Zentiva

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zentiva
Tipnaamloze vennootschap[*][[naamloze vennootschap (type of business entity in the Netherlands)|​]]  Modificați la Wikidata
Fondată  Modificați la Wikidata
Țara Țările de Jos  Modificați la Wikidata
SediuAmsterdam
Oameni cheieNick Haggar (CEO)
IndustrieIndustria farmaceutică
Prezență online
zentiva.com

Zentiva este o companie farmaceutică cu sediul în Praga, Republica Cehă. Compania dezvoltă, produce și comercializează o gamă largă de medicamente generice și OTC-uri.

Zentiva are peste 4 500[1] de angajați în întreaga Europă și deține trei fabrici de producție, în Praga, București și Ankleshwar.[2] În prezent, grupul Zentiva, care în anul 2020 se afla în top 3 companii farmaceutice în funcție de valoare din România, exportă din fabrica românească în țări precum Germania, Marea Britanie, Franța, Italia, Elveția, Rusia și altele. [3]

Compania este cotată la Bursele de Valori din Praga și Londra[4], iar Zentiva România este listată la Bursa de Valori București[4].

Istoria Zentiva[modificare | modificare sursă]

Rădăcinile companiei farmaceutice cehe datează din 1488 și sunt legate de Farmacia Black Eagle („U Černého Orla”) situată în centrul orașului Praga: Malá Strana. În 1857 farmacia a fost cumpărată de Benjamin & Karel Fragner (1824-1886).[5] Planurile sale de extindere au fost începute de fiul său Dr. Karel Fragner (1861-1926) și continuate de Dr. Ing. Jiří Fragner (1900-1977). El, împreună cu fratele său, arhitectul Jaroslav Fragner, au construit și proiectat o nouă fabrică farmaceutică modernă în Dolní Měcholupy, care face parte acum din Praga. Astăzi, sediul central al Zentiva este situat în același loc în care s-a aflat fabrica originală.

Fabrica „Benjamin Fragner” a început să producă medicamente în august 1930. Rentabilitatea sa a fost stabilită pe o bază solidă de substanțe active, cu care a început cercetarea și dezvoltarea intensivă. În timpul celui de-al doilea război mondial, după închiderea universităților cehe în urma ocupației germane, fabrica Fragner a devenit un refugiu pentru mulți specialiști remarcabili. De exemplu, una dintre primele izolări cu succes a penicilinei (BF Mykoin 510) a fost realizată în acest loc.

În 1946[6] compania este naționalizată de guvernul ceh, iar fabrica și farmacia sunt separate. Fabrica a devenit parte a SPOFA (United Pharmaceutical Enterprises) având 750 de angajați. A fost principalul site farmaceutic din Cehoslovacia de după război. La începutul anilor șaizeci, pentru a satisface cererea crescută de forme de dozare, a fost ridicată problema modernizării fabricii pentru a crește în continuare cantitățile fabricate. Modernizarea a fost finalizată în 1979 și a condus la construirea de noi facilități moderne de producție.

Începând din 1989, compania a trecut printr-o serie de schimbări semnificative la nivel organizațional dar și de proprietar. În 1993, numele companiei a fost schimbat din Léčiva a.s. în Zentiva k.s. Mai târziu în 1998, conducerea Zentiva achiziționează majoritatea acțiunilor și stabilește un nou accent pe medicamentele generice de marcă. În 2003 a fost introdus un nou nume de marcă corporativă: Zentiva CZ s.r.o . În același an, cea mai importantă companie farmaceutică din Slovacia[7] (Slovakofarma) a fost adăugată în portofoliul Zentiva. În 2004, Zentiva este listată la bursele din Praga și Londra. Zentiva s-a extins și în Polonia și Rusia și pe alte piețe din Europa Centrală și de Est. Mai târziu în 2005: Sicomed (cea mai importantă companie producătoare de generice din România, în prezent Zentiva SA) a fost achiziționată și adăugată în portofoliul Zentiva[8].

La începutul anului 2007, Zentiva și-a sporit activitatea în Ungaria și a achiziționat Eczacibași Generic Pharmaceuticals (producător turc de top)[9]. Anul 2008 a marcat achiziția Zentiva de către grupul farmaceutic francez Sanofi care a decis să o transforme în platforma sa europeană de generice. Zentiva a devenit atunci parte a francizei de generice Sanofi.

În 2018, Advent International a cumpărat divizia europeană de generice a companiei Sanofi - Zentiva. Tranzacție în valoare totală de 1.919 miliarde €.[10] Zentiva, cu sprijinul Advent International, unul dintre cele mai mari fonduri de investiții de capital privat din lume, a devenit independentă.

După achiziția de către Advent International, Zentiva a intrat într-o serie rapidă de achiziții pentru a-și consolida poziția pe piața de generice și OTC-uri, în Europa și în afara ei. În aprilie 2019, Zentiva a achiziționat Creo Pharmaceuticals,[11] o filială a companiei Amneal Pharmaceuticals din SUA, cu sediul în Marea Britanie din 2013. Urmată, în mai, de Solacium, compania farmaceutică din România, prin a cărei achiziție și-a extins atât amprenta de generice, cât și pe cea de OTC-uri.[12]

Istoricul achizițiilor[modificare | modificare sursă]

 • 1857: Farmacia Black Eagle este cumpărată de Benjamin & Karel Fragner
 • 1946 : Farmacia și fabrica sunt separate
 • 2003: Achiziționarea Slovakofarma
 • 2005: Achiziționarea Sicomed
 • 2007 : Zentiva achiziționează Eczacibași Generic Pharmaceuticals
 • 2008: Sanofi achiziționează Zentiva
 • 2018: Advent International achiziționează Zentiva
 • 2019:
  • Aprilie: achiziționarea Creo Pharmaceuticals
  • Mai: achiziționarea Solacium Pharmaceuticals
  • Septembrie: semnarea unui acord de achiziție a fabricii din Ankleshwar, India
  • Octombrie: semnarea unui acord definitiv pentru achiziționarea afacerii Alvogen din Europa Centrală și de Est
 • 2020:
  • Aprilie: achiziționarea afacerii Alvogen din Europa Centală și de Est[13]
  • Mai: achiziționarea unei fabrici de producție în Ankleshwar, India[14]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ „Zentiva”. Zentiva Corporate Website. . 
 2. ^ „Zentiva Corporate Website”. . 
 3. ^ Ardelean, Alexandru (). „144 milioane de cutii de medicamente produse în 2020 de Zentiva în România”. Revista BIZ. 
 4. ^ a b Zentiva incepe productia de Viagra anul viitor, 11 decembrie 2009, wall-stret.ro, accesat la 3 august 2010
 5. ^ www.obsah.info. „Fragnerova lékárna U Černého orla, Malostranské náměstí, Praha”. www.lekarna-orel.cz. Accesat în . 
 6. ^ www.obsah.info. „Fragnerova lékárna U Černého orla, Malostranské náměstí, Praha”. www.lekarna-orel.cz. Accesat în . 
 7. ^ „Archived copy” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
 8. ^ Sicomed vinde terenurile, dar pastreaza productia, 1 martie 2006, wall-stret.ro, accesat la 18 februarie 2010
 9. ^ in-pharmatechnologist.com. „Zentiva snaps up Eczacibasi generics for €460m”. in-pharmatechnologist.com (în engleză). Accesat în . [nefuncțională]
 10. ^ „Acquisition of Sanofi's Zentiva is Completed by Advent International”. PharmTech. 
 11. ^ PS, Lakshmi (). „Zentiva acquires Creo Pharma”. Latest Pharmacy News | Business | Magazine - Pharmacy Business (în engleză). Arhivat din original la . Accesat în . 
 12. ^ Zentiva. „Zentiva Announces Completion of Solacium Pharma Acquisition”. www.prnewswire.co.uk (în engleză). Accesat în . 
 13. ^ „Alvogen And Zentiva Complete CEE Deal”. Generics Bulleting. . Arhivat din original la . 
 14. ^ Zentiva. „Zentiva Expands Production Capacity by Completing Acquisition of Ankleshwar Manufacturing Site”. www.prnewswire.com (în engleză). Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]