Ziua Independenței (Finlanda)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search

Format:Infobox Holiday

Ziua Independenței Finlandei (fi|itsenäisyyspäivä), este o sărbatoare naționala publică în ziua de 6 decembrie to in care se celebrează Declarația de Independență a Finlandei față de Imperiul Rus, din anul 1917.

Ziua Independenței s-a sărbătorit prima dată în 1919. În primii ani ai independenței, ziua de 6 decembrie a fost in unele parti ale Finlandei o sărbatoare minora comparativ cu 16 mai, in care albii sarbatoreau victoria din Războiul civil finlandez.[1]

In primele decenii de independență, ziua de 6 decembrie a fost o ocazie solemnă, marcată de discursuri patriotice si servicii religioase. Din anii '70, Ziua Independenței a început să ia forme mai vii, cu vitrinele magazinelor decorate in culorile drapelului finlandez și cu prăjituri cu glazură alb-albastră.

Este tradițională, în multe familii, seara, aprinderea a două lumânări la fiecare fereastră a casei. Obiceiul datează din anii '20, dar și mai de dinainte, cand lumânări erau puse în geam la niversarea nașterii poetului Johan Ludvig Runeberg ca un protest tăcut împotriva opresiunii rusești. O legendă populara spune că lumânările erau un semnal pentru tinerii aflați în drum spre Suedia și Germania, unde urmau să devină jägers (vânători), că acea casă este gata să le ofere adăpost și că acolo se pot ascunde de ruși. [2]

Moneda aniversară[modificare | modificare sursă]

A 90-a aniversare a Declarației de Independențǎ a fost aleasǎ ca temǎ a unei monede comemorative de 5 €, bătută în 2007.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „May 16th parade ended the Civil War (Finnish)”. Turun Sanomat. Accesat în .  [nefuncțională]
  2. ^ „Gunwriters”. P. T. Kekkonen. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons-logo.svg Materiale media legate de Ziua Independenței la Wikimedia Commons