Vulcan Centaur

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Vulcan Centaur
FuncțieVehicul de lansare, reutilizare parțială planificată
ProducătorUnited Launch Alliance
Țară origineStatele Unite
Costul pe
lansare
aprox. 100–200 milioane $[1][2]
Dimensiuni
Înălțime61,6 m[3]
Diametru5,4 m[4]
Masă546.700 kg
Trepte2 cu 0, 2, 4 sau 6 boostere
Capacitate
Încărcătură către LEO
Masă27.200 kg [5]
Încărcătură către orbita de transfer geostaționar
Masă15.300 kg [5]
Încărcătură către orbita geostaționară
Masă7.000 kg [5]
Încărcătură utilă la injecția trans-lunară
Masă12.100 kg [5]
Istoricul lansării
StatusOperațional
Loc lansareCape Canaveral SLC-41[6]
Primul zbor8 ianuarie 2024 2:18 AM ET (7:18 UTC)[7]
Boostere
Număr0, 2, 4 sau 6[8]
Alimentat deGEM-63XL[9]
Împingere max.2.201,7 kN
CombustibilHTPB, Al / AP
Prima treaptă
Diametru5,4 m
Motor2 × BE-4
Împingere max.4.900 kN
CombustibilCH4 / LOX
A doua treaptă – Centaur V
Diametru5,4 m
Motor2 × RL-10
Împingere max.212 kN
CombustibilLH2 / LOX

Vulcan Centaur este un vehicul de lansare cu două trepte, un vehicul de transport greu, construit de United Launch Alliance (ULA). Acesta este conceput în principal pentru a satisface cererile de lansare pentru programul de lansare spațială de securitate națională al guvernului SUA, care va fi utilizat de Forța Spațială a Statelor Unite⁠(en)[traduceți] și de agențiile de informații americane pentru lansarea de sateliți de securitate națională. Acesta va înlocui ambele lansatoare existente ale ULA (Atlas V și Delta IV Heavy) în acest rol, deoarece aceste lansatoare se vor retrage. Vulcan Centaur va fi utilizat, de asemenea, pentru lansări comerciale, inclusiv pentru o comandă de 38 de lansări de la Kuiper Systems.

Dezvoltarea rachetei Vulcan a început în 2014, în mare parte ca răspuns la concurența din ce în ce mai mare din partea SpaceX și la dorința de a renunța treptat la RD-180 rusesc utilizat pe Atlas V. Programat inițial pentru o lansare în 2020, programul a fost amânat mai mulți ani din cauza problemelor legate de dezvoltarea motorului BE-4 și a noii trepte superioare Centaur.[10] Vulcan Centaur a fost lansat pentru prima dată la 8 ianuarie 2024, transportând cu succes modulul lunar Peregrine al Astrobotic Technology, prima misiune din cadrul programului Commercial Lunar Payload Services al NASA.[11]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Clark, Stephen. „ULA needs commercial customers to close Vulcan rocket business case”. Spaceflight Now. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Shalal, Andrea; Klotz, Irene. 'Vulcan' rocket launch in 2019 may end U.S. dependence on Russia”. Reuters. Arhivat din original la . Accesat în . 
  3. ^ „Vulcan Centaur Cutaway Poster” (PDF). United Launch Alliance. noiembrie 2019. Accesat în . 
  4. ^ Peller, Mark. „United Launch Alliance” (PDF). Arhivat din original (PDF) la . Accesat în . 
  5. ^ a b c d „Vulcan”. United Launch Alliance. Accesat în . 
  6. ^ Clark, Stephen (). „ULA selects launch pads for new Vulcan rocket”. Spaceflight Now. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ Robinson-Smith, Will (). „ULA stacks Vulcan rocket for the first time ahead of Jan. 8 debut launch”. Spaceflight Now. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ ToryBruno (). „Vulcan is configurable with 0 to 6 SRBs. 2 fairing lengths, the longer, 70 ft fairing having a massive 11,000 cuft (317 cu-m) payload volume” (Tweet). 
  9. ^ Rhian, Jason (). „ULA selects Orbital ATK's GEM 63/63XL SRBs for Atlas V and Vulcan Boosters”. Spaceflight Insider. Arhivat din original la . Accesat în . 
  10. ^ Eric Berger (). „As Vulcan nears debut, it's not clear whether ULA will live long and prosper”. Ars Technica. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ Jeff Foust (). „Vulcan Centaur launches Peregrine lunar lander on inaugural mission”. Spacenews. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Vulcan Centaur