Sari la conținut

Wikipedia:Premiile Wikipediei în limba română 2005

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Bun venit la Premiile Wikipediei Române 2005.

Actualizează

WIKIPEDIA

13 iunie 2024 15:14 UTC

Premii 2005!
Premiul de Excelenţă

Cuvânt înainte[modificare sursă]

Wikipedia în limba română a cunoscut în anul 2004 un mare salt din punct de vedere al numărului de articole. Anul 2005 a marcat o importantă cursă pentru calitate în cadrul proiectului și astfel multe articole au fost substanțial îmbunătățite. Utilizatorii s-au preocupat de categorizarea paginilor, de crearea legăturilor interwiki, s-au testat și înregistrat roboți pentru ajutorul în contribuții etc. Cursa împotriva materialelor cu drepturi de autor s-a intensificat, multe încălcări ale acestuia fiind înlăturate. S-au creat noi formate pentru serviciu în cadrul Wikipediei. S-a observat implicarea utilizatorilor în comunitatea internațională prin votul acestora (pentru fundație, pentru stewarzi), prin traducerile realizate etc. Multe alte ocupații fac obiectul anului care a trecut.

Toate acestea arată clar necesitatea recompensării acelora care și-au rupt din timpul lor pentru a sluji scopului de a crea o enciclopedie liberă. Cum putem face acest lucru? Nu prin recompense materiale (deși știm că ar fi bine venite), ci măcar prin recunoașterea eforturilor depuse. Un prim pas a fost acordarea pentru utilizatorii implicați. Acum în dorința de mai mult se organizează Gala Premiilor Wikipediei Române pentru anul 2005.

Juriul[modificare sursă]

Este format din utilizatorii:

Rolul juriului a fost de a stabili categoriile de concurs și de a găsi candidații și câștigătorii pentru fiecare dintre acestea, căutând a fi neutri și echidistanți față de alegerile făcute.

Premiile Wikipediei Române 2005
Premiul de Excelență
Debutul anului | Robotul anului | Vocea anului
Mediatorul anului | Inițiatorul anului 2005
Maestrul formatelor | Maestrul interwiki | Maestrul imaginilor
Maestrul categoriilor | Designerul anului | Marele absent

Premiul de Excelență[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiu este acordat utilizatorului Wikipedia care a strălucit în majoritatea acțiunilor în care s-a implicat, fie ele de natură locală sau internațională. Trebuie menționat că această distincție se acordă după judecata întregii activități în cadrul proiectelor Wikimedia, nu doar cea din anul 2005.

 • Câștigător: Vlad, pentru reușita în a se integra în comunitate în foarte puțin timp, devenind rapid administrator. Are aproape 7000 de contribuții din care aproape 4500 în articole și 1500 în pagini de discuții, semn că se implică în comunitate.
 • Au fost nominalizați și ...
  • Moby Dick, pentru eforturile neîncetate în dezvoltarea articolelor biografie, dar și a altor tipuri.
  • Laurap, o albinuță harnică după cum singură se denumește. S-a axat pe dezvoltarea paginilor zilelor cu informații despre evenimente, decese și nașteri.
  • AdiJapan, ordonat și civilizat, a oferit un surplus de calitate și noblețe comunității.

Debutul anului 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiul este acordat celui care a strălucit încă de la început, tânăra speranță care a confirmat și confirmă și în prezent.

 • Câștigător: AdiJapan, pentru ca a ajuns foarte repede să se descurce cu wikipedia, chiar și sysop;
 • Au fost nominalizați și ...

Robotul anului în 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiu se acordă pentru rularea locală a unui robot de către un utilizator român nu numai pentru legături interwiki, ci și pentru alte facilități ale pywikipediabot (categorizări, modificări pagini etc.)

Vocea anului 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiu se acordă utilizatorului care a dovedit cea mai ideală gândire pe parcusul anului 2005, cel ale cărui puncte de vedere au îmbunătățit substanțial cursul comunității.

Mediatorul anului 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiu se acordă utilizatorului care s-a implicat în medierea conflictelor, încercând să procedeze în interesul comunității, și nu într-unul propriu.

Info[modificare sursă]

Aceast premiu se acordă utilizatorului care a revoluționat enciclopedia cu proiecte sau acțiuni care s-au dovedit câștigătoare.

Maestrul formatelor în 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Aceast premiu se acordă utilizatorului ale cărui formate au înfrumusețat și îmbunătățit vizibil enciclopedia, ajutând la ușurarea uzului acesteia.

Maestrul interwiki în 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Aceast premiu se acordă utilizatorului care și-a investit timpul în dezvoltarea legăturilor interwiki (între variatele limbi pe care le îmbracă Wikipedia).

 • Câștigător: Ganglieri, pentru că a deschis drumul.
 • Au fost nominalizați și ...
  • Wars, pentru că îl continuă cu succes.

Maestrul imaginilor în 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiu se acordă pentru trimiterea către serverele Wikimedia (atât local cât și la commons) a cât mai multor imagini în anul 2005.

 • Câștigător: MobyDick, 583 imagini trimise.
 • Au fost nominalizați și ...

Maestrul categoriilor în 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiu se acordă utilizatorului care și-a investit timpul în categorizarea paginilor, ușurând navigarea în enciclopedie.

 • Câștigător: Wars, pentru crearea a aproape 1000 categorii.
 • Au fost nominalizați și ...
  • IulianU, pentru inițiativa categorizării paginilor printr-un proiect, pentru crearea fundamentului și pentru utilizarea robotului pentru aceasta.

Designerul anului 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Acest premiu se acordă utilizatorului cu cea mai mare contribuție în vederea îmbunătățirii estetice a enciclopediei.

Marele absent în 2005[modificare sursă]

Info[modificare sursă]

Poate e improprie o astfel de distincție, sperăm să fie una binevenită. Așadar, acest premiu este acordat utilizatorului a cărui lipsă s-a simțit cel mai tare în anul 2005.

 • Câștigător: Gangleri, a fost un important contribuitor la Wikipedia, momentan reținut, din păcate în altă parte.
 • Au fost nominalizați și ...
  • Gutza, fondatorul comunității românești, întotdeauna cu ochii pe noi.
  • AnaZ, multe contribuții de calitate, în special la paginele zilelor. În ultimele șase luni, însă, a avut numai contribuții sporadice.

Concluzii[modificare sursă]

Anul 2005 a adus pe lângă nenumăratele articole un lucru foarte important, dacă nu chiar cel mai important: crearea unei comunități. Noii utilizatori au reușit să se adapteze mai ușor enciclopediei, fiind îndrumați, ce-i drept, de persoane ale căror merite sunt imposibil de lăudat în cuvinte.

Așadar, vă mulțumim că existați și că vă folosiți timpul într-o astfel de manieră.
Vă așteptăm în 2006!