Wikipedia:Comunicate de presă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă

16 august 2013 (Internet): Pentru al treilea an consecutiv, Wikipedia în limba română și Asociația ProLinux anunță organizarea în luna septembrie a concursului de fotografie Wiki Loves Monuments România (http://wikilovesmonuments.ro/), parte a celui mai mare concurs de fotografie din lume Wiki Loves Monuments (http://wikilovesmonuments.org/), așa cum a fost atestat și de Guinness World Records (http://www.guinnessworldrecords.com/records-6000/largest-photography-competition/). Această competiție este destinată promovării monumentelor istorice din România prin realizarea unor imagini libere ce vor putea fi folosite în cadrul Wikipediei.

Lansat în Țările de Jos în 2010, proiectul „Wiki Loves Monuments”s-a extins la scară continentală în 2011 când au participat peste 165.000 de fotografii din 18 țări europene si a devenit global în 2012 prin participarea a peste 350.000 de fotografii realizate în 36 de țări din întreaga lume iar în 2013 numărul țarilor care și-au anunțat participarea a depășit dija 43. În România în 2011 s-au înregistrat 300 de fotografi cu peste 5.700 de fotografii, una dintre acestea, realizată de Mihai Petre, chiar a câștigat și marele premiu în concursul internațional (http://www.wikilovesmonuments.org/and-the-winner-is/) iar în 2012 au participat 270 de fotografi cu peste 8.800 de fotografii, una dintre acestea, realizată de Cristina Ludoșan, a câștigat un premiu special oferit de portalul Europeana (http://blog.europeana.eu/2012/12/wiki-loves-monuments-2012-words-from-the-winner/)

Concursul are loc anul acesta în perioada 1-30 septembrie 2013. Timp de o lună, participanții își vor încărca pozele sau filmele cu monumente istorice pe biblioteca online Wikimedia Commons sub o licență liberă. Colecția de fotografii obținută astfel va fi disponibilă liber și gratuit pentru toți cei interesați.

Câștigătorii concursului din România vor fi anunțați la sfârșitul lunii octombrie de către juriul format din fotografi, printre care și cei ce s-au remarcat câștigând premii in edițiile precedente ale acestuia. Pe lângă premiile concursului local, fotografiile câștigătoare vor intra și în competiția pentru premiile oferite la nivel internațional.


Wikipedia (http://ro.wikipedia.org/) este operată de Fundația Wikimedia, o organizație internațională non-profit creată în 2003 special pentru a gestiona proiectele existente. Fundația are sediul în San Francisco, California, SUA și filiale în 27 de țări și teritorii. Discuțiile despre crearea unei asociații Wikimedia locale în România sunt în desfășurare.

Asociația ProLinux (http://www.prolinux.ro/) este o organizație non-profit care își propune promovarea și sprijinirea utilizării programelor de calculator cu surse deschise în rândul utilizatorilor instituționali, industriali și privați din România. Asociația a apărut în jurul Grupului de Utilizatori Linux din România (RLUG) dar și din dorința de a furniza o infrastructură care să permită extinderea unor activități asemănătoare.

Alte informații[modificare sursă]

Pentru întrebări și interviuri, vă rugăm contactați:

Nicu Buculei, din partea organizatorilor
E-mail: nicubunu+wiki@gmail.com

Pentru alte informații vedeți și următoarele pagini:


Acest comunicat de presă este oferit în domeniul public (vezi domeniu public) și a fost scris în mod colaborativ pe un WikiWikiWeb [1].