Zaidee Jackson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Zaidee Jackson
Date personale
Născută Modificați la Wikidata
Georgia, SUA Modificați la Wikidata
Decedată (71 de ani) Modificați la Wikidata
Waterbury, Connecticut, SUA Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii
 România[1]
 Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiecântăreață
dansatoare[*]
actriță de film Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză Modificați la Wikidata
Activitate
DomiciliuParis
România[1]  Modificați la Wikidata

Zaidee Jackson (n. , Georgia, SUA – d. , Waterbury, Connecticut, SUA) a fost dansatoare, actriță și cântăreață americană de muzică jazz și muzică pop, foarte cunoscută în Franța, Regatul Unit și România în perioada interbelică și în anii 1950 și 1960.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Zaide Jackson s-a născut în iarna anului 1898, în Augusta, statul american Georgia, avându-i drept părinții pe C.J. and Alice Jackson. Zaide a avut trei frați mai mari, Ora Lee, Era și Sol Jackson. Mama ei a divorțat de soțul ei luând-o pe Zaidee cu ea și mutându-se în Boston, statul american Massachusetts. În 1923 îl întâlnește pe James Jackson cu care se căsătorește, dar mariajul este un eșec. În acest timp îl întâlnește pe pianistul Lawrence Brown.

Carieră[modificare | modificare sursă]

Cariera și-o începe ca membră a ansamblului episcopului Andrew, având turnee prin întraga America de Sud, apoi se alătură unei trupe cu care are turneu în Canada.[2] Obține roluri în show-uri de mare succes: Lulu Belle[3] și Desire of 1927, în care a jucat alături de Adelaide Hall. După aceste show-uri Lawewnce Brown o convinge să meargă alături de el și Paul Robenson în Franța.

Astfel, în anul 1927 ajunge în Franța și în luna februarie este angajată pentru câteva săptămâni la Clubul Kit Kat înainte de a concerta împreună cu o trupă franceză pe toată coasta Franței. Interpretările ei au impresionat membrii elitei britanice, pe Elsa Maxwell, ducele de Kent și contesa de Carnavon, care o aduc în Marea Britanie, unde va cânta la postul de radio BBC. În 1929 se reîntoarce în Franța unde i se oferă roluri de dansatoare în Chez Florence, Boeuf Sur Le Toit și Bal Negre. După căderea economică a Franței din 1934, Zaidee va performa în România, unde îl întâlnește pe Barbu Neamțu, un inginer mecanic român și reprezentant Ford cu care se căsătorește[4]. După război, în 1965 ea se reîntoarce în America. În 15 decembrie 1970, moare în statul Connecticut.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://momenteistorice.ro/o-poveste-de-film-zaidee-jackson/  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ Berresford, Mark (2010). That's Got 'em!: The Life and Music of Wilbur C. Sweatman. University of Mississippi. pp. 133–143
  3. ^ https://www.ibdb.com/broadway-cast-staff/zaidee-jackson-46740
  4. ^ https://www.newspapers.com/newspage/40132322/

Legături externe[modificare | modificare sursă]