Wikipedia:Șarlatanii lunatici

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Wikipedia:LUNATICI)
Comandă rapidă:
WP:LUNATICI
Parodie după o scenă iconică a filmului 300 - Eroii de la Termopile.

În decembrie 2013, după ceea ce par a fi câțiva ani de a încerca să deformeze descrierea făcută de Wikipedia praticilor lor pentru a le fi mai favorabilă, Association for Comprehensive Energy Psychology (ACEP) a avut inițiativa de a trimite o petiție către Jimmy Wales în scopul de a schimba politicile Wikipediei. Postată pe Change.org în scopul de a obține 10000 de semnături, textul petiției include următoarele:

Wikipedia este folosită pe larg și publicul are încredere în ea. Din nefericire, multă din informația relatată despre abordările holistice ale vindecării este partizană, înșelătoare, depășită sau pur și simplu greșită. Vreme de cinci ani, eforturile repetate care au fost făcute pentru a corecta această dezinformare au fost blocate, iar organizația Wikipediei nu a rezolvat aceste probleme. Ca urmare, oamenii care sunt interesați în binefacerile medicinii [bio]energetice, psihologiei energetice și abordărilor specifice cum ar fi tehnici de libertate emoțională, terapia cu câmpuri de gândire și tehnica de acupunctură tapas, se uită în paginile dumneavoastră, au încredere în ceea ce citesc și refuză să primească ajutor din partea acestor practici.


Răspunsul lui Wales:

Nu, asta pare să fie o glumă. Fiecare persoană care a semnat această petiție trebuie să reflecteze asupra premizelor proprii și să gândească mai profund despre ce înseamnă a fi onest, bazat pe fapte și adevărat.

Politicile Wikipediei referitoare la aceste lucruri sunt la obiect și sunt corecte. Dacă vă puteți publica cercetările în reviste științifice respectabile - adică, dacă puteți obține dovezi prin experimente științifice replicabile, atunci Wikipedia le va descrie adecvat.

Ceea ce nu vom face este să pretindem că lucrarea șarlatanilor lunatici este echivalentă „discursului științific adevărat”. Nu este.

— Jimbo Wales, 23 martie 2014[1][2][3]
  1. ^ Sifferlin, Alexandra (). „Wikipedia Founder Sticks It To 'Lunatic' Holistic Healers”. Time. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Szoldra, Paul (). „Wikipedia's Jimmy Wales Slams Holistic Medicine As 'The Work Of Lunatic Charlatans' In Response To Petition”. Business Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ Geuss, Megan (). „Wikipedia founder calls alt-medicine practitioners 'lunatic charlatans'. Ars Technica. Arhivat din original la . Accesat în . 

Wikipedia:Surse de încredere (medicină)