Wikipedia:Polish ro.wikipedia/Ghid pentru începători

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

Concursul Wikipedia:Polish ro.wikipedia atrage, sperăm noi, noi wikipediști, care nu au mai redactat enciclopedia în trecut. Pentru ei, redactarea proiectului este o experiență nouă, și ar fi de dorit să fie una pozitivă. Wikipedia este însă un proiect foarte diferit de orice altceva a întâlnit lumea în general. Exigențele în ce privește respectarea drepturilor de autor, stilul „wiki” în care oricine poate modifica un articol, sintaxa care nu se bazează pe principiul WYSIWYG, fac din Wikipedia un proiect spinos pentru un nou venit.

Toate acestea conduc la faptul că noii utilizatori sunt în dezavantaj față de wikipediștii cu experiență. Pentru a vă reduce acest dezavantaj, vă facem câteva recomandări.

Cum încep?[modificare sursă]

Pentru început, va trebui să vă creați un cont. Odată realizat acest cont, autentificați-vă. În pagina dv. de discuții veți primi un mesaj cu îndrumări pe care le oferim tuturor utilizatorilor nou-înregistrați. Citiți legăturile de acolo pentru a vă familiariza cu „regulile casei”.

Ce subiect să aleg?[modificare sursă]

Orice subiect legat de Polonia este inclus în sfera de interes a concursului. O idee bună ar fi să verificați întâi dacă nu cumva există deja un articol pe subiectul pe care vreți să-l tratați. Dacă există și puteți adăuga la articolul deja existent, încercați dezvoltarea lui. Este mai simplă adăugarea la un articol deja existent decât crearea unuia nou.

Dacă doriți să începeți un articol nou și nu știți care, puteți porni de la articolul Polonia sau Istoria Poloniei; aproape orice legătură roșie de acolo duce către un articol care ar trebui să existe și nu există încă.

Pot traduce?[modificare sursă]

În sensul drepturilor de autor, o traducere constituie „operă derivată”, a cărei circulație este în general restricționată de drepturile utilizatorului operei inițiale. Din fericire, licența liberă a Wikipediei presupune că oricine are libertatea să realizeze orice fel de „operă derivată” după textele de la Wikipedia, inclusiv traduceri. Deci puteți traduce de la o Wikipedie scrisă în altă limbă, indicând cu ajutorul formatului {{Pagină tradusă}} de unde anume ați tradus.

Dacă doriți să traduceți din alte materiale decât articolele de la Wikipedia, asigurați-vă că și acestea sunt disponibile sub o licență liberă, sau că autorul materialului inițial vă permite să traduceți opera sa și să vă publicați traducerea sub o astfel de licență liberă.

Cineva mi-a modificat articolul![modificare sursă]

Așa cum dumneavoastră aveți dreptul de a modifica un articol existent sau de a crea unul nou, și alții au dreptul să îl îmbunătățească. Dacă prin modificările efectuate, cineva a redus nivelul de calitate, atunci modificarea sa se poate ușor reversa. Dacă i-a crescut nivelul de calitate, atunci nu vă faceți probleme. Contribuția fiecăruia este înregistrată în istoricul articolului, și se poate ușor vedea în ce constă contribuția fiecăruia.

Ce criterii de calitate există?[modificare sursă]

Standardele spre care se tinde sunt enunțate la această pagină care enunță criteriile după care un articol este considerat model și analizat în vederea listării pe prima pagină a proiectului. După cum se vede, ele sunt grupate în trei categorii: conținut, prezentare și legalitate.

Ca procedură, articolele nou-create sau mai amplu dezvoltate primesc o scurtă citire rapidă din partea unor wikipediști mai experimentați care urmăresc lista paginilor noi și lista schimbărilor recente. Aceștia pot pune în pagină niște etichete de întreținere, prin care se semnalează probleme ce trebuie rezolvate cu articolul pentru a adera la formatul standard și la politicile proiectului. Nu le neglijați și nu le înlăturați decât dacă sunteți sigur că ați rezolvat problema semnalată. La jurizare, se va ține cont dacă problema în sine mai există sau nu.

Acele „articole de calitate” vă pot servi ca model. Alegeți unul dintr-un domeniu apropiat celui în care doriți să contribuiți și vedeți despre forma și conținutul spre care trebuie să se tindă.

Legalitate[modificare sursă]

Legalitatea este cel mai important aspect. Drepturile de autor se respectă cu foarte multă strictețe la Wikipedia. Cineva care copiază conținutul articolelor dintr-un alt website sau dintr-o sursă tipărită poate fi descalificat. La fel, articolele ce conțin atacuri sau materiale problematice vor fi șterse pe loc.

Conținut[modificare sursă]

Evident, cantitatea de conținut informațional este criteriul cel mai important. Sigur, simplele informații nu sunt suficiente. Ele trebuie să fie verificabile în surse credibile și echilibrat prezentate. Pentru a vedea ce surse sunt potrivite pentru dezvoltarea unui articol la Wikipedia, vedeți WP:SdÎ. Pentru a vedea cum se indică ele, vedeți Ajutor:Note.

Prezentare[modificare sursă]

Articolul trebuie să aibă și o prezentare plăcută, pentru a ajuta cititorul să găsească în cadrul său informațiile căutate. O infocasetă este binevenită, iar la manualul de stil aveți instrucțiuni despre cum se folosește sintaxa wiki pentru a pune legături interne relevante și pentru a realiza o structurare corespunzătoare. La pagina Wikipedia:Imagini aveți instrucțiuni despre cum se încarcă imagini la wikipedia și se ilustrează articolele.