Zbor înalt

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zbor înalt

Afișul românesc al filmului
Rating
Genpoveste de viață[*]  Modificați la Wikidata
RegizorRyszard Filipski[*]  Modificați la Wikidata
ScenaristRyszard Filipski[*]
Władysław Wojciechowski[*][[Władysław Wojciechowski |​]]  Modificați la Wikidata
MuzicaLucjan Kaszycki[*][[Lucjan Kaszycki |​]]  Modificați la Wikidata
DistribuțieJerzy Aleksander Braszka[*][[Jerzy Aleksander Braszka (Polish actor (1932-2000))|​]]
Jerzy Złotnicki[*]
Tomasz Borkowy[*]
Bożena Adamek[*]
Andrzej Gazdeczka[*][[Andrzej Gazdeczka (actor polonez)|​]]  Modificați la Wikidata
Premiera  Modificați la Wikidata
Durata84 min.  Modificați la Wikidata
Țara Polonia  Modificați la Wikidata
Limba originalălimba poloneză  Modificați la Wikidata
Prezență online

Zbor înalt (în poloneză Wysokie loty) este un film social și moral polonez din 1978, regizat de Ryszard Filipski⁠(d).

Rezumat[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Republica Populară Polonă în a doua jumătate a anilor 1970. Kazimierz Matusiak este numit ca director al întreprinderii „Tokar”. Acest tehnocrat socialist, dar inteligent, acționează energic și creează impresia unui superior exigent, dar eficient, care este interesat să impună o disciplină a muncii cu scopul de a obține niște rezultate mai bune în procesul de producție. El stabilește inițial o cooperare bună cu Wojciech Średniawa, secretarul organizației de partid din fabrică, care, în ciuda relațiilor experiențelor negative cu directorul anterior, îi susține proiectele: dezvoltarea investițiilor, creșterea eficienței muncii și sporirea producției.

În același timp, Janusz, fiul lui Średniawa, un constructor de aeronave tânăr și talentat, dezvoltă prototipul unui avion mic, ieftin și ușor de manevrat, numit „Don Kichot”, care ar putea fi util serviciului sanitar, serviciilor de securitate și serviciilor de salvare montană. Din cauza barierelor birocratice și a reticenței funcționarilor, el este nevoit să-și construiască avionul miniatural pe cheltuiala sa într-un mic apartament. Cu ajutorul prietenilor și familiei, proiectul, construit de la zero, este finalizat cu succes, iar avionul este testat într-un zbor ilegal, care confirmă parametrii tehnologici și eficiența prototipului. Cu toate acestea, comandantul institutului, căruia tânărul Średniawa i se adresează, se opune cererii inventatorului, amenințându-l cu trimiterea în judecată pentru efectuarea zborului ilegal. Intervenția unui membru al Comitetului Central al partidului, aranjată prin bunăvoința prietenilor pasionați ai proiectului lui Janusz, face ca proiectul avionului „Don Kichot” să fie acceptat.

În timpul efectuării zborului pe deasupra orașului, Janusz observă accidental construcția unui centru de recreere pentru angajații întreprinderii „Tokar” și îl anunță pe tatăl său cu privire la efectuarea neglijentă a lucrărilor. Średniawa se deplasează pe șantier, împreună cu un grup de muncitori, și descoperă că întârzierea lucrărilor se datora folosirii ilegale a materialelor de construcție ale fabricii de către directorul Matusiak pentru construcția unei vile luxoase în suburbii. Membrii organizației de partid din întreprinderea „Tokar”, în frunte cu Średniawa, susțin înlăturarea din funcție a directorului necinstit și înaintează această propunere comitetului voievodal al partidului, iar Matusiak este nevoit să demisioneze.[1]

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Dublaj de voce[modificare | modificare sursă]

Producție[modificare | modificare sursă]

Constructorii aeronavei J-1⁠(d) (din stânga): Jarosław Janowski⁠(d), Witold Kalita și Stefan Pilawski

Motivul unui constructor aviatic talentat care construiește un prototip inovator al unei aeronave în propriul apartament și se luptă cu aparatul birocratic al Republicii Populare Polone a fost inspirat din povestea autentică a constructorului Jarosław Janowski⁠(d) (1943–2016) și a aeronavei sale J-1 „Prząśniczka”⁠(d). „Don Kichot” (nume de export „Prząśniczki”) este în realitate aeronava J-1, iar Janowski însuși a apărut în film (ca pilot de încercare în scena primului zbor al avionului).[2][3]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ pl Wysokie loty în baza de date filmpolski.pl
  2. ^ Ryszard Romanowski (). „Motoszybowiec J6 Fregata; urzędnicze imperium atakuje” (în poloneză). 
  3. ^ Krzysztof Kamiński (). „Podcięte skrzydła” (în poloneză). 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Słodowski, Jan (). Leksykon polskich filmów fabularnych. Varșovia: Wiedza i Życie. pp. 796–797. ISBN 83-7184-928-1. 
  • Skwara, Janusz (). „Średniawa walczy prawdę”. Film. Varșovia: RSW „Prasa-Książka-Ruch”. Nr. 10: 9–10. ISSN 0137-463X. 
  • Skwara, Janusz (ianuarie 1980). „Dramat obywatelskiej troski”. Kino. Varșovia: Wydawnictwa Artystyczne i Filmowe. Nr. 1(169): 14–17. ISSN 0023-1673. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]