie este sărbătorită la nivel internațional ziua limbii romani.

Origine[modificare | modificare sursă]

La data de 5 noiembrie 2008, la Zagreb, Croația, în timpul prezentării primului dicționar rom-croat și croat-rom scris de savantul și politicianul rom Veljko Kajtazi, reprezentanți ai comunității de romi din întreaga lume și membri ai vieții publice croate au semnat carta prin care au pronunțat 5 noiembrie ca „Ziua Limbii Romilor în Republica Croația”. Semnarea cartei a fost inițiată și organizată de Veljko Kajtazi și Asociația Croată pentru Educația Poporului Romilor „Kali Sara” (numită astăzi Uniunea Romilor Croați „KALI SARA”), iar carta a fost semnată de aproximativ 150 de persoane.

În 2009, în cadrul Simpozionului Mondial pentru Standardizarea și Codificarea Limbii Romani, care a avut loc în perioada 3-5 noiembrie 2009 la Zagreb, Croația, Uniunea Internațională a Romilor și Asociația Croată pentru Educația Poporului Rom „Kali Sara” au emis o declarație prin care cer recunoașterea 5 noiembrie ca Ziua Mondială a Limbii Romani în toate țările în care locuiesc romii. Această ocazie a marcat și prima sărbătoare oficială internațională.

Limba romani[modificare | modificare sursă]

Limba romani este limba vorbită de romi. Face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene. Cu cca. 5–6 milioane de vorbitori, este utilizată în țări de pe toate continentele. Limba este similară cu alte limbi din nordul Indiei (în special punjaba), regiune de unde se presupune că provin romii.

Unii consideră că romani este un grup de dialecte, în timp ce alții cred că există mai multe limbi romani înrudite. Potrivit publicației „Ethnologue”, șapte varietăți de romani sunt suficient de divergente pentru a fi considerate limbi de sine stătătoare. Cele mai mari dintre acestea sunt romani vlax (peste 500.000 de vorbitori), romani balcanică (în jur de 600.000 de vorbitori nativi) și romani sinte (200.000 de vorbitori). Unele comunități rome vorbesc limbi mixte bazate pe limba regiunii în care locuiesc, dar care păstrează vocabularul romani. Aceste limbi sunt cunoscute de lingviști mai degrabă ca varietăți para-romani, decât dialecte ale limbii romani propriu-zise.

Standardizarea limbii romani[modificare | modificare sursă]

În unele țări, precum România, Suedia sau Serbia, s-au făcut eforturi de standardizare a limbii romani. În România, eforturile de standardizare sunt în primul rând rezultatul muncii lui Gheorghe Sarău, care a alcătuit o variantă purificată a limbii romani, folosită acum în învățământ.

Alfabetul folosit în România pentru scrierea limbii rrome este de bază latină, cu câteva caractere speciale precum č, ž etc.