Witanagemot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Rege anglo-saxon reprezentat împreună cu membri consiliului său de conducere, witan (aproximativ secolul al 11-lea).

Witenagemot, denumit de asemenea Witan, deși forma Witan este mult mai corect folosită pentru a desemna membri săi, a fost o instituție politică, un consiliu de conducere în realitate, al Angliei anglo-saxone, care a funcționat aproximativ între secolele al 7-lea și al 11-lea.

Numele witenagemot este derivat din engleza veche însemnând "Întrunirea înțelepților", întrucât witan însemna înțelept sau consilier, iar gemot însemna ansamblu sau întrunie. Witangemot era o continuare firească a unei adunări generale tribale, denumită folkmoot, care a derivat ulterior într-o convocare periodică a celor mai importanți și puternici oameni ai tuturor comunităților tribale, care includea preoți, militari, magistrați⁠(d) și purtători de cuvânt ai comunității către rege.

Referiri în literatură[modificare | modificare sursă]

  • [The] Wizengamot, o organizație ficțională din seria de șapte cărți ale britanicei de J. K. Rowling, avându-l ca protagonist pe Harry Potter, are numele evident derivat din cel real de Witenagemot. În toate cele șapte cărți, [the] Wizengamot este un consiliu de sfătuire și conducere alcătuit din înțelepți, atât din bărbați cât și din femei, al cărui conducător este Albus Dumbledore. [1]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]