Wikipedia:Wiki Loves Earth/Moldova/Presă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Vreau să particip! • Lista de obiectiveСписок объектовF icon.svg Urmărește-ne pe Facebook
Список об'єктівRegulamentJuriuParteneri • Imagini încărcate: 2016 · 2017PresăRezultate
site-ul oficial al concursului

Această pagină este destinată comunicatelor de presă care însoțesc concursul Wiki Loves Earth Moldova, cât și referințelor din presa on-line unde acesta este menționat.

Comunicat de presă la începutul concursului (15 mai)[modificare sursă]

Titlu
A doua ediție a Wiki Loves Earth în Moldova
Subtitlu
Prin fotografii, să aducem online ariile protejate din țară!

Vara trecută, trei fotografi din Republica Moldova au primit premii de la Wikimedia, fundația din spatele enciclopediei online Wikipedia. Cum au reușit asta? Destul de simplu: au fost printre cei 20 participanți ai concursului de fotografie Wiki Loves Earth și au ajutat Wikipedia încărcând imagini ale ariilor naturale protejate din Moldova. Cu un total de 600 de imagini, anul trecut au fost ilustrate 70 de monumente ale naturii.

Anul acesta, continuăm rețeta de succes! În perioada 15 mai – 15 iunie, un grup de voluntari de la Wikipedia română organizează pentru a doua oară Wiki Loves Earth în Moldova.

Wiki Loves Earth este un concurs de fotografie internațional al ariilor protejate din toată lumea. Concursul a colectat în cei patru ani de desfășurare un număr gigantic de 285.000 de imagini, toate cu licență liberă.

Probabil vă îndoiți că Moldova ar avea locuri care să taie respirația prin frumusețea lor. Faceți cunoștință atunci cu defileele din bazinul râurilor Ciuhur și Camenca din raionul Glodeni! Ieșiți la o plimbare prin Chișinău ca să vedeți cei 40 de arbori seculari din oraș. Mergeți spre sud către zonele umede Nistrul de Jos și Prutul de Jos. Vizitați grădina dendrologică din Tiraspol (da-da, în Tiraspol este așa ceva). Și, desigur, trageți o gură de aer proaspăt în Codri, cea mai renumită rezervație din republică.

Organizatorii au pus la dispoziție o listă de 471 de obiective incluse în lista ariilor protejate din Republica Moldova. Fiecare din ele are un cod unic.

Concursul se desfășoară în două etape. În prima etapă, juriul concursului local identifică zece cele mai bune imagini la nivel de țară. Aceste imagini sunt transmise juriului internațional, care în a doua etapă decide care sunt cele mai bune fotografii din toată lumea. Deși la a doua etapă numărul de imagini e mic, alegerea e foarte grea.

Juriul evaluează fotografiile după criterii de natură tehnică, originalitate și valoare enciclopedică. Este important ca toate imaginile să fie însoțite de descrieri exacte a subiectelor ilustrate. Participanții pot încărca doar propriile imagini și doar în condițiile licenței libere CC-BY-SA. Sunt puse la bătaie certificate-cadou la un magazin de tehnică foto.

Aflați mai multe despre concurs la pagina https://md.wikilovesearth.org . Urmăriți pagina de Facebook a concursului, unde sunt publicate noutăți, evenimente și, desigur, fotografii: https://www.facebook.com/wle.moldova

Concursul este organizat cu suportul generos al Wikimedia Ukraine, Hai Moldova și EcoFM.

Comunicat de presă după anunțarea rezultatelor (6 iulie)[modificare sursă]

Titlu
Au fost anunțați câștigătorii concursului Wiki Loves Earth 2017 în Moldova
Subtitlu
Moldova este pe locul 12 în lume după numărul de imagini încărcate

În fiecare an, în mai multe țări ale lumii voluntarii Wikipediei organizează un concurs de fotografie a naturii, Wiki Loves Earth. Prima oară acesta a fost organizat în Ucraina în 2013, iar acum concursul se petrece în 36 de țări. Fotografi din toată lumea sunt invitați să încarce la Wikipedia fotografii ale ariilor protejate din anumite țări, iar cele mai bune imagini sunt premiate.

Republica Moldova a organizat pentru prima oară acest concurs în 2016, când 17 participanți au încărcat aproape 600 de imagini, iar trei cei mai buni dintre ei au primit premii: gadgeturi, rucsacuri și piese foto. Datorită contribuției celor 17 fotografi (unii amatori, alții profesioniști), au fost ilustrate 70 monumente ale naturii, toate imaginile fiind eliberate sub licență liberă pentru a putea fi folosite de oricine.

În 2017, majoritatea din cele 471 de arii protejate au fost puse pe hartă. Între 15 mai și 15 iunie, concursul a invitat din nou iubitorii de natură să participe cu pozele făcute în călătorii, contribuind la dezvoltarea Wikipediei. În doar o lună, au fost încărcate peste 1.700 de imagini de către 62 participanți. Numărul ariilor protejate ilustrate s-a ridicat la 154. Din cele 36 de țări participante, Moldova este pe locul 12 după numărul de imagini încărcate.

Un juriu format din doi fotografi profesioniști și un wikipedist a evaluat toate fotografiile și a găsit cele mai bune 10 din ele. Acestea vor fi transmise juriului internațional, care vor stabili cele mai bune imagini din lume. Primele trei locuri în etapa locală au fost premiate cu certificate de cumpărături la un magazin foto din Chișinău. Ceremonia de premiere a avut loc duminică, 9 iulie, în sala mare a Bibliotecii Hasdeu (filiala centrală). În cadrul evenimentului, a fost amenajată o mini-expoziție a imaginilor câștigătoare și s-au discutat mai multe despre Wiki Loves Earth și Wikipedia. Ceremonia este disponibilă pe facebook.

Concursul a fost organizat cu suportul generos al Wikimedia Ukraine, Hai Moldova, MEGA Generation și EcoFM. Pagina pe Facebook a concursului: Wiki Loves Earth Moldova.

Mențiuni în presa on-line[modificare sursă]

2016[modificare sursă]

2017[modificare sursă]