William Berger

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
William Berger
Date personale
Nume la naștereWilhelm Thomas Berger Modificați la Wikidata
Născut[1][2] Modificați la Wikidata
Innsbruck, Austria[3] Modificați la Wikidata
Decedat (65 de ani)[1][4][5] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațieactor de film
artist de scenă[*] Modificați la Wikidata

William Berger (născut Wilhelm Thomas Berger; n. , Innsbruck, Austria – d. , Los Angeles, California, SUA) cunoscut și sub numele de Bill Berger și Wilhelm Berger, a fost un actor american cunoscut pentru rolurile din numeroase westernuri spaghetti.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cariera[modificare | modificare sursă]

Fost coleg de cameră cu Keith Richards, Berger și-a început cariera pe Broadway, însă în timpul unei vizite în Italia, a fost ales să apară în filmul western - Break Up (1965). Au urmat alte lungmetraje western precum Faccia a faccia⁠(d) (1965), Vine și rândul tău⁠(d) (1968), Se incontri Sartana prega per la tua morte⁠(d) (1968), Sabata⁠(d) (1969) și Keoma (1975). De asemenea, a apărut în filmele de groază 5 bambole per la luna d'agosto⁠(d) (1970), Shark: Rosso nell'oceano⁠(d) (1984) și La lama nel corpo⁠(d) (1966).

Berger obișnuia să experimenteze cu diferite droguri, iar actorul Brett Halsey⁠(d) declara că uneori îi afecta munca.[6] La începutul anilor 1970, acesta a fost condamnat la închisoare în Italia, fiind acuzat pe nedrept de posesie de hașiș și cocaină, însă și-a reluat cariera după eliberare. A continuat să apară în lungmetraje precum Super Fly T.N.T.⁠(d) (1974), Cuibul salamandrelor (1977), Hercules⁠(d) (1983) și The King's Whore⁠(d) (1990). Și-a publicat autobiografia - intitulată Half Way Home - în 1985.

Berger a apărut în șapte lungmetraje regizate de Jesus Franco⁠(d): The Sinister Eyes of Dr. Orloff, Night of the Killers, Faceless, Golden Temple Amazons, Love Letters of a Portuguese Nun,[7] Dirty Game in Casablanca[8] și A Captain of 15 Years.

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Pe parcursul vieții, Berger a fost căsătorit de cinci ori și a avut șase copii (cinci biologici și unul adoptiv).

A avut trei copii cu Marjorie Berger: Carin Berger (născută în 1952), Debra Berger⁠(d) (născută la 17 martie 1957) și Wendell Nelson Berger (născut la 28 decembrie 1972). După divorț, s-a căsătorit cu actrița Carolyn Lobravico. În timp ce Berger era ocupat în Italia cu filmările pentru La lama nel corpo, Carolyn a fost arestată pentru posesie de droguri. Diabetică, a murit în închisoare din cauza lipsei de insulină.[9] Berger a fost acuzat la rândul său de deținere de droguri și a fost condamnat la închisoare până în martie 1971.

A treia căsătorie a fost cu cântăreața și actrița Hanja Kochansky⁠(d). Au avut împreună un copil - Kasimir Berger (născut la Londra pe 7 octombrie 1974). Berger a fost tatăl vitreg al actriței Katya Berger⁠(d), fiica lui Hanja Kochansky dintr-o relație anterioară. Actorul a jucat alături de fiul său, Kasimir, în miniseria de televiziune Christopher Columbus⁠(d) and Tuareg – The Desert Warrior⁠(d).

După divorțul său de Kochansky, s-a căsătorit cu Dörte Völz. Cei doi au avut un fiu pe nume Alexander Völz.

A cincea și ultima sa căsătorie a fost cu Linda Berger.

William Berger a murit pe 2 octombrie 1993 în Los Angeles, California de cancer de prostată.[10] Regizorul Jesús Franco a fost puternic afectat de moartea sa și a abordat subiectul în diferite interviuri.

Filmografie parțială[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „William Berger”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b „William Berger”, Internet Movie Database, accesat în  
  3. ^ „William Berger”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b Autoritatea BnF, accesat în  
  5. ^ a b William Berger, Filmportal.de, accesat în  
  6. ^ Lucas, Tim (). Mario Bava: All the Colors of the Dark. Video Watchdog. pp. 816–7. ISBN 978-0-9633756-1-2. 
  7. ^ „Jesús Franco, una antalogía” (în spaniolă): 6. Accesat în . 
  8. ^ Sáinz, Salvador. „Juego sucio en Casablanca (1985)”. Diario de Cine (în spaniolă). Accesat în . 
  9. ^ Lucas, Tim (). Mario Bava: All the Colors of the Dark. Video Watchdog. pp. 816–7. ISBN 978-0-9633756-1-2. 
  10. ^ Prickette, James (). McLendon, Charles Anthony, ed. Actors of the Spaghetti Westerns. Xlibris Corporation. p. 63. ISBN 9781469144290. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]