Yalu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Yalu
Date geografice
Emisar Korea Bay[*][[Korea Bay (northern extension of the Yellow Sea)|​]]  Modificați la Wikidata
Date hidrologice
Lungimea cursului de apă813 km  Modificați la Wikidata
Date generale
Țări traversateRepublica Populară Chineză  Modificați la Wikidata
Afluenți Changjin-gang[*][[Changjin-gang (river in North Korea)|​]], Changja River[*][[Changja River (river in North Korea)|​]]  Modificați la Wikidata
Nume chinezesc
Chineză tradițională
Chineză simplificată绿
Nume coreean
Chosŏn'gŭl
Hancha
Nume manciurian
Grafie manciurianăᠶᠠᠯᡠ
ᡠᠯᠠ
RomanizareYalu ula
„Harta râului Yalu”

Yalu (în chineză: 鸭绿江, în coreeană Amrokgang) este un râu cu lungimea de 813 km, aflat la granița dintre China și Coreea de Nord. Izvorăște de la o altitudine de 2.500 m, lângă muntele Paektusan (2.744 m) din masivul Changbai.

De la izvor curge între orașele Dandong (China) și Sinŭiju (Coreea de Nord) și se varsă în Marea Galbenă. Pe parcurs primește apele afluenților mai importanți Changjin-gang, Hŏch'ŏn-gang și Tongro-Gang. În Sup'ung-Rodongjagu (水豊勞動者區), pe cursul râului Yalu, în amonte de Sinŭiju, se află lacul de acumulare Supung. Zidul barajului atinge 160 m în înălțime și are o lungime de peste 850 m, hidrocentrala producând curent pentru ambele țări vecine. Cursul inferior al râului Yalu este navigabil.

Prin prisma poziției strategice a regiunii de pe cursul râului Yalu, aici au avut loc mai multe bătălii din cadrul războaielor dintre Japonia și China (1894–1895) și dintre Rusia și Japonia (1904–1905). Singurul pod care n-a fost distrus în războiul coreean leagă azi orașele Sinŭiju și Dandong, el fiind denumit „Podul Prieteniei”.