Winschoten

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Winschoten
—  Oraș  —
Winschoten
Winschoten
Drapel
Drapel
Stemă
Stemă
Winschoten se află în Olanda
Winschoten
Winschoten
Winschoten (Olanda)
Poziția geografică
Coordonate: 53°09′00″N 7°02′00″E / 53.15°N 7.0333333333333°E / 53.15; 7.0333333333333

Țară Regatul Țărilor de Jos Țările de Jos
Provincie Groningen

Guvernare
 - Primar

Suprafață
 - Total 22,24 km²

Populație (2007)[1]
 - Total 18.518 locuitori
 - Densitate 854 loc./km²

Fus orar UTC+1
Cod poștal 9670–9675

Localități înfrățite
 - Fröndenberg/Ruhr Germania

Prezență online
http://www.winschoten.nl
GeoNames Modificați la Wikidata

Poziția localității Winschoten
Poziția localității Winschoten

Winschoten este o comună și o localitate în provincia Groningen, Țările de Jos.

Winschoten a fost capitala districtului "Oldambt", situat într-o regiune agricolă fertilă. Winschoten primit drepturile de oraș în 1825. Acesta a fost ultimul oraș din Țările de Jos, care a primit astfel de drepturi. Steagul orașului are trei dungi orizontale albastru - alb - albastru, în raport de 1:3:1, pe cea alba alba este conturat cu rosu o cetate cu nouă bastioane. Aces steag a fost adoptat în 23 mai 1973 prin rezoluție municipală.

Winschoten are o gara pe linia de la Groningen la Leer (Germania), precum și un drum care îl conecteaza la restul Olandei, prin intermediul autostrazii A7. Gara a fost inaugurata la 1 mai 1868 pentru linia Groningen - Winschoten - Niuweschans. Aceasta a fost cea de a doua gară dată în funcțiune de către Compania de exploatare a Căilor Ferate de Stat (Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen (SS)), precum și o parte a traseului, de la Harlingen, Friesland pentru a Nieuweschans (construit 1863-1868 ). Astăzi, acest traseu este operat de Arriva.

Mori de vant[modificare | modificare sursă]

Pe timpuri existau 13 mori de vânt în Winschoten, dar azi mai sunt doar trei mari și monumentale. Aceste mori sunt deținute de Consiliul Local și sunt întreținute de voluntari morari. Ele constituie o caracteristică importantă a peisajului urban și sunt bine îngrijite de către autoritățile locale, în beneficiul comunității și a vizitatorilor.

Molen Berg, construită în anul 1854 la Grintweg, a fost concepută pentru a măcina porumb. Primul proprietar a fost J. D. Buurma. Neobișnuitul design al velelor cu lame mobile, asemănătoare cu jaluzele venețiene a fost o inovatie la vremea sa.

De Dijkstra Molen pe Nassaustraat a fost construită în 1862 de către D.E. Dijkstra. În 1953, nepotul proprietarului original a vândut-o către administrația locală, a fost restaurata in 1982/1983 și în 1995/1996.

Molen Edens, pe Nassaustraat 14, a fost construită în 1763 dupa instrucțiunile lui Jurrien Balles și ale lui Antje Gerbrands. Mai târziu, proprietarii au fost Jurrien Joesten si G. Eikema. Apoi, din 1855 pana in 1960 au deținut-o diferite generații ale familiei Edens. Administrația locală a cumpărat-o în 1960. Aceasta este cea mai veche moara de vant în întreaga provincie Groningen.

Biserici[modificare | modificare sursă]

Există numeroase biserici protestante în Winschoten inclusiv un ansamblu al Fraților Plymouth. Cea mai veche biserică datează din secolul al XIII-lea și este construită în stil gotic amestecat cu stil roman. Există o biserica reformată olandeză in Marktplein. O clopotniță independenta din secolul al 16-lea este una din caracteristicile orizontului din Winschoten.

Există o biserică romano-catolică dedicata sfântului Vitus, construita de Alfred Tepe în 1880. Acesta este o biserică neo-gotica cu vitralii de Kocken și o gresie de Freitag din Münster. Altarul a fost initial în biserica Saint Boniface în Nieuwe Pekela iar când aceasta a fost demolată el a fost adus la Winschoten pentru a înlocui vechiul altar.

Exista mai demult o înfloritoare comunitate evreiască, în 1940 Winschoten având cea de a doua cea mai mare comunitate evreiasca din Olanda după Amsterdam. În timpul celui de-al doilea război mondial, Winschoten a fost un port de tranzit catre Germania Nazistă pentru transporturile de evrei. Din cei 493 de evrei care locuiau în Winschoten de la începutul războiului, doar 20 au supraviețuit.

Limba[modificare | modificare sursă]

În timp ce neerlandeza standard este cunoscută de majoritatea locuitorilor și mulți tineri știu limba germană și engleză, limba preferată, în viața de zi cu zi este Limba Saxonă de Jos din Groningen. Varietatea din Winschoten a dialectului Groningen are o brumă de cuvinte din ebraică (și idiș), ceea ce reflectă comunitatea evreiasca proeminenta mai demult, care locuia aici de la 1700.

Persoane celebre din Winschoten[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]