Wikipedia:Wiki Loves Earth/Moldova/Presă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
site-ul oficial al concursului

Această pagină este destinată comunicatelor de presă care însoțesc concursul Wiki Loves Earth Moldova, cât și referințelor din presa on-line unde acesta este menționat.

Comunicat de presă la începutul concursului (1 iunie)[modificare sursă]

Titlu
Wiki Loves Earth 2018 în Moldova: fotografiază și scrie despre bijuteriile naturii Moldovei
Subtitlu
Al treilea an consecutiv, celebrăm prin fotografie diversitatea naturii. De data aceasta, mai și scriem!
Imagini
(imaginile pot fi preluate – cu atribuire obligatorie a autorului! – de la pagina Wikipedia:Wiki Loves Earth/Moldova/Rezultate/2017)

A devenit o tradiție ca la fiecare început de vară cei mai activi fotografi ai naturii să fie premiați de Wikimedia pentru imagini ale ariilor protejate din Republica Moldova. Aproape 100 de participanți au încărcat deja peste 2.000 de fotografii pentru 150 de arii protejate, ilustrând astfel zeci de articole în diferite limbi în enciclopedia online Wikipedia.

În 2018, Wikimedians of Romania and Moldova organizează cea de-a treia ediție a Wiki Loves Earth Moldova, în perioada 1-30 iunie.

Wiki Loves Earth este un concurs de fotografie internațional al ariilor protejate din toată lumea. Concursul a colectat în cei cinci ani de desfășurare un număr gigantic de aprox. 400.000 de imagini, toate cu licență liberă.

Pentru a participa, vizitați ariile protejate din Moldova. Vrem ca acest concurs să vă ajute în primul rând să descoperiți locuri deosebite ale naturii de care nu aveați idee că există! Apoi, încărcați fotografiile în concurs și aveți șanse bune să luați un premiu. Anul acesta, se pun la bătaie nu trei, nu cinci, dar tocmai șapte premii pentru fotografi:

  • Premiul mare pentru cea mai bună fotografie - locurile I, II și III
  • Premiul pentru cea mai fresh imagine: pentru prima fotografie a unei arii protejate
  • Categoria #wildlife pentru cea mai bună fotografie cu animale într-o arie protejată
  • Categoria #birdwatching – la fel, dar pentru păsări
  • Iar cei cărora nu le-a surâs norocul la categoriile precedente participă automat la o loterie, unde va fi selectată la întâmplare o imagine; mai multe imagini – mai multe șanse

Mai mult: în premieră, concursul își extinde scopul. Dacă în iunie se vor înfrunta cei mai buni fotografi, în iulie se organizează un concurs de scriere, în care oricine este invitat să scrie articole noi despre arii protejate moldovenești sau să le îmbunătățească pe cele existente. Nu numai în română: articolele pot fi scrise și la Wikipediile rusă, ucraineană și engleză.

Organizatorii au pus la dispoziție o listă de 471 de obiective incluse în lista ariilor protejate din Republica Moldova. Fiecare din ele are un cod unic. Aproape toate pot fi găsite pe hartă.

Așadar, concursul de fotografie se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea. Moldova nu a fost încă niciodată în top 10 mondial, dar poți fi tu cel/cea care încarcă o poză care să lase cu gura căscată juriul internațional.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA. Premiile sunt variate: de la certificate-cadou la un magazin de tehnică foto până la cărți și gadget-uri.

Aflați mai multe despre concurs la pagina https://md.wikilovesearth.org. Urmăriți pagina de Facebook a concursului, unde sunt publicate noutăți, evenimente și, desigur, fotografii: https://www.facebook.com/wle.moldova

Concursul este organizat de Wikimedians of Romania and Moldova cu suportul generos al SPPN (Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii), EcoFM și Hai Moldova.

Comunicat de presă după anunțarea rezultatelor (12 august)[modificare sursă]

Concursul a fost organizat cu suportul generos al Wikimedia Ukraine, Hai Moldova, MEGA Generation, EcoFM și SPPN (Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii). Pagina pe Facebook a concursului: Wiki Loves Earth Moldova.

Mențiuni în presa on-line[modificare sursă]

2016[modificare sursă]

2017[modificare sursă]

2018[modificare sursă]

  • ...