Wikipedia:Comunicate de presă/Arhivă/20 septembrie 2004

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

NOTĂ: Toate contribuțiile la această pagină intră în domeniul public, nu sunt acoperite de GNU FDL.

Vedeți și pagina de discuție.

Tot textul de deasupra liniei de mai jos trebuie înlăturat în versiunea finală a comunicatului.


ar | bg | cs | cy | da | de | el | en-gb | en-us | es | eo | fr | hi | id | is | it | lb | nl | no | ja | pl | pt | ro | sv | vi | zh


Wikipedia ajunge la un milion de articole[modificare sursă]

20 septembrie, 2004 (Internet): Fundația Wikimedia anunță astăzi crearea articolului cu numărul un milion în Wikipedia, proiectul său pentru crearea unei enciclopedii libere on-line (www.wikipedia.org). Wikipedia este o enciclopedie multilinguală creată de voluntari, începută în luna ianuarie 2001, cu articole aflate în continuă dezvoltare în peste 100 de limbi; actualmente cea mai mare enciclopedie "cu conținut deschis" din lume crește cu o viteză din ce în ce mai mare. Aproape 2.500 de articole noi sunt adăugate în fiecare zi la Wikipedia, articole care sunt acompaniate de un număr de zece ori mai mare de intervenții asupra articolelor existente deja.

Anul trecut, cele mai mare creșteri au avut loc în versiunile non-engleze, demonstrând natura tot mai internațională a proiectului. Există 100 de versiuni de limbă, din care 14 au în prezent peste 10.000 de articole (engleză: 343.000, germană: 137.000, japoneză: 69.000, franceză: 50.000, suedeză: 39.000, poloneză: 37.000, olandeză: 35.000, spaniolă: 29.000, italiană: 24.000, daneză: 21.000, esperanto: 15.000, portugheză: 14.000, chineză: 13.000 și ebraică: 10.000) și încă 8 au peste 5.000 de articole (bulgară: 9.000, finlandeză: 9.000, norvegiană: 8.500, română: 8.000, catalană: 8.000, ucraineană: 8.000, estoniană: 6.500, rusă: 6.500, slovenă: 6.000).

Una dintre cele mai tinere versiuni de limbă ale Wikipediei este cea în aromână (roa-rup.Wikipedia.org), o limbă foarte asemănătoare românei. În condițiile promovării reduse ale acestui proiect în comunitățile de aromâni, "Uichipedia pi armâneashti" a strâns deja 16 articole și beneficiază și de o versiune locală a unuia din proiectele gemene ale Wikipediei, Wikționarul (roa-rup.Wiktionary.org).

Jimmy Wales, fondatorul Wikipedia, comentează: «Wikipedia își datorează succesul prezenței unui grup de contribuitori cu un nivel înalt de cultură, dotați cu o capacitate bună de scriere și proveniți din întreaga lume, care împreună păstrează un standard comunitar de civilizație, calitate și neutralitate». Tot el explică unul dintre mecanismele care asigură calitatea înaltă a articolelor: «Participanții veghează în continuu asupra paginii "Schimbări recente". Modificând în mod constant articolele existente, ei îmbunătățesc munca altora». Chiar și articole care vorbesc despre teme controversate pot fi elaborate prin acest proces. Adoptarea oficială a «punctului de vedere neutru» (PDVN sau NPOV — Neutral Point Of View) pentru articole a fost fundamentală în această situație.

Wikipedia se numără printre primele zece situri de referință de pe internet ca popularitate, după Alexa.com. Popularitatea sa a fost recunoscută anul acesta, atât prin Prix Ars Electronica pentru comunități digitale, cât și printr-un Webby Award pentru cea mai bună comunitate (http://meta.wikimedia.org/wiki/Trophy_box).

Wikipedia este utilizată din ce în ce mai mult ca sursă de informații pentru studenți, jurnaliști și de către oricine are nevoie de un punct de plecare pentru o căutare pe internet. În plus față de argumentele tradiționale ale unei enciclopedii, Wikipedia este capabilă să reacționeze rapid la actualitate și să furnizeze informații aproape imediat. S-ar putea susține că Wikipedia este mai exactă decât alte surse de știri, grație standardelor sale asupra punctului de vedere netru. Astfel este de valoare inestimabilă în didactică, unde elevii și studenții sunt îndemnați să fie la curent cu noutățile și să le aprofundeze. De vreme ce nu sunt limite de spațiu pe Wikipedia, ea își asumă rolul de a funcționa ca mai multe enciclopedii specializate în una singură. Astfel, spre deosebire de enciclopediile tipărite, Wikipedia poate conține articole care tratează același argument atât la nivel elementar cât și la nivel avansat.

Wikipedia are niște atuuri prin care se deosebește de orice alte resurse enciclopedice de pe Internet, permițând colaboratorilor specializați într-un subiect să își publice propriile cunoștințe cu un efort minim. Wikipedia permite difuzarea unui material de studiu mult mai vast față de orice mijloc de comunicare tipărit, adunând astfel un potențial public mai vast.

Toate enciclopediile moderne tipărite trebuie să facă loc unor articole noi, eliminându-le pe cele vechi. Acest lucru este esențial în privința articolelor referitoare la știință și tehnologie. Wikipedia permite arhivarea și întreținerea mai bună a articolelor, contribuind astfel efectiv la resursele istorice.

Wikipedia se bazează pe un tip de software denumit MediaWiki care permite oricărui individ să modifice o pagină în orice moment și să vadă schimbările instantaneu (wiki înseamnă rapid în limba hawaiiană). Utilizatorii construiesc articolele prin intermediul unor modificări succesive, lucrând împreună chiar dacă susțin argumente contradictorii, prin utilizarea unui punct de vedere neutru. Paginile modificate în mod eronat de către un utilizator pot fi corectate în scurt timp de către alții.

În plus, versiuni statice de Wikipedia se pregătesc de lansare pe CD și DVD. În curând vor fi disponibile o versiune de limbă germană distribuită de Directmedia Publishing, și o versiune bilinguală franceză/engleză va fi inclusă în distribuția sistemului de operare Linux de la Mandrakesoft.

Tot conținutul Wikimedia este publicat în termenii Licenței GNU pentru documentație liberă, care permite utilizatorilor să îmbunătățească și să schimbe munca altora, bazându-se pe un principiu cunoscut sub numele de copyleft. Licența permite de asemenea părților terțe să reutilizeze conținutul Wikipedia în orice manieră doresc, chiar și în scopuri comerciale, cu condiția să permită același drept altora. Software-ul MediaWiki este la rândul său disponibil gratuit sub o licență pentru software similară.

Pe lângă Wikipedia, asociația non-profit Wikimedia Foundation (wikimediafoundation.org) gestionează și alte câteva proiecte gemene multilinguale, printre care se află Wikționarul (dicționar multilingual și dicționar de sinonime și antonime ro.wiktionary.org), Wikiquote (compendiu de citate faimoase ro.wikiquote.org), Wikibooks (colecție de manuale electronice pentru necesitățile studenților ro.wikibooks.org) și Wikisource (colecție de documente istorice de domeniu public și cărți wikisource.org). De la crearea sa, Fundația Wikimedia a strâns peste 3,2 miliarde de lei (80.000€) pentru finanțarea acestor proiecte, prin intermediul donațiilor. Pentru informații ulterioare și donații, puteți vizita situl wikimediafoundation.org/fundraising.

Dat fiind ritmul de modificări efectuate în fiecare minut din fiecare zi, este imposibil de prevăzut unde se vor afla Wikipedia și proiectele sale gemene peste un an. Totuși, grație licenței GNU utilizate, un lucru este sigur: conținutul și software-ul folosit pentru modificarea acestuia rămân libere.

Alte informații[modificare sursă]

Pentru întrebări și interviuri, vă rugăm contactați:

Bogdan Stăncescu, Wikipedia Press Contact pentru limba română
Telefon: (021) 337 29 16; 0745 103 827
E-mail: bogdan@moongate.ro

Jimmy Wales, Chairman of the Board, Wikimedia Foundation, Inc. (Dl. Wales vorbește numai engleză)
Telefon: (+1)-727-527-9776
E-mail: jwales@bomis.com

Pentru alte informații vedeți și următoarele legături:


Acest comunicat de presă este scris în manieră colaborativă printr-un sistem wiki. Înainte de a fi eliberat a fost editat de ?? de ori de ? diverși voluntari, și a fost tradus în ?? de limbi.