WinSCP

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
WinSCP

fereastră principală WinSCP sub Windows
Autor inițialMartin Prikryl[*][[Martin Prikryl (software developer)|​]][1]  Modificați la Wikidata
DezvoltatorMartin Přikryl
Versiune inițială[1]
Ultima versiune4.3.9 (2012-07-24)
Preversiune5.0.8 RC (2012-08-03)
Repo[2] https://github.com/winscp/winscp[2] Modificați la Wikidata
Scris înC++
Sistem de operareWindows
Disponibil în românăDa
Tipclient FTP, SFTP și SSH
LicențăGNU GPL
Prezență online
winscp.net

WinSCP (Windows Secure CoPy) este un utilitar, gratuit și Open Souce, client FTP, SFTP și SSH ce ruează sub Microsoft Windows. Funcția lui principală este transferul de fișiere între calculatorul local și alte calculatoare din LAN sau WAN. De asemenea WinSCP are și alte funcționalități: Manager fișiere, Sincronizare fișiere, editare fișiere, etc. La transferul de fișiere se utilizează protocoalele SSH, SCP sau SFTP.

Dezvoltarea WinSCP a început în martie 2000 și continuă și astăzi fiind constant înbunătățit. Proiectul a început inițial la Universitatea Economică din Praga unde autorul era angajat la acel momendat. Din 16 iulie 2003 proiectul a fost făcut public sub licență GNU și este găzduit de SourceForge.net.

WinSCP are la bază protocolul SSH de la PuTTY și FTP de la FileZilla. Este disponibil și ca plugin pentru FAR și Altap Salamander.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

WinSCP conectat pe Ubuntu
Fereastra de login/configurare.

WinSCP ca editor de fișiere[modificare | modificare sursă]

WinSCP are încorporat și un foarte util editor de fișiere. Odată accesată funcția de editare, fișierul este copiat pe local unde este editat. La comanda Save/Salvează fișierul este salvat, închis și transferat înapoi la locația inițială. De asemenea se poate asocia și un editor extern pentru fișiere funcția de transfer după salvare fiind în continuare activă.

Versiune portabilă[modificare | modificare sursă]

WinSCP este disponibil oficial și ca versiune portabilă (nu este necesară instalare). Site-uri specializate în aplicații portabile (U3, LiberKey și Portableapps.com [4]) oferă și ele versiuni portabile ale WinSCP.

Reclame în instalator[modificare | modificare sursă]

WinSCP este disponibil cu un instalator sponsorizat și astfel vine cu un modul de reclame oferit de OpenCandy. Modulul de reclame triază reclamele în funcție de locația utilizatorului astfel conținutul afișat este apropiat de interesele utilizatorului (reclame locale). Veniturile din reclame sunt împărțite între OpenCandy și autor, contribuind la dezvoltarea viitoare a WinSCP [5].

Modulul de reclame este opțional și poate fi dezactivat la instalare [6]. De asemenea există și o versiune de instalator care nu conține modulul de reclame OpenCandy.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://winscp.net/eng/docs/project_history, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b https://winscp.net/eng/downloads.php, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ Limbi disponibile
  4. ^ Portableapps site
  5. ^ „OpenCandy”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Can I avoid OpenCandy?”. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]