William Byrd

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
William Byrd
William Byrd.jpg
Date personale
Născut1540[1][2][3] Modificați la Wikidata
Londra, Regatul Angliei Modificați la Wikidata
Decedat (83 de ani)[4][1][3][5] Modificați la Wikidata
Stondon Massey⁠(d), Brentwood⁠(d), Anglia, Regatul Unit[4][3] Modificați la Wikidata
Înmormântat Stondon Massey (St Peter and St Paul) Churchyard[*][[Stondon Massey (St Peter and St Paul) Churchyard (cemetery in Stondon Massey)|​]][6] Modificați la Wikidata
ReligieBiserica Catolică Modificați la Wikidata
Ocupațiecompozitor
organist[*][[organist (musician who plays any type of organ)|​]]
muzician Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzicalmuzică clasică  Modificați la Wikidata
Semnătură
William Byrd signature.svg

William Byrd (n. 1540,[1][2][3] Londra, Regatul Angliei – d. ,[4][1][3][5] Stondon Massey⁠(d), Brentwood⁠(d), Anglia, Regatul Unit[4][3]) a fost un compozitor și organist englez.

A fost un compozitor englez al Renașterii. A adoptat în compoziții stilul englez al acelei perioade și a scris diverse tipuri de muzică sacră, polifonie seculară, iar pentru instrumente cu clape „Școala pentru virginal[7].

Cele aproximativ 470 de compoziții ale sale justifică reputația lui ca unul dintre cei mai mari compozitori ai muzicii renascentiste. Se spune că cea mai importantă abilitate a sa era de a transforma muzica de atunci în stilul său propriu.

William Byrd a fost catolic. În prezent este sărbătorit în Biserica Episcopaliană (anglicană) din SUA împreună cu John Merbecke și Thomas Tallis pe 21 noiembrie.

Muzică[modificare | modificare sursă]

În timpul vieții sale, Byrd a publicat trei volume de Cantiones Sacrae (1575, co-scrisă cu Tallis; 1589; 1591), două volume de Gradualia (1605; 1607). A mai compus și alte piese vocale și instrumentale; trei Liturghii, muzică pentru Fitzwilliam Virginal Book și motete.

Viața[modificare | modificare sursă]

Richard Byrd din Ingatestone , Essex, a fost bunicul lui Thomas Byrd, care s-a mutat probabil la Londra în secolul al XV-lea. După aceea, generațiile următoare ale familiei Byrd sunt descrise drept domni.

William Byrd s-a născut probabil la Londra, al treilea fiu supraviețuitor al lui Thomas Byrd și al soției sale, Margery.  Nicio înregistrare a nașterii sale nu a supraviețuit,  și anul nașterii sale nu este cunoscut cu siguranță, dar un document datat 2 octombrie 1598 și scris de William Byrd, afirmă că are „58 de ani, făcând ca anul în care s-a născut să fie 1539 sau 1540.Testamentul lui Byrd din noiembrie 1622 prevede o dată ulterioară pentru nașterea lui, deoarece Byrd afirmă în el că se afla atunci în „al 80-lea an al meu”. vârstă". Istoricul Kerry McCarthy a sugerat că discrepanța dintre aceste date s-ar fi putut datora faptului că testamentul nu a fost ținut la zi pe o perioadă de câțiva ani.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d EB-11 / Byrd, William[*][[EB-11 / Byrd, William (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  2. ^ a b MSR / Biord, Viliam[*][[MSR / Biord, Viliam (articol enciclopedic)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  3. ^ a b c d e f Encyclopédie Larousse en ligne 
  4. ^ a b c d Byrd, William (DNB00)[*][[Byrd, William (DNB00) (entry in Dictionary of National Biography)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)
  5. ^ a b Encyclopædia Britannica Online 
  6. ^ Find a Grave 
  7. ^ „Virginalul” este un vechi instrument muzical cu claviatură, asemănător spinetei, folosit mai ales în Anglia, pe timpul reginei Elisabeta I.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de William Byrd