Yorkshire

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Yorkshire (dezambiguizare).
Yorkshire
Yorkshire UK 1851 locator map.svg
Poziția în Anglia
Geografie
Statut: comitat istoric
Regiune:
Comitat ceremonial: {{{comitat}}}
Suprafață:
- Totală
în 1991
11.903 km²
Reședință: York
Cod ISO 3166-2:
Populație
Populație:
- Totală([[]])
- Densitate
în 1991
3.978.484
334,24 / km²
Administrație
YorkshireFlag.jpg
en [ Sit oficial]
Districte
[[Imagine:|200px]]
Districte:

Yorkshire este unul dintre cele 39 Comitate istorice ale Angliei, cel mai mare comitat din Marea Britanie. Cu toate că actualmente nu există nici o unitate de administrație civilă cu numele acesta, numele este inclus în titlul a numeroase subdiviziuni contemporane cum ar fi numele regiunii Yorkshire and the Humber.

De-a lungul istoriei, Yorkshire a jucat un rol important în istoria Marii Britanii. Tribul celtic Brigantes, cel mai mare trib de pe insulă, erau concentrați pe teritoriul Yorkshire-ului. Romanii au făcut din York una dintre cele două capitale ale Angliei Romane[1]. Teritoriul a fost un regat viking independent cunoscut sub numele de Jórvík timp de un secol înainte de a fi cucerit de Regatul Angliei în 954 [2].

Emblema Yorkshire-ului este Trandafirul Alb al Casei de York al cărui fief era în regiune. Yorkshire are o identitate regională puternică, trandafirul alb fiind reprezentat pe steagul acestuia, pe un fond albastru. De asemenea în regiune există un dialect local distinct.

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]