Yaşar Kemal

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Yaşar Kemal (n. 6 octombrie 1923, Gökçedam, Osmaniye – d. 28 februarie 2015, Istanbul), pe numele său adevărat Kemal Sadık Gökçeli, a fost unul din cei mai cunoscuți romancieri ai Turciei.

Copilăria și adolescența[modificare | modificare sursă]

Părinții lui sunt emigranți kurzi din Van, care în timpul Primului Război Mondial au ajuns în Çukurova. Tatăl său Sadık Efendi a fost un mare propritar funciar, mama sa Nigar Hanim provine dintr-o familie de bandiți și briganzi, pe care sărăcia și nevoia i-a mutat în munți. El a avut o copilărie grea: în urma unui accident cu un cuțit, și-a pierdut ochiul drept și a trebuit să vadă cum tatăl său a fost înjunghiat într-o Moschee, în timpul unei slujbe, de către fiul său adoptiv, Yusuf. Această tragedie îl traumatiză pe tânărul Yaşar.

Cariera și activitatea politică[modificare | modificare sursă]

Yaşar Kemal este un observator critic și activ a politicii din Turcia, care intervine pentru respectarea drepturilor omului și a oamenilor din Anatolia, inclusiv a curzilor.

Yaşar Kemal a fost în timpul activității lui de trei ori arestat. 1951–1963 a avut activitatea ca jurnalist și a scris pentru gazeta Cumhuriyet. La acel timp începe să folosească numele de Yaşar Kemal. În 1962 aderă la Partidul Muncitorilor din Turcia „Türkiye İşçi Partisi” (TIP) unde ocupă funcții importante.