ZK

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
ZK
Dezvoltatorwww.potix.com
Ultima versiune7.0.0 (  (2013-11-26))
Repogithub.com/zkoss/zk Modificați la Wikidata
Scris înJava  Modificați la Wikidata
Sistem de operareMultiplatformă (JVM)
PlatformăJava Virtual Machine[*][[Java Virtual Machine (runtime environment that can execute Java bytecode as a result of compiling computer programs written in the Java programming language)|​]]  Modificați la Wikidata
TipAjax Web Framework
LicențăLGPL / ZOL / Commercial[1]
Prezență online
zkoss.org

ZK este un framework open-source Ajax, scris în Java,[2][3][4] care permite crearea de interfețe grafice bogate pentru aplicații Web fără JavaScript și cu foarte puține cunoștințe de programare. ZK oferă cel mai intuitiv model desktop de programare a aplicațiilor Web cu arhitecturi event-driven, component-based, și server-centric. În plus, ZK prevede tehnologii moderne de dezvoltare a interfețelor utilizator, precum limbaje de markup pentru a dezvolta interfețe utilizator fără programare, limbaje de scripting pentru a schimba aplicațiile rapid, adnotări și data-binding pentru a accesa baze de date și servicii Web, fără programare.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

■ ZK este cel mai bine proiectat Ajax + Mobile framework pentru a maximiza eficiența funcționării întreprinderii și a minimiza costul de dezvoltare prin arhitectura Direct RIA.
■ ZK Mobile extinde raza de acțiune a aplicații de Internet la 1.8 miliarde de dispozitive mobile cu minimum de cost, suportând Java Mobile, Android și diverse browsere de mobile.
■ ZK stimulează productivitatea dezvoltatorilor prin programarea interfaței utilizator, a bazei de date și a resurselor întreprinderii direct. Prin programarea directă, dezvoltarea de aplicații Web este la fel de simplă și intuitivă ca și programarea aplicațiilor desktop.
■ ZK este o soluție compatibilă standardelor. În conformitate cu JSP, JSF, Portlet și Java EE, ZK poate fi integrat în mediile existente și în Java IDES.
■ Aplicațiile ZK pot fi construite cu Java pur, limbaje de marcare și / sau cu limbaje de scripting. Cu XUL / XHTML, proiectarea de interfețe utilizator bogate este la fel de simplă ca și crearea de pagini HTML.

Cerinṭe de sistem[modificare | modificare sursă]

■ JRE 1.4 sau mai nouă
■ Un server Web care suportă Servlet 2.3 sau mai nou (ex. Tomcat 5.5 sau mai nou)

ZUML[modificare | modificare sursă]

ZUML (ZK User Interface Markup Language) este un limbaj de marcare pentru definirea interfețelor grafice utilizator.

■ ZUML a fost dezvoltat pentru non-programatori pentru a proiecta interfețe eficient
■ ZUML permite dezvoltatorilor să îmbine diferite limbaje de marcare, precum Mozilla XUL și XHTML, în aceeași pagină.
■ ZUML permite dezvoltatorilor să introducǎ script-uri în limbajul Java pur (interpretat de BeanShell) și sǎ foloseascǎ expresii EL pentru a manipula componentele ṣi accesa datele.
■ ZUML este suportat de ZK.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ ZK 3 and older versions are licensed under GPL.
  2. ^ Chen, Henri (). ZK - Ajax without JavaScript. Apress. p. 125. ISBN 978-1-59059-901-3. 
  3. ^ Staeuble, Markus (). ZK Developer's Guide. Packt Publishing. p. 184. ISBN 978-1-84719-200-4. 
  4. ^ Van der Schyff, Andre (). „A look at MVC frameworks”. ITWeb. Arhivat din original la . Accesat în . MVC frameworks provide limited functionality when compared to ZK, Echo and other Java Web frameworks. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]