Wolfenbüttel

52°09′N 10°32′E (Wolfenbüttel) / 52.150°N 10.533°E
De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wolfenbuttel)
Wolfenbüttel
—  Selbständige Gemeinde[*][[Selbständige Gemeinde (type of municipality in Lower Saxony)|​]], comună urbană[*] și reședință de district rural[*]  —

Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Wolfenbüttel se află în Germania
Wolfenbüttel
Wolfenbüttel
Wolfenbüttel (Germania)
Poziția geografică
Coordonate: 52°09′N 10°32′E ({{PAGENAME}}) / 52.150°N 10.533°E

Țară Germania
Land Saxonia Inferioară
district of Lower Saxony[*][[district of Lower Saxony |​]] Wolfenbüttel

Componență10 Ortsteile, bzw. 17 Stadtbezirke

Guvernare
 - PrimarThomas Pink

Suprafață[1]
 - Total78,46 km²
Altitudine77 m.d.m.

Populație (2011-12-31)
 - Total53.353 locuitori
 - Densitate680 loc./km²

Fus orarCET (+1)
 - Ora de vară (DST)CEST (+2)
Cod poștal38300, 38302, 38304
Prefix telefonic05331
Cod zonal05331

Localități înfrățite
 - SèvresFranța
 - KenoshaStatele Unite ale Americii
 - Satu MareRomânia
 - Kamienna GóraPolonia
 - Rhondda Cynon TaffRegatul Unit
Număr de înmatriculare (auto)WF

Prezență online
www.wolfenbuettel.de
OpenStreetMap relation Modificați la Wikidata

Poziția localității Wolfenbüttel
Poziția localității Wolfenbüttel
Poziția localității Wolfenbüttel


Wolfenbüttel este un oraș din landul Saxonia Inferioară, Germania. situat pe râul Oker aproximativ 13 de kilometri sud de Brunswick. Este sediul Districtul Landkreis și a episcopului Bisericii de Stat Protestantă Luterană din Brunswick. De asemenea, este cel mai sudic din cele 172 orașe din nordul Germaniei a căror nume se termină cu büttel, însemnând "reședință" sau "așezare".

Istorie[modificare | modificare sursă]

Nu se știe când a fost fondat Wolfenbüttel, dar a fost menționat pentru prima dată în 1118 ca Wulferisbutle. Prima așezare a fost, probabil, limitată la o insuliță mică în râul Oker.

Wolfenbüttel a devenit reședința ducilor de Brunswick în 1432. De-a lungul următoarelor trei secole a crescut a fi un centru al artelor și personaje cum ar fi Michael Praetorius, Johann Rosenmüller, Gottfried Leibniz și Gotthold Ephraim Lessing care au locuit acolo. Instanța ducală în cele din urmă a revenit la Braunschweig în 1753 și, ulterior, Wolfenbüttel a pierdut în importanță.

Bătălia de la Wolfenbüttel, o parte din războiul de treizeci de ani, a fost purtată aici, în iunie 1641, când suedezii sub controlul lui Wrangel și contele de Königsmark au învins austriecii sub controlul arhiducelui Leopold de Habsburg.

Compozitorul Johann Rosenmüller, care a trebuit să plece din Germania ca urmare a acuzațiilor de homosexualitate și mai mulți ani petrecuți în exil, a petrecut ultimii ani în Wolfenbüttel și a murit acolo, în 1684.

In secolul al XVIII-lea, Gotthold Ephraim Lessing instaurat biblioteca ducală, Herzog - August- Bibliothek și a stabilit una dintre primele biblioteci de împrumut din Europa Iluminară.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, închisoarea orașului a devenit un loc mare de executare a prizonierilor Gestapoului. Cele mai multe dintre persoanele executate au fost membri ai diverselor grupuri de rezistență. O astfel de victimă a fost Dom Lambert, un călugăr de Ligugé Abbey din Franța, care a fost decapitat acolo la 3 decembrie 1943.

Obiective principale[modificare | modificare sursă]

  • Castelul Schloss Wolfenbüttel. În 1866, castelul a devenit școală de fete. Astăzi o parte din clădire este folosit ca un liceu; adaposteste, de asemenea, un exemplu foarte bun de apartamente de stat, care sunt deschise pentru public ca un muzeu.
    Castelul Schloss Wolfenbüttel
  • Herzog - August- Bibliothek, biblioteca ducală, adăpostește una dintre cele mai mari și mai cunoscute colecții de cărți vechi din lume. Este deosebit de bogată în biblii, incurabile și cărți din perioada Reformei, cu aproximativ 10.000 de manuscrise. Ea a fost fondată în anul 1572 și refăcută într-o interpretare a Panteonului din 1723, este construită față în față cu castelul; clădirea bibliotecii prezente a fost construită în 1886. Leibniz și Lessing au lucrat în această bibliotecă, Lessing ca bibliotecar. Codex Carolinus este una dintre puținele texte rămase în limba gotică. Biblioteca găzduiește, de asemenea, biblia Henry Leul, o carte păstrată în stare foarte bună, aproape din anul 1170.
  • Klein - Venedig. Un ansamblu pitoresc construit de o parte și de alta de-a lungul râului Oker, construită în secolul al XVIII-lea.
  • Biserica Marienkirche
    Bisericile Marienkirche, construită în secolul al XVII-lea și Sf. Trinitatiskirche, construită în secolul al XVIII-lea.
Reședința lui Gotthold Lessing
Portalul deasupra intrării în bibliotecă
Klein Venedig

Cultură[modificare | modificare sursă]

Wolfenbüttel este casa a mai multor departamente ale Universității Ostfalia, precum și Lessing Akademie, o organizație pentru studiul operelor lui Lessing. Este, de asemenea, aici Niedersächsisches Staatsarchiv, arhivele de stat din Saxonia Inferioară.

Băutura Jägermeister este distilată in Wolfenbüttel și sediul Mast Jägermeister este încă localizat acolo.

Wolfenbüttel a găzduit în 2009, în trei zile, Campionatul Internațional German de tragere a autobuzelor, în care echipe de cinci persoane au tras un autobuz de 16 de tone la 30 de metri.

Personalități născute aici[modificare | modificare sursă]

Orașe înfrățite [modificare | modificare sursă]



  1. ^ Alle politisch selbständigen Gemeinden mit ausgewählten Merkmalen am 31.12.2018 (4. Quartal) (în germană),Statistisches Bundesamt[*][[Statistisches Bundesamt (German registration authority)|​]], accesat în